Udland

Danske ansatte berørte over norsk bortførelse: - Vi er allesammen i chok

I Norge er milliardæren Tom Hagens kone blevet bortført for ti uger siden. Det har sat spor hos hans datterselskab i Danmark.

Bortførelsen af den norske milliardær Tom Hagens kone, den 68-årige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, har onsdag sendt chokbølger gennem Norge.

Tom Hagen er god for 1,2 milliarder danske kroner og var i 1992 med til at stifte selskabet Elkraft, som siden 2007 har haft et datterselskab i Danmark.

Det hedder Norsk Elkraft, og her har nyheden sat dybe spor hos medarbejderne.

- Vi er allesammen i chok, siger administrerende direktør Casper Foldager til TV 2. 

Forlanger løsepenge af milliardær

Den 68-årige kvinde blev bortført 31. oktober fra familiens hjem i Lørenskog en halv times kørsel fra hovedstaden, Oslo.

Politiet mener, at bortførerne har gjort det for at skaffe penge.

- Der er fremsat både krav om løsepenge og alvorlige trusler, sagde politiinspektør Tommy Brøske på et pressemøde onsdag morgen.

- Løsepenge i form af kryptovaluta og alvorlige trusler i form af, hvad der vil ske med vedkommende, hvis kravene ikke efterkommes, forklarede han.

Norsk politi fortæller her om bortførelsessagen i Norge. Video: Carina Buus

Medarbejdere kender bortført kvindes mand

Hjemme i Danmark beskriver administrerende direktør i Dansk Elkraft Casper Foldager det som "uvirkeligt" og kalder det en rigtig trist sag.

- Vores tanker går til Tom Hagen og hans familie, siger han til TV 2.

Tom Hagen ejer omtrent 70 procent af aktierne, og Casper Foldager kender både ham og hans kone, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, gennem arbejdet i Dansk Elkrafts bestyrelse. Men han ønsker ikke at udtale sig om nogen af dem.

Den norske milliardær er heller ikke fremmed for Norsk Elkrafts godt 20 medarbejdere, da han besøger kontorerne i Vejle og Søborg en gang om året.

Det norske moderselskab, Elkraft, leverer strøm til kunder i hele Norden og omsatte i 2018 for 1,75 milliarder danske kroner. 

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen bor i det sorte og hvide hus i Lørenskog med sin mand, Tom Hagen, der er en af Norges rigeste mænd.
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen bor i det sorte og hvide hus i Lørenskog med sin mand, Tom Hagen, der er en af Norges rigeste mænd.

Familiens advokat: grusomt og umenneskeligt

Politiet har siden den formodede bortførelse for 70 dage siden ikke opsnappet nogen livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

- Omvendt er der heller ingen tegn på, at hun ikke er i live, understreger politiinspektøren.

Derfor er familien desperate efter tegn på, at deres mor og kone er i live.

- Der er ingen tvivl om, at familien oplever det som en grum og umenneskelig handling, siger Svein Holden på et pressemøde.

Derfor har Tom Hagen og deres tre voksne børn en bøn til bortførerne.

- Familien ønsker at komme i kontakt med dem, der har Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, og ønsker en bekræftelse på, at hun har det godt og er i live, siger Svein Holden.

Derefter er familien klar til at "starte en proces", der kan bringe hende hjem til sin familie, siger advokaten. 

Advokat Svein Holden bad på vegne af den norske milliardær Tom Hagen om livstegn fra hans kone, som blev bortført fra deres hjem for ti uger siden. Video: Lasse Bergkvist Jessen

Norske medarbejdere: Er vi i fare?

Selv kendte Casper Foldager ikke til sagen, før norske medier begyndte at skrive om den. 

Derfor var det også med kort varsel, at medarbejderne blev orienteret om sagen på et møde onsdag morgen.

- Det er en svær dag for os allesammen, siger den administrerende direktør.

Det samme blev medarbejderne i det norske moderselskab, Elkraft, og her var der store spørgsmål om medarbejdernes sikkerhed.

Den mand, der ejer de resterende 30 procent, har nemlig sin daglige gang i selskabet, og de norske medarbejdere savner svar på, om det har betydning for deres sikkerhed i løbet af en arbejdsdag. De er bange for, at han kan være mål for andre bortførere:

Derfor er Elkraft i Norge i kontakt med politiet, der skal tage stilling til, om medarbejderne er i fare. Den bekymring har man ikke i Danmark, siger administrerende direktør Casper Foldager til TV 2.