Udland

Dansk snowboarder fanget i timevis i østrigsk snekaos

Lavinefare i Østrig. Harald Schneider / Ritzau Scanpix

Kraftigt snefald har siden sidste weekend kostet mindst syv mennesker livet i de østrigske og bayerske alper.

En 39-årig dansk snowboarder blev mandag eftermiddag fanget mere end otte timer i en snefyldt klippeskakt i skisportsområdet Westendorf i Østrig, hvor der den seneste uges tid er faldet store mængder sne.

Manden kontaktede sidst på eftermiddagen selv den lokale bjergredningstjeneste, der straks sendte et redningshold ud for at finde danskeren.

Redningsaktionen blev besværliggjort af det ufremkommelige bjergterræn og de store snemængder. Først efter flere mislykkede redningsforsøg, hvor bjergredningstjenesten konstant havde telefonisk kontakt til den nødstedte snowboarder, lykkedes det at finde frem til manden og få ham fri af snemasserne.

Den danske mand blev fundet lettere nedkølet, men ellers uskadt.

Får regning for redning

Danskeren måtte efterfølgende ledsages op ad en 100 meter stejl bjergskråning iført snesko. Først klokken cirka 00.30 natten til tirsdag var den 39-årige dansker i sikkerhed i et af redningspersonalets køretøjer.

- Der var i alt 20 personer involveret i redningsaktionen – 19 redningsmedarbejdere og en lokal politibetjent. Hele aktionen tog otte og en halv time på grund af de besværlige forhold i området. Den danske mand var ikke såret, da vi fandt frem til ham, men naturligvis chokeret – og taknemmelig for vores indsats, siger politiassistent Sophie Holaus fra politiet i Westendorf til TV 2.

Hun fortæller videre, at den 39-årige dansker skal betale for omkostningerne i forbindelse med redningsaktionen. Hun kan ikke kommentere på, hvor meget regningen kommer til at lyde på.

Laviner koster liv

Skiområdet Westendorf, der ligger i Kitzbühel-alperne i Tyrol, er i øjeblikket et af de steder, hvor der er stor fare for laviner på grund af de massive snebyger.

Det kraftige snefald, der siden sidste weekend har kostet mindst syv mennesker livet i de østrigske og bayerske alper, fører nu til, at der indføres undtagelsestilstand i Østrig.

Mindst to af dødsfaldene skyldes laviner.

Flere tusinde mennesker har været afskåret fra omverdenen, fordi sneen har spærret for til- og frakørsel i Alperne.

Mange skoler er lukkede, og vejret forstyrrer også afviklingen af trafik både på land og i luften.

TV 2 har forsøgt at komme i kontakt med den 39-årige dansker, men ifølge østrigsk politi ønsker manden ikke at stille op til interview.

Så meget sne er der faldet i januar i Østrig.

KORT Østrig nedbør