Terrorister lod britisk turist gå før drab på skandinaviske kvinder

Efterforskningsleder afslører nye detaljer om forløbet op til dobbeltdrabet i Marokko.

Det var et rystende syn, der mødte et fransk kærestepar, da de om morgenen 17. december 2018 fandt to skandinaviske kvinder dræbt i Atlasbjergene i Marokko.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland havde overnattet alene i et telt i det afsides bjergområde.

Omkring 150 meter derfra stod et andet telt efterladt. Et telt, der har vist sig at tilhøre de to kvinders drabsmænd.

Mændene havde forladt teltpladsen i en fart tidligere på natten. Men i skyndingen havde de glemt noget, som senere skulle vise sig at få afgørende betydning for efterforskningen.

Det fortæller efterforskningsleder Abdelhak Khiam fra Marokkos særlige antiterrorenhed.

I forbindelse med den omfattende efterforskning af sagen har marokkansk politi kortlagt hændelsesforløbet i dagene omkring dobbeltdrabet, og antiterror-chefen fremlægger nu flere nye detaljer om gerningsmændenes færden. Det sker i interviews, der bringes i det marokkanske magasin TelQuel og flere britiske medier.

Kortlægningen bekræfter billedet af en overlagt terrorhandling mod to tilfældige ofre.

Nedenstående er en gengivelse af det forløb, som Abdelhak Khiam beskriver.

Terroristers bil blev stoppet af betjente

12. december mødtes fire medlemmer af et ekstremistisk netværk, hvor de besluttede at lægge en plan for en terrorhandling. Ifølge antiterrorenheden havde mændene allerede mødtes flere gange i december for at blive enige om, hvilken terrorhandling det skulle være. Målet skulle være myndighederne i landet eller turister.

Næste dag svor mændene troskab til terrororganisationen Islamisk Stat. Dette blev videodokumenteret, og videoen, hvor man ser de fire personer læse en troskabstekst op med terrororganisationens sorte banner i baggrunden, blev senere offentliggjort.

Tidligt om morgenen 14. december barberede mændene deres skæg, hvorefter de tog en taxa fra storbyen Marrakech mod landsbyen Imlil i Atlasbjergene.

Her kunne de fire terroristers planer være endt. I den lille by Asni for foden af Atlasbjergene blev deres bil stoppet af betjente fra gendarmeriet.

- De var blevet enige om, at hvis politiet ville kontrollere dem eller ransage bilen, ville de skride til handling, forklarer Abdelhak Khiam ifølge TelQuel.

Men gendarmerne bad alene om at se mændenes papirer, hvorefter betjentene lod mændene fortsætte på deres vej.

Ventede i flere dage

Da de fire terrorister ankom til Imlil, besluttede de at fortsætte til fods til Sidi Chamharouch, der lå omkring 5,5 kilometer derfra. Her gik de rundt i området på udkig efter ofre og et sted at begå deres udåd.

Men hver gang var der alt for mange mennesker, så de fire mænd besluttede ikke at skride til handling.

- Enten var der turister, men ledsaget af guider, eller også var der marokkanere i nærheden, uddyber efterforskningslederen til TelQuel.

To dage senere, om morgenen 16. december, forlod den ene af mændene de andre tre for at vende tilbage til Marrakech.

Ifølge efterforskningen forklarede han de tre, at han ville tage af sted for ”at forberede deres flugt”. Mændene holdt derefter kontakt via beskedtjenesten Telegram.

Den efterfølgende nat skred de tre tilbageværende mænd til handling.

Lod britisk turist gå før dobbeltdrab

Mændene var opsatte på at gå efter vestlige turister. Men inden de fik øje på de to skandinaviske kvinder, var de i kontakt med en anden udlænding.

Tidligere på aftenen 16. december talte de med en britisk mand, som de planlagde at slå ihjel. Men da briten forklarede, at han var muslim, valgte de at lade ham gå.

Det har mændene selv forklaret til de marokkanske efterforskere, oplyser Abdelhak Khiam ifølge britiske medier.

Det er ikke lykkedes efterforskerne at fastslå, om den britiske mand faktisk er muslim, eller om han løj for at slippe væk fra den faretruende situation, skriver Daily Mail.

Ved 19-tiden fik terroristerne i stedet øje på de to skandinaviske kvinder, der tilsyneladende var taget alene ud for at finde et sted at tilbringe natten under åben himmel.

De tre mænd slog deres telt op cirka 150 meter fra de to unge kvinders telt og satte ifølge efterforskningslederen en alarm til midnat, hvor de ville skride til handling.

Efter at have sikret omgivelserne lavede mændene støj rundt om kvindernes telt for at vække dem. Da kvinderne trådte ud af teltet, slog mændene til og dræbte dem.

Drabet på den ene af kvinderne blev filmet og senere delt på sociale medier, har efterretningstjenesterne i både Marokko og Danmark bekræftet.

Omkring klokken et om natten forlod mændene gerningsstedet og begav sig mod Marrakech som planlagt. Men i farten glemte en af dem sine identitetspapirer i deres telt.

Dette spor ledte hurtigt politiet på sporet af mændene.

Anholdt i bus

Mændenes plan var ifølge Abdelhak Khiam at forlade landet og flyve til Algeriet, hvorfra de ville tage videre til Libyen og tilslutte sig en lokal afdeling af Islamisk Stat.

Men det mislykkedes, og en af de fire mænd blev anholdt i Marrakech dagen efter drabet. Som det tidligere har været fremme, blev de tre andre anholdt, da de forsøgte at forlade Marrakech i en bus torsdag 20. december.

Buschaufføren har fortalt til VG, at der var cirka 15 mennesker i bussen, og de tre mænd befandt sig på de bagerste rækker.

I interviewet med TelQuel forklarer efterforskningslederen nu, at politiet ikke turde forsøge at pågribe mændene ved busstationen, da de frygtede, at mændene kunne være bevæbnet med bombebælter. Derfor ventede de, til bussen var i et mindre befolket område.

- De mistænkte blev anholdt, og betjentene fandt våbnene fra dobbeltdrabet og spor af blod på mændenes tøj, siger Abdelhak Khiam.

Dansker bisættes lørdag

Drabene på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland er blevet betegnet som en terrorhandling.

De marokkanske myndigheder har identificeret den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud, den formodede leder bag dobbeltdrabet.

Ifølge de marokkanske myndigheder skal han have begået forbrydelsen sammen med 27-årige Younes Ouaziyad og 33-årige Rachid Afatti.

I alt 22 personer er nu anholdt under mistanke for at være involveret i drabene på de to skandinaviske kvinder. Retsprocessen mod flere af de anholdte er allerede i gang.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen bliver på lørdag bisat ved en højtidelighed fra Fonnesbæk Kirke i Ikast. Det oplyser familien via en dødsannonce i Ugeavisen Grindsted.