Udland

Irans udenrigsminister beskylder Danmark for at huse terrorister

Meldingen kommer efter vedtagelsen af EU-sanktioner mod Iran.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har ikke meget tilovers for EU's beslutning om at indføre sanktioner mod Iran.

Det skriver han i et tweet tirsdag aften:

- At anklage Iran fritager ikke Europa for ansvaret for at huse terrorister.

I sit tweet kritiserer han flere europæiske lande for at huse gruppen Folkets Mujahedin (MEK), der er en eksileret iransk modstandsgruppe.

- Europæere - heriblandt Danmark, Holland og Frankrig - huser MEK, der har dræbt 12.000 iranere og støttet Saddams forbrydelser mod irakiske kurdere, skriver den iranske udenrigsminister.

Han henviser dermed til den tidligere irakiske præsident Saddam Husseins styre.

EU-sanktioner

EU's medlemslande har tirsdag vedtaget sanktioner mod Iran efter anklager om attentatplaner i Danmark og Frankrig sidste år.

EU har besluttet at sætte det iranske Direktorat for Intern Sikkerhed på EU's terrorliste. Desuden er to personer føjet til en eksisterende terrorliste.

Hollands udenrigsminister, Stef Blok, oplyser tirsdag også, at den hollandske efterretningstjeneste har "fundet stærke tegn på, at Iran var involveret i likvideringerne af to hollandske statsborgere af iransk oprindelse".

Drabene skal være sket i den hollandske by Almere i 2015 og i Haag i 2017.

Attentatforsøg

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark planlagde den iranske efterretningstjeneste i efteråret at slå til mod en gruppe eksiliranere i Ringsted.

Eksiliranerne er medlem af gruppen Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz (ASMLA).

Gruppen ønsker en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran, men betragtes af Iran som terroristisk.

Medlemmerne skal have hyldet et blodigt angreb på en militærparade i byen Ahvaz i det sydvestlige Iran i september, hvor 25 mennesker mistede livet.