Udland

Holland: Iran stod bag to politiske drab

Iran står ifølge den hollandske efterretningstjeneste efter alt at dømme også bag to politiske drab på hollandsk jord i 2015 og 2017.

Iran står bag to politiske drab i Holland. Det oplyser den hollandske udenrigsminister, Stef Blok, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I et brev til EU-Parlamentet oplyser den hollandske efterretningstjeneste ifølge nyhedsbureauet, at Holland har "stærke indikationer på, at Iran var involveret i mordene på to hollandske statsborgere af iransk oprindelse i Almere i 2015 og i Haag i 2017."

Den hollandske udmelding kommer samtidig med, at EU's udenrigsministre tirsdag på et møde i Bruxelles blev enige om at indføre sanktioner mod to personer med tilknytning til den iranske efterretningstjeneste samt hele den iranske efterretningstjeneste, der er kommet på EU's terrorliste. Det er første gang nogensinde, at et lands efterretningstjeneste er kommet på EU's terrorliste.

Også planer i Frankrig og Belgien

Sanktionerne kom blandt andet på opfordring fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at den danske efterretningstjeneste PET i oktober oplyste, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentatforsøg på herboende eksil-iranere i Ringsted i september, hvor store dele af Danmark blev lukket ned.

Udenrigsminister Anders Samuelsen har siden arbejdet på at samle enighed blandt EU-landene om at vedtage sanktioner mod Iran som følge af planerne.

Også i Frankrig har iranere opereret på europæisk jord. Således besluttede Frankrig sidste år at sanktionere to iranere, som skal have stået bag en bombeplan mod iranske oppositionsfolk ved Paris. Og i Belgien blev et par sidste sommer stoppet i en bil med sprængstof og en detonator. Desuden blev en iransk diplomat i samme sag anholdt i Tyskland.

en skriftlig erklæring har en talsmand fra det iranske udenrigsministerium afvist alle anklager om, at Iran skulle have planlagt et attentatforsøg i Danmark. 

Norsk statsborger anholdt i Sverige

Iranerne i Ringsted menes at være en del af gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). De kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt, og er også blevet kædet sammen med et terrorangreb i Iran, der blev begået 22. september 2018.

Ifølge PET er motivet bag de iranske attentatplaner netop, at ASMLA offentligt har billiget angrebet i Iran, der kostede 25 mennesker livet, hvorfor de nu figurerer på en liste af mulige terrorister udfærdiget af Iran. Foruden at være under politibeskyttelse efterforskes medlemmer også for deres støtte til angrebet.

En norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt 21. oktober. Han blev anholdt i Gøteborg, Sverige, bekræfter den svenske efterretningstjeneste, SÄPO, over for Sveriges Radio.

Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Desuden sigtes han for at have taget del i forberedelserne til et attentat.

en skriftligt erklæring har en talsmand fra det iranske udenrigsministerium afvist alle anklager om, at Iran skulle have planlagt et attentatforsøg i Danmark.