Trump varsler sjælden tale til nationen i bedste sendetid

16x9
Det yderst sjældent, at en amerkansk præsident adresserer folket i en direkte tale i bedste sendetid. Ifølge CBS har Trump kun gjort det tre gange i sin præsidentperiode. Foto: TIMOTHY A. CLARY / Scanpix

Donald Trump vil tirsdag aften klokken 21.00 amerikansk tid tale til amerikanerne om immigration i landet. Torsdag besøger han Mexicos grænse.

Mens USA er gået ind i tredje uge af en delvis nedlukning af landets offentlige system, varsler præsident Donald Trump nu både en tale til nationen og et besøg til grænsen mellem USA og Mexico.

Trump vil tirsdag klokken 21.00 lokal tid - klokken 03.00 dansk tid - tale til nationen om immigration og den igangværende nedlukning.

Det annoncerede præsidenten på Twitter mandag:

- Jeg er glad for at kunne fortælle jer, at jeg vil tale til nationen om den humanitære og nationale sikkerhedskrise ved vores sydlige grænse.

Viser situationens alvor

Det er langt fra almindelig praksis, at en amerikansk præsident taler til folket i bedste sendetid.

Ifølge TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, sker det kun, når der er tale om meget alvorlige emner, som når der bliver erklæret krig, eller når USA igangsætter militære angreb. Obama gjorde det eksempelvis under sin præsidentperiode, da han kunne offentliggøre, at amerikanske specialstyrker havde dræbt Osama bin Laden.

Talen viser derfor noget om situationens alvor, mener Jesper Steinmetz:

- Det er simpelthen nationens sikkerhed, der er på spil. Og det er præcis den kaliber, han ønsker med sit budskab. Han vil slå på, hvor alvorlig en situation landet er i, når det gælder behovet for at få etableret en mur mellem Mexico og USA.

Og så er talen også en måde at presse sit modstanderparti, Demokraterne, og sit eget parti, Republikanerne, til at give ham pengene til muren:

- Han sætter alt på ét bræt, når han i morgen vil tale direkte til de amerikanske vælgere, til sine amerikanske medborgere og argumentere for, hvorfor han ønsker den mur, og at det er vigtigt, at vælgerne lægger pres på deres lokale politikere for at få dem til at forstå hans synspunkt, siger USA-korrespondenten.

Truer med at erklærer undtagelsestilstand

Søndag truede Trump med at erklære landet i national undtagelsestilstand. En bekendtgørelse fra 1976 giver en præsident magt til at tage egenhændige beslutninger i krisetider og mulighed for at frigøre penge udenom Kongressen. Og ifølge Trump udgør antallet af migranter ved den amerikanske grænse en national krise i et omfang, der gør, at 1976-bekendtgørelsen kan aktiveres.

Og den trussel står stadig ved magt ifølge vicepræsident Mike Pence:

- Demokraterne bliver nødt at begynde at forhandle, sagde han i en briefing mandag og tilføjede, at Trump har inviteret Demokraterne til Det Hvide Hus for at give et svar på regeringens forslag til at afslutte nedlukningen af det offentlige system.

Besøger grænsen torsdag

Præsidenten har ikke tænkte sig at nøjes med at holde tale til nationen. Torsdag tager han nemlig ned til den mexicanske grænse.

Det annoncerrede Sarah Sanders, talsperson for Det Hvide Hus, på Twitter - dog uden at komme med yderligere detaljer om besøget.

Han vil formentlig endnu en gang understrege behovet for en mur. Muren var Trumps helt store mærkesag under valgkampen i 2016.

Han ønsker fem milliarder dollar til finansiering af muren. Det nægter demokraterne at acceptere.