Udland

Nu er retssagen mod Kevin Spacey startet - her er anklagerne mod ham

I alt har flere end 30 personer anklaget Kevin Spacey for forskellige seksuelle overgreb og tilnærmelser.

Retssagen mod den skandaleramte Hollywood- og Broadway-stjerne Kevin Spacey er startet.

Mandag eftermiddag klokken 16.45 dansk tid ankom skuespilleren til retten i Nantucket, på trods af at han kort før nytår forsøgte at få tilladelse til at blive væk fra retten mandag. Det blev dog afvist.  

Retsmødet blev en meget kort affære, hvor Hollywood-stjernen hverken erklærede sig skyldig eller uskyldig. Det ventes han først at gøre, når retten genoptages 4. marts. 

Istedet blev mandagens møde brugt til at aftale formalia og oprulle retssagens juridiske procedurer.

Filmstjernen, der tidligere blandt andet er blevet hædret med en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i filmen ’American Beauty’, er tiltalt for at have befamlet en 18-årig mand på en bar.

Desuden slog dommeren mandag fast, at mobiltelefondata fra seks måneder efter den påståede hændelse i 2016 kan indgå i retssagen, samt at Kevin Spacey skal holde afstand til den 18-årige mand.

Kevin Spacey sagde ikke et ord selv ved mandagens møde, selvom der var et stort presseopbud.

Politi i besiddelse af video

Politidokumenter, som CNN er kommet i besiddelse af, beskriver en episode, som skulle være sket mellem Kevin Spacey og en afrydder på baren Club Car sent om aftenen 7. juni og ud på natten 8. juni 2016.

Den 18-årige bildte af ren og skær beundring Kevin Spacey ind, at han var fyldt 21 og dermed var gammel nok til at drikke. 

Jeg vælger nu at leve som en homoseksuel mand

Kevin Spacey

Hollywood-stjernen købte derefter flere drinks til den 18-årige og begyndte at befamle ham.

Kevin Spacey som præsident Frank Underwood i serien House of Cards.

Ifølge den unge mands forklaring forsøgte han at få Kevin Spacey til at stoppe. Samtidig skrev han til sin kæreste, hvad han oplevede, men da hun ikke troede på ham, sendte den 18-årige hende en video på Snapchat, hvor Kevin Spacey tager på ham. 

Den video er politiet nu ifølge dokumenterne i besiddelse af.

Den unge mand har forklaret, at han forlod baren, da Kevin Spacey gik på toilettet.

Hvis den 59-årige skuespiller bliver kendt skyldig, kan han blive idømt op til fem års fængsel.

Hvis jeg opførte mig, som han beskriver, skylder jeg den dybeste undskyldning for, hvad der ville have været dybt upassende, fordrukken adfærd

Kevin Spacey

Kevin Spacey vil ifølge flere medier erklære sig uskyldig. 

Dagens retshøring er seneste kapitel i en række kontroversielle anklager mod den erfarne filmstjerne.

Men hvad er han blevet anklaget for? Hvordan har han reageret, og hvilke konsekvenser har anklagerne haft? Vi giver overblikket her:

Anklagerne

Kevin Spaceys fald fra filmtinderne begyndte i oktober 2017, hvor mediet BuzzFeed offentliggjorde en historie med skuespilleren Anthony Rapp, der anklagede Kevin Spacey for at have begået et seksuelt overgreb mod ham i 1986.

Hændelsen skulle være sket, da Kevin Spacey var 26 år, og Anthony Rapp, der blandt andet er kendt fra 'Star Trek Discovery', var 14 år gammel. Det skulle ifølge Anthony Rapp være foregået under en fest i Kevin Spaceys hjem.

Anthony Rapp (til venstre) og Kevin Spacey var med i det samme skuespil på Broadway i 1986.
Anthony Rapp spillede også med i musicalen Rent.

Efterfølgende blev anklagen mod Kevin Spacey droppet, da hændelsen ifølge lovgivningen i Californien var forældet.

Siden kunne det amerikanske medie CNN berette, at Kevin Spacey ifølge otte nuværende eller tidligere ansatte på Netflix-hitserien 'House of Cards', hvori Kevin Spacey spillede hovedrollen i de fleste sæsoner, skabte et giftigt arbejdsmiljø.

Måneden efter offentliggjorde teatret Old Vic Theatre i London, hvor Kevin Spacey i mere end et årti havde været kunstnerisk direktør, at de på en hotline havde modtaget 20 anklager mod Kevin Spacey.

Netflix vil ikke være involveret i yderligere produktion af 'House of Cards', der inkluderer Kevin Spacey

Netflix

Anklagerne varierede fra upassende opførsel til ”seksuel, upassende berøring”, og de blev alle fremsat af unge mænd over 18 år.

Ifølge teateret havde flere af de unge mænd tøvet med at fortælle deres historier, fordi der var bygget en ”personlighedskult” op omkring Kevin Spacey på teateret.                        

Mange af anklagerne mod Kevin Spacey stammer fra hans tid på teateret The Old Vic. Billedet her er fra 2003.

I alt har flere end 30 personer nu fremsat anklager mod Kevin Spacey.

Blandt andet har en anonym mand anklaget skuespilleren for i 1980’erne at have forsøgt at voldtage ham, efter de i længere tid havde haft et seksuelt forhold. Manden skulle have været 15 år og Kevin Spacey 24, da overfaldet fandt sted.

Kevin Spacey vandt i 2015 en Golden Globe for sin rolle i House of Cards.

I alt maler anklagerne et billede, hvor Kevin Spacey brugte sin position som magt- og succesfuld til at bringe sig i situationer, hvor han kunne begå overgreb på unge mænd.

Anklagerne viser også et mønster af eskalerende fysisk kontakt, hyppigt forbrug af alkohol og en vane hos Kevin Spacey for at trænge sine ofre op i en krog for at kunne konfrontere dem.

Reaktionerne

Siden anklagerne begyndte at buldre mod Kevin Spacey, har hovedpersonen selv for det meste holdt sig tavs.

Samme dag, som Anthony Rapp kom med den første anklage mod ham, valgte Kevin Spacey at svare igen i et opslag på Twitter.

Kevin Spacey har holdt sig ude af offentlighedens søgelys i mere end et år. Her ses han i sommeren 2017 - kort før anklagerne mod ham startede.

Her skrev skuespilleren, at han var ”mere end forfærdet over at høre denne historie. Jeg kan helt ærligt ikke huske mødet”.

- Men hvis jeg opførte mig, som han beskriver, skylder jeg den dybeste undskyldning for, hvad der ville have været dybt upassende, fordrukken adfærd, skrev Kevin Spacey på Twitter.

Skuespilleren brugte også opslaget til at springe ud som homoseksuel.

- Den her historie har tilskyndet mig til at adressere andre ting omkring mit liv. Jeg ved, at der findes historier om mig, og nogle af dem har fået næring, fordi jeg har været så beskyttende omkring mit privatliv. De, der er tættest på mig, ved, at jeg i mit liv har haft forhold til både mænd og kvinder. Jeg har elsket og haft romantiske stunder med mænd gennem mit liv, og jeg vælger nu at leve som en homoseksuel mand, skriver Kevin Spacey.

Siden har han forsøgt at holde sig uden for offentlighedens søgelys.

Lige indtil juleaftensdag.

Smithsonian's National Portrait Gallery i Washington offentliggjorde i 2016 et portræt af karakteren Frank Underwood.

For her lagde skuespilleren en video ud på sin Twitter-profil, hvor han tilsyneladende optræder som sin karakter Frank Underwood fra Netflix-hitserien 'House of Cards'.

Med samme stemmeføring og kølige facon som seriekarakteren taler Kevin Spacey til kameraet.

- Jeg er ikke færdig, uanset hvad alle siger. Desuden ved jeg, hvad du vil have. Du vil have mig tilbage, siger han i videoen og fortsætter:

- Du ville ikke tro det værste uden beviser, ville du? Du ville ikke haste til konklusioner uden fakta, ville du? Gjorde du?

Forklædt som Frank Underwood svarede Kevin Spacey med kryptiske udmeldinger på anklagen om at han har befølt en ung mands kønsorganer. Video: Jacob Carlsen

I den sjette og sidste sæson af 'House of Cards', der havde premiere på Netflix i november, er der ikke længere nogen Frank Underwood. Han er død.

- Vent et øjeblik. Nu jeg tænker over det – du så mig faktisk aldrig dø, gjorde du? spørger Kevin Spacey – eller måske nærmere Frank Underwood – i videoen, der har titlen 'Let me be Frank'.

Frank er både fornavnet på karakteren Frank Underwood og samtidig det engelske ord for ’ligefrem’.

Videoen er af mange blevet tolket som et forsøg på et forsvar inden retssagen.

Konsekvenserne

Siden anklagerne mod Kevin Spacey tog til i styrke og antal, har konsekvenserne ramt den dobbelte Oscar-vinder hårdt.

En uge efter den første anklage fra Antony Rapp valgte Netflix at afbryde alle former for samarbejde med skuespilleren.

Serien House of Cards fortsatte, efter Kevin Spacey blev fyret. Her ses holdet bag i 2018.

- Netflix vil ikke være involveret i yderligere produktion af 'House of Cards', der inkluderer Kevin Spacey, oplyste streamingtjenesten i en erklæring 4. november.

Derudover oplyste Netflix også, at selskabet ikke ville gå videre med udgivelsen af filmen 'Gore', som havde Kevin Spacey i hovedrollen.

'Gore' var ikke den eneste film, der blev påvirket af Kevin Spaceys fald fra tinderne.

For allerede kort tid efter valgte den prisbelønnede instruktør Ridley Scott at klippe Kevin Spacey ud af sin nyeste film, 'All the Money in the World', og erstatte ham med Christopher Plummer – mindre end en måned inden filmen skulle have premiere.

Christopher Plummer erstattede Kevin Spacey i Ridley Scott-film.

I sommeren 2018 fik Kevin Spacey comeback på det store lærred, men det viste sig hurtigt også at blive en nedtur.

Skuespilleren spillede en birolle i filmen 'Billionaire Boys Club'.

Filmen solgte blot 14 billetter på premiereaftenen i USA og indbragte dermed bare 823 kroner ifølge en opgørelse fra Hollywood Reporter.

Filmen fik også kun premiere i ti byer i USA.

- Vi håber ikke, at disse sørgelige anklager vedrørende en persons opførsel, som ikke var offentligt kendt, da vi lavede filmen for næsten to og et halvt år siden, og fra en, der har en lille birolle i 'Billionaire Boys Club', sætter en plet på filmen, skrev distributørerne bag filmen før dens premiere.

Men det var ikke kun på filmlærredet, Kevin Spacey blev ramt af konsekvenserne af anklagerne om de seksuelle overgreb.

Flere af hans tætte samarbejdspartnere, blandt andet hans agent og publicist, har taget afstand fra ham.

Og tv-branchen viste også, at Kevin Spacey var persona non grata, da arrangørerne bag Emmy-prisuddelingen offentliggjorde, at man havde aflyst at give Kevin Spacey en hæderspris – den såkaldte International Emmy Founders Award – ved den kommende prisuddeling.