Udland

Danskere er fanget i snemasserne - ved ikke hvornår de kan komme hjem

Syv personer er nu omkommet som følge af store mængder sne i Europa.

Store mængder sne har de seneste dage skabt problemer for skiturister i Alperne.

Myndighederne i Østrig har lukket veje og jernbanestrækninger grundet sne i området, og derfor er mange turister fanget i snemasserne.

Danske Stine Green og hendes kæreste er på skiferie i Obertauern og skulle have været tilbage til Danmark lørdag. Det kom de ikke.

- Bjergpasset er lukket, og det vælter ned med sne. Der kommer cirka en halv meter i døgnet, så det er noget andet end hjemme i Danmark. Vi har kun haft én dag, hvor vi kunne stå på ski. Vi har prøvet at kælke, men det er håbløst, når der ligger to meter sne. Så tiden er gået med at sidde på hotellet, fortæller Stine Green til TV 2.

Risiko for laviner

Hun ved ikke, hvornår de får lov til at rejse hjem til Danmark. Enkelte biler med snekæder har fået lov til at passere det lukkede bjergpas, men busser er udelukket.

- Jeg skulle være startet på job efter ferien i dag, så de er godt trætte af mig på skadestuen i Odense, hvor jeg arbejder. Rejseselskabet afholder statusmøder tre gange om dagen, og vi får masser af information. Alle instanser arbejder på højtryk – fra sneryddere til guider og hotelpersonale. Så vi kan ikke gøre meget andet end at vente, siger Stine Green.

Det er blandt andet risikoen for laviner i store dele af de østrigske alper, der gør det umuligt at rejse. Risikoen er vurderet til det næsthøjeste trin på en femtrinsskala.

Kunne ikke se to meter frem

Emilie Tuxen fra Gentofte er ligeledes fanget i snevejret. Hun ankom med sin familie for tre dage siden, men indtil videre er det langt fra blevet til så mange timer på ski, som de havde håbet.

- Vi frygtede, at ferien var ødelagt, da vi første dag ikke kunne komme ud i bjergene, siger hun.

Familien kører i en firehjulstrækker, men den har ikke kunnet køre dem op i bjergene. Da de forsøgte, sad de fast på en bakke og måtte køre ned igen. Undervejs så de flere forulykkede biler, og senere har de set politiet stoppe biler, der var på vej opad uden kæder på dækkene.

Efterfølgende har de taget en bus med specielle kæder for at komme rundt i området og hen til de pister, der har været åbne.

- Det har sneet så meget, at det nogle steder er svært at skelne mellem pister og off-piste. Der var nogle timer, hvor det var så tåget og sneede så meget, at man ikke kunne se mere end to meter frem på pisterne, fortæller Emilie Tuxen.

Skiløbere er omkommet

Hos det danske rejseselskab Danski har de mærket det voldsomme snefald, fortæller marketingschef Rikke Levinsen.

- Der er nogen, der bliver forsinkede. Det er som regel det, men det er jo også træls nok i sig selv, siger hun.

Rejseselskabets gæster i Obertauern, hvor også danske Stine Green og kæresten er strandet, er værst ramt.

- Vi har nogle gæster i Obertauern, som vi ikke kan få hjem, fordi der har de ikke åbnet passet endnu. Men vi regner med at få dem hjem i dag. Så vi har nogenlunde styr på vores del af det, siger Rikke Levinsen.

Tre skiløbere i Østrig og en kvinde i Bayern er i løbet af weekenden omkommet i vejrrelaterede episoder. Senere er også en skiløber omkommet i Bayern, da vedkommende fik et træ over sig. 

I de italienske alper er to klatrere omkommet, mens man flere steder i alperne fortsat leder efter savnede. Det skriver BBC.

Myndighederne advarer om, at risikoen for laviner i de nordlige Alper fortsat er høj.

Ifølge TV 2 VEJRET er et nyt snevejr på vej til Østrig, og nogle steder kan man få op til én meter sne fra onsdag og frem til torsdag morgen.