18-årig på flugt fra far frygtede halshugning i hjemlandet - mobilen reddede hende

En teenager fra Saudi-Arabien kom på Twitter i lørdags. På tre dage fik hun 45.000 følgere, mens hun sad låst inde på et hotel i Bangkok.

Døren til hotelværelset var låst med to madrasser, et bord og en sikkerhedskæde.

På indersiden.

Værelsets beboer var en ung kvinde med beskidte cowboybukser, og hun var bange for at få hugget hovedet af.

Hendes eneste våben var en mobiltelefon, men hun kunne ikke ringe til alarmcentralen.

Døren adskilte kvinden fra omverdenen, og hun var fanget på hotelværelset i Bangkoks lufthavn, fordi hun havde trodset sin far.

Den slags kan være livsfarligt, hvis man kommer fra Saudi-Arabien.

Og det gør 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun.

I fredags lignede hun en almindelig saudiarabisk teenagepige på famileferie i Kuwait, i lørdags oprettede hun en konto på Twitter, og i dag, mandag, kunne næsten 45.000 følgere på Twitter følge med i, hvordan hun startede sin dag bag en låst dør i Bangkok.

Hvad skete der?

Rahaf Mohammed al-Qunun har fortalt sin version af historien på Twitter - den får du her, men hverken den unge kvindes familie eller myndighederne i Saudi-Arabien har uddybet sagen ret meget, så historien er i sagens natur primært fortalt fra den ene side.

Rahaf Mohammed al-Qunun bag den barrikaderede dør på hotelværelset mandag 7. januar 2019.
Rahaf Mohammed al-Qunun bag den barrikaderede dør på hotelværelset mandag 7. januar 2019. Foto: Ritzau Scanpix

Den unge kvinde er ikke muslim længere - det britiske medie BBC Online var i kontakt med hende på hotelværelset, og hun fortæller, at hun har afsværget sin tro på Allah og Muhammed.

På flugt fra ferien

Hun havde udsigt til et tvangsægteskab i det strengt muslimske Saudi-Arabien, der er kendt for ikke at se mildt på systemkritikere, men da familien tog på ferie til Kuwait, greb Rahaf Mohammed al-Qunun chancen.

I Kuwait kræver myndighederne nemlig ikke, at mandlige familiemedlemmer godkender kvinders udlandsrejser.

Det gør de i Saudi-Arabien.

Min far er så vred

Rahaf Mohammed al-Qunun, teenager på flugt

Men den 18-årige rebel havde held til at købe flybilletter i Kuwait, hvor kvinder ellers også må slås med problemer som legal hustruvold, tvangsægteskaber og ufrivillig flerkoneri. 

Målet hed egentlig Australien, men turen gik via Thailand, og Rahaf Mohammed al-Qunun kom i vanskeligheder, ganske kort tid efter flyet fra Kuwait stod stille ved terminalen i Bangkok.

Normalt er det kun myndighederne i Thailand, der modtager rejsende, når de lander i Bangkok, men i lørdags blev der gjort en undtagelse.

En Twitter-bruger i Saudi-Arabien skriver, han ser frem til, at den unge kvinde halshugges på en offentlig plads.
En Twitter-bruger i Saudi-Arabien skriver, han ser frem til, at den unge kvinde halshugges på en offentlig plads. Foto: Twitter

Rahaf Mohammed al-Qunun blev modtaget af en repræsentant fra Saudi-Arabiens ambassade, der tog hendes rejsedokumenter med magt, fortæller den unge kvinde til menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

- De tog mit pas, siger hun til nyhedsbureauet AFP. 

Ny på Twitter

Hendes "mandlige ledsager" i Kuwait havde opdaget flugten og slået alarm.

Og myndighederne i Thailand var tilsyneladende klar til at hjælpe Saudi-Arabien med at håndhæve landets sharia-love.

Jeg kan ikke studere og arbejde i mit land

Rahaf Mohammed al-Qunun, teenager på flugt

Men de glemte at tage den unge kvindes mobiltelefon.

Hun blev anbragt på et hotelværelse i lufthavnen, og klokken tyve minutter over tre lørdag morgen oprettede hun en konto på Twitter.

- Jeg er pigen, der flygtede fra Kuwait til Thailand, jeg har sat livet på spil og er nu virkelig i fare, hvis jeg bliver tvunget til at vende tilbage til Saudi-Arabien, stod der i hendes første tweet.

Hun delte sit håb med alle andre på internettet.

- Jeg er 20 år gammel, og jeg vil leve alene i frihed, væk fra enhver, der ikke respekterer min værdighed og ikke respekterer mig som kvinde, fortsatte hun - og overdrev sin alder en smule.

Hun lagde også en fotokopi af sit pas, en video fra hotelværelset og et billede af sig selv uden tørklæde op på sin profil.

- Jeg deler min historie og mine billeder på de sociale medier, og min far er så vred, fordi jeg gør det. Jeg kan ikke studere og arbejde i mit land, så jeg ønsker at være fri og arbejde. Det er, hvad jeg vil, fortæller Rahaf Mohammed al-Qunun til BBC Online.

Frygten for tavshed

Den unge kvinde påstår, at hendes far har fortalt de saudiarabiske myndigheder, at hun er psykiatrisk patient og derfor skal hentes hjem.

Hun fortæller også, at hendes mandlige familiemedlemmer udsatte hende for vold og dødstrusler og gav hende stuearrest i seks måneder, fordi hun klippede sit hår kort.

Men myndighederne i Thailand ville altså ikke lade hende fortsætte upåagtet til Australien, da hun landede i lørdags - i stedet ville de sætte hende på et fly tilbage til Kuwait mandag formiddag.

Men mobiltelefonen blev den unge kvindes hemmelige våben, for hendes opdateringer fandt vej fra det barrikaderede hotelværelse ud i offentligheden.

Historien om den unge kvinde på flugt bredte sig lynhurtigt på nettet i løbet af weekenden, antallet af følgere på Twitter eksploderede, og mens de thailandske myndigheder satte vagter foran hotelværelset, allierede Rahaf Mohammed al-Qunun sig med sine nye venner på Twitter.

Hun udleverede sine adgangskoder til andre, så de kunne dokumentere hendes skæbne, hvis hun blev tvunget til tavshed.

Telefonen blev dog ved med at virke, og sagen voksede sig så stor, at Saudi-Arabiens ambassade i Bangkok måtte komme med en udtalelse.

Abdulilah al-Shouaibi, der er diplomat på ambassaden, fortalte til den saudisk ejede tv-kanal Rotana Khalijial, at den unge kvindes far havde kontaktet myndighederne for hjælp til at bringe datteren hjem.

Hvordan kongedømmets embedsmænd kan operere i Bangkoks lufthavn undrer menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Repræsentanter for organisationen kunne i weekenden ikke få lov til at mødes med den unge kvinde, mens myndighederne i Saudi-Arabien godt kunne få hendes rejse mod Australien blokeret.

- Hvad er det for et land, der lader diplomater vandre ind bag sikkerhedskontrollen i deres lufthavn og tage passagerers pas fra dem? siger Phil Robertson fra Human Rights Watch til nyhedsbureauet AFP.

Da myndighederne i Thailand udtalte sig om sagen i første omgang, gav de udtryk for, at det hele var en banal sag om manglende rejsedokumenter.

Altså i første omgang.

Surachate Hakparn, der er chef for immigrationspolitiet i Thailand, sagde til AFP, at Rahaf Mohammed al-Qunun blev nægtet indrejse til Thailand.

- Hun havde ingen yderligere dokumenter såsom returbillet eller penge, sagde han.

Vagter foran hotelværelset.
Vagter foran hotelværelset. Foto: Rungroj Yongrit / Ritzau Scanpix

- Hun stak af fra sin familie for at undgå ægteskab, og hun er bekymret for, at hun kommer i vanskeligheder, hvis hun vender tilbage til Saudi-Arabien, sagde han til AFP og tilføjede, at sagen blev koordineret med Saudi-Arabiens ambassade.

Thailand hjælper Saudi-Arabien

Phil Robertson fra Human Rights Watch mener imidlertid, at politiet i Thailand gjorde mere end at koordinere sagen med sauderne.

En kopi af den unge kvindes pas.
En kopi af den unge kvindes pas. Foto: Sakchai Lalit / Ritzau Scanpix

- Det ser ud til, at styret i Thailand har opfundet en histore om, at hun forsøgte at søge visum i Thailand, og at det blev afslået. I virkeligheden havde hun en billet videre til Australien. Hun ville slet ikke ind i Thailand, siger han til BBC Online.

Planen om at sætte Rahaf Mohammed al-Qunun på et fly mandag morgen blev da heller ikke til noget.

Selv om hun skulle have været ombord på KU412 fra Kuwait Airlines klokken 11.15 lokal tid, måtte flyet lette uden den unge kvinde.

Hun havde barrikaderet sig på hotelværelset i lufthavnen, og politiet i Thailand brugte ikke magt for at få hende ud.

 Dina Ali Lasloom forsvandt i 2017 under lignende omstændigheder.
 Dina Ali Lasloom forsvandt i 2017 under lignende omstændigheder. Foto: Twitter

Hvad der har påvirket Thailand, oplyser myndighederne ikke - men måske er det historien om den 24-årige Dina Ali Lasloom, der forsøgte at flygte fra Saudi-Arabien på samme måde som Rahaf Mohammed al-Qunun.

Det var i april 2017.

Dina Ali Lasloom mellemlandede i Filippinerne, men nåede aldrig videre til Australien som planlagt.

En sikkerhedsvagt på et hotel ved lufthavnen fortæller til Human Rights Watch, at den 24-årige kvinde blev bundet og fik gaffertape for munden, hvorefter hun blev fragtet i en kørestol til et fly med kurs mod Riyadh.

Øjenvidner fortalte dengang til nyhedsbureauet Reuters, at de havde set, hvordan hun skrigende blev tvunget ombord på flyet hjem af to mænd, der blev beskrevet som hendes onkler.

Thailand er smilets land

Surachate Hakparn, politichef, Thailand

Maskinen fra Saudia Airlines med flynummer SV871 landede i Riyadh omkring midnat 11. april 2017.

Dina Ali Lasloom er ikke set siden.

Fanget i "smilets land"

Inde bag den blokerede dør i lufthavnen i Bangkok frygtede Rahaf Mohammed al-Qunun at lide samme skæbne, men ved middagstid mandag kom Surachate Hakparn fra immigrationspolitiet i Thailand med en ny melding.

- Hvis det ender med, at hun dør, hvis vi deporterer hende, vil vi helt afgjort ikke gøre det, siger han til avisen Khaosod English.

Chef for immigrationspolitiet, Surachet Hakparn.
Chef for immigrationspolitiet, Surachet Hakparn. Foto: Rungroj Yongrit / Ritzau Scanpix

- Da Thailand er smilets land, vil vi selvfølgelig ikke sende nogen i døden, lyder det fra politichefen.

Samtidig gav myndighederne FN's flygtningehøjkommisariat UNHCR lov til at besøge den unge kvinde på hotelværelset.

- Det vigtigste er, at vi vedligeholder de diplomatiske forbindelser, men også hendes sikkerhed, siger politichef Surachate Hakparn til avisen.

Surachate Hakparn kunne samtidig fortælle, at den unge kvindes far var på vej til Bangkok for at hente sin datter hjem.

- Men hvis hun ikke vil gå med sin far, kan vi ikke tvinge hende til det, siger han til avisen.

UNHCR's repræsentant i Thailand, Giuseppe De Vincentiis, der fik lov til at besøge den unge kvinde, bekræfter over for en journalist fra australske ABC News, at hun ikke bliver sendt tilbage til sin familie.

I stedet har myndighederne i Thailand valgt at tilbyde hende et mere sikkert opholdssted - så mandag aften lokal tid fjernede Rahaf Mohammed al-Qunun barrikaderne og fulgte med myndighederne.

Rahaf Mohammed al-Qunun forlader lufthavnen, efter at FN's flygtningehøjkommisariat UNHCR og de thailandske myndigheder har garanteret for hendes sikkerhed.
Rahaf Mohammed al-Qunun forlader lufthavnen, efter at FN's flygtningehøjkommisariat UNHCR og de thailandske myndigheder har garanteret for hendes sikkerhed. Foto: Str / Ritzau Scanpix

Hun skriver selv på Twitter, at hun nu kan fortsætte rejsen mod en ny tilværelse i et andet land.