Udland

Trump truer med at erklære national nødstilstand for at få penge til mur

Trump truer med at aktivere national nødstilstand for at få finansieret muren til Mexico.  Guillermo Arias / Ritzau Scanpix

Et flertal i Repræsentanternes Hus har vedtaget et nyt midlertidigt budget. Men nedlukningen af USA's statsapparat ser ikke ud til at slutte.

USA's præsident Donald Trump siger søndag, at han måske vil erklære landet i national nødstilstand for at frigøre midler til at bygge en mur til Mexico. 

- Afhængig af hvad der sker de kommende dage, vil jeg måske erklære landet i national nødstilstand. Det er noget, jeg har en imponerende støtte til inden for Det Republikanske Parti, siger præsidenten. 

USA's statsapparat har været delvist nedlukket i 16 dage, siden Demokraterne nægtede at godkende en finansiering af den mur, som præsidenten så inderligt ønsker sig.

Det er en bekendtgørelse fra 1976, der giver en præsident magt til at tage egenhændige beslutninger i krisetider og mulighed for at frigøre penge udenom Kongressen. Ifølge Trump udgør antallet af migranter ved den amerikanske grænse en national krise i et omfang, der gør, at 1976-bekendtgørelsen kan aktiveres.

- Usikkert om træk kan finansiere mur

Den manglende finanslov for 2019 har betydet, at op mod en million amerikanere er blevet sendt på enten tvungen orlov eller arbejder uden løn, da finansloven for 2019 stadig ikke er faldet på plads.

Det er især præsident Donald Trumps krav om en grænsemur, der deler de to politiske fløje. Ved at erklære landet i national nødstilstand er det Trumps håb, at han kan få finansieringen af muren på plads uden at skulle have Kongressens godkendelse. 

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er det uklart, hvor vidt Donald Trump faktisk kan få frigivet de nødvendige midler ved at deklarere en national nødstilstand.

- Der er ikke noget oplagt historisk fortilfælde for sådan et træk. Det vil næppe komme præsidenten til gode, at han er så åben om sine motiver, og har gjort det ret tydeligt, at Trump-administrationen egentlig opfinder en national nødstilstand til lejligheden for at finde penge til bygningen af dele af grænsemuren, siger han og fortsætter: 

- Mens det er nemt for Trump at erklære en national nødtilstand, er det sværere at vurdere, hvordan det mere præcist kan give ham de nødvendige penge til grænsemuren.

25 igangværende nødtilstande

I USA er der lige nu 25 igangværende nationale nødtilstande. Flere har strukket sig over flere årtier. 

Den ældste blev iværksat af præsident Jimmy Carter i 1979 og blokerer den iranske regering i at købe fast ejendom i USA. Den nødtilstand er blevet forlænget alle år af samtlige præsidenter lige siden. 

Ifølge Mirco Reimer-Elster truer Trump med en national nødtilstand på grund af forventningerne fra den republikanske højrefløj.

- Han er presset af højrefløjen, fordi han ikke kan vise fremskridt i forhold til grænsemuren. De er simpelthen rasende på ham over det. Til gengæld er det svært at se, hvordan Trump presser Demokraterne med et sådant træk. Det er jo snarere udtryk for, at han netop ikke kan få pengene bevilliget af Kongressen, og derfor prøver at styre udenom den lovgivende forsamling, siger han. 

Demokraterne: Der kommer ingen mur

Efter torsdagens afstemning i Huset står det dog klart, at Trump vil få kamp til stregen.

Med Demokraternes genvundne flertal har Repræsentanternes Hus fået en ny flertalsleder.

Det er den erfarne politiker Nancy Pelosi, som har siddet i Kongressen siden 1987. 

Torsdag slog hun netop fast, at Demokraterne ikke har planer om at bukke under for Trumps krav om en mur, der skal forhindre immigranter i at komme ulovligt ind i landet.

- Vi prøver at genåbne regeringen, sagde hun efter afstemningen. 

- Vi kommer ikke til at bygge den mur. Er der nogen, der er i tvivl om det? Vi kommer ikke til at bygge den mur. 

Den delvise nedlukning af statsapparatet betyder, at flere end 400.000 offentligt ansatte er blevet beordret til at møde på deres arbejde uden løn, mens andre 380.000 er blevet sendt på orlov.