Saudiske kvinder får fremover besked om skilsmisse på sms

Saudiarabiske mænd kan blive skilt uden at informere deres kone om det. Det har resulteret i mange hemmelige skilsmisser. Men det ændrer nyt direktiv.

Hvis et dansk ægteskab går skævt, bliver mange ægtepar først separeret. Er de enige om skilsmissen, eller er forhold som vold eller utroskab udslagsgivende, kan de også blive skilt med det samme.

Sådan er det ikke i Saudi-Arabien. I hvert fald ikke for begge køn.

I det stærkt patriarkalske kongedømme lever kvinderne under mandligt værgemål, hvilket vil sige, at de skal have accept fra en mandlig værge - som kan være deres far, bror, søn eller mand - for at kunne foretage sig en række ting. Så vil en kvinde skilles, skal det ske med mandens accept.

Vil manden skilles derimod, ja, så kan han bare gå alene ned til en dommer, skrive under, og så er parret skilt - med det samme. Det har resulteret i, at flere saudiarabiske kvinder er blevet skilt, uden de var klar over det - en såkaldt hemmelig skilsmisse.

Men det ændrer et nyt direktiv på. Fra søndag er domstolene nu forpligtiget til at sende en sms til kvinden og informere hende om, at hun er blevet skilt, skriver BBC.

Sikrer kvinders rettigheder

Den nye lov skal sikre, at kvinder i Saudi-Arabien er fuldt bevidst om deres civilstand og dermed rettigheder.

- Den nye foranstaltning sikrer kvindernes ret til ægtefællebidrag, når de er blevet skilt, siger Nisreen al-Ghamdi, der er advokat i Saudi-Arabien, til Bloomberg.

- Den sikrer også, at fuldmagter udstedt inden skilsmissen ikke misbruges.

Loven siges at være en del af kronprins Mohammed bin Salmans økonomiske og sociale reformer, som også har åbnet op for at kvinde må køre bil, overvære fodboldkampe og varetage job, som ellers var forbeholdt mænd.

Der er dog stadig en lang række basale ting, som de saudiarabiske kvinder stadig ikke kan gøre uden tilladelse fra deres mandlige værge. Det drejer sig blandt andet om at rejse til udlandet, blive gift, åbne en bankkonto og at søge om et nyt pas.

Hvad saudiarabiske kvinder ikke må uden mænds tilladelse

Få et pas og rejse

Hvis en saudiarabisk kvinde vil studere i udlandet, kræver det en mands tilladelse. Foto: HAIDAR HAMDANI / Scanpix Denmark
Saudiarabiske kvinder kan ikke bare rejse til udlandet, hvis de skulle få lyst. De kan ikke selv skaffe sig et pas, men skal have en mandlig værge til at ansøge om det. Det gælder også fornyelser af pas. Den mandlige værge kan for eksempel være kvindens ægtemand, far, bror eller søn.
Når passet er i hus, er det ikke bare at bestille flybilletter. Kvindens mandlige værge skal godkende rejsen. Fra 2011 har saudiarabiske kvinders mandlige værger kunne godkende én eller flere af deres rejser på forhånd elektronisk via en statslig hjemmeside.

Arbejde udenfor hjemmet

Saudiarabiske arbejdsgivere beder ofte om en mandlig værges tilladelse, før de ansætter en kvinde. Foto: Suhaib Salem / Scanpix Denmark
For at kunne arbejde, skal de fleste saudiarabiske kvinder have tilladelse fra en mandlig værge. Det er ikke et krav fra den saudiarabiske regerings side, at kvinder skal have en sådan tilladelse for at kunne arbejde. Men arbejdsgivere, der kræver det, bliver ikke straffet. Derfor beder arbejdsgivere i både den private og offentlige sektor i stor udstrækning stadig kvinder om tilladelsen fra en mandlig værge, før de vil ansætte dem.
Arbejdspladsen kan også bede om en indirekte tilladelse ved at kræve, at kvinden fremviser et plastickort med familie-ID, som traditionelt er at finde i mandens pengepung.

Tage et studieophold i udlandet

Kvindelige, saudiarabiske studerende møder store udfordringer, når de søger stipendier til studieophold i udlandet. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix
Selvom landets regering støtter uddannelse til kvinder, og de på papiret skulle have fri ret til at søge om optagelse på et universitet uden deres værges tilladelse, er der alligevel store forhindringer forbundet med det. Et udlandsstipendium kræver for eksempel en underskrevet formular og følgeskab fra en mandlig værge. Værgen skal rejse med på kvindens udlandsophold, og denne får kost og logi betalt af Saudi-Arabiens regering.

Gifte sig

Det kræver en mandlig værges tilladelse, hvis en saudiarabisk kvinde ønsker at indgå et ægteskab. Foto: FAYEZ NURELDINE / Scanpix Denmark
Kvinder i Saudi-Arabien kan ikke gifte sig uden en mandlig værges tilladelse. Men kvinden skal ifølge loven give samtykke til ægteskabet. Det sker som regel med et mundtligt ja under den religiøse vielse og med en underskrift på ægteskabskontrakten bagefter. På trods af det, ses der stadig talrige eksempler på tvangsægteskaber i Saudi-Arabien. Som noget nyt har kvinderne dog ret til en kopi af deres ægteskabskontrakt. 

Anmode om skilsmisse og få forældremyndighed

Kvinder i Saudi-Arabien har ikke ret til at være værge for deres børn efter en skilsmisse. Foto: FAISAL AL NASSER / Scanpix Denmark
For at kunne anmode om skilsmisse, skal saudiarabiske kvinder have deres mands tilladelse. Det sker generelt under den betingelse, at kvinden skal betale hele sin medgift tilbage. Alternativt kan kvinden anmode om en skyldsbaseret skilsmisse, hvor hun skal bevise, at hun er blevet behandlet dårligt af sin mand i ægteskabet. Mænd kan uden betingelser, og uden konens samtykke, vælge at blive skilt fra hende.
Desuden har en kvinde ikke ret til forældremyndigheden over sine børn efter en skilsmisse, selvom retten bestemmer, at børnene skal bo hos hende. 

Leje en lejlighed

Saudiarabiske kvinde har ret til at købe og leje det, de har lyst til - bare ikke i praksis. Foto: FAHAD SHADEED / Scanpix Denmark
Saudiarabiske kvinder kan i princippet underskrive juridisk bindende kontrakter og købe og leje uden en værges tilladelse. Men generelt foretrækker udlejere i det konservative kongerige at indgå kontrakter med mænd. Så hvis en kvinde for eksempel vil leje en lejlighed eller lease en bil, kan hun som oftest ikke gøre det uden en mandlig værges underskrift.

Komme ud af fængsel efter at have afsonet sin straf

Saudiarabiske kvinder skal bruge en mands underskrift til at komme ud af et fængsel. Foto: MAURICIO LIMA / Scanpix Denmark
Hvis en saudiarabisk kvinde er blevet idømt fængsel og har afsonet sin fængselstraf, bliver hun ikke bare frigivet uden videre. Det kræver en mandlig værges tilladelse. Hvis værgen ikke vil underskrive kvindens frigivelse, nægter myndighederne at frigive hende. Så kan hun blive siddende i fængslet eller blive overført til et værested.