Trumps seneste stunt udstiller medierne - også de danske

16x9
Donald Trump. Foto: Michael Reynolds / Ritzau Scanpix

Dækningen af præsidenten kræver fakta på bordet – ellers ender medierne som ukritiske mikrofonholdere.

Efter mere end to uger med en delvis nedlukning af det føderale statsapparat i USA er der fortsat ikke noget, der tyder på, at der kommer en rigtig god løsning i morgen.

Demokraterne har ikke tænkt sig at give præsidenten en sejr i budgetforhandlingerne ved at allokere penge til den famøse grænsemur, mens præsidenten nægter at opgive prestigeprojektet, der var med til at vinde præsidentvalget for ham i 2016. Det er vist det, man kalder for en gordisk knude.

Kan Trump gå uden om Kongressen?

I lyset af de fastlåste forhandlinger er præsidenten begyndt at tænke i alternative modeller for at få penge til den meget omtalte grænsemur til Mexico. Fredag fastslog Trump således, at han ved at udråbe en national nødstilstand (national emergency) ville kunne sikre finansiering uden om Kongressen, hvis denne ikke var villig til at bevillige midlerne.

Men kan præsident Trump overhovedet påbegynde bygningen af grænsemuren, uden at Kongressen har bevilliget og øremærket penge til projektet?

Det korte svar er formodentlig ja. Juridiske eksperter er delte i spørgsmålet, men flertallet vurderer, at Trump sandsynligvis kan allokere midler fra eksempelvis forsvarsministeriets budget til bygningen af dele af grænsemuren, såfremt præsidenten udråber en national emergency ved hjælp af et præsidentielt dekret.

Men der selvfølgelig også et stort aber dabei. Ifølge den amerikanske forfatning er det Kongressen, der sidder på pengepungen. Et præsidentielt forsøg på at gå uden om Kongressen, vil derfor med statsgaranti blive genstand for en lang række retssager i de amerikanske domstole. Hvorvidt Trump-administrationen vil kunne få medhold her, er ikke til at sige på nuværende tidspunkt - men alene de juridiske slagsmål vil yderligere kunne forsinke byggeprocessen.

Medier ender som utilsigtede talerør for Trump

Præsident Trumps seneste fremstød er samtidig et godt eksempel på mediernes dilemma i dækningen af den kontroversielle statsleder.

Også i Danmark.

Flere steder i de danske medier er Trumps seneste udmeldinger i grænsemursspørgsmålet blandt andet blevet formidlet i form af et telegram fra nyhedsbureauet Ritzau.

Telegrammet er meget deskriptiv og refererer primært, hvad Trump har sagt om problematikken. Læseren får eksempelvis ikke på noget tidspunkt et indblik i, hvorvidt præsidenten overhovedet har beføjelserne til at kunne gå uden om Kongressen i forsøget på at påbegynde bygningen af grænsemuren.

Man burde ellers tro, at det var en problemstilling, der var ganske centralt for læseren at blive orienteret om. I stedet ender medierne med helt ukritisk - og uden at give læserne den nødvendige kontekst - at videreformidle præsidentens propaganda.

Det er desværre langt fra eneste gang, at det sker.

I førnævnte telegram gengives et citat fra Trump om, at hans handelspolitik skulle have genrejst mange industrier i USA, særligt stålindustrien.

Igen burde man tro, at det ville være nærliggende at præsentere læseren for fakta, der giver mulighed for at bedømme, hvorvidt præsident Trump faktisk har ”genrejst” den amerikanske stålindustri. Ellers udfylder man som medie i sidste ende jo groft sagt kun rollen som utilsigtet talerør for Trump.

Ser man på de faktiske forhold i stålindustrien, siden Trump blev præsident, er der ifølge økonomen Jacob Kirkegaard blevet skabt cirka 4000 ekstra jobs i stålindustrien. Det er et ikke ubetydeligt antal i en industri, der ifølge Kirkegaard beskæftiger mellem 80.000-140.000 mennesker i USA, men de færreste vil nok kategorisere en sådan jobskabelse som en ”genrejsning” af stålindustrien.

Af telegrammet fremgår det også, at præsidenten mener, ”at muren skal bruges til at stoppe voldtægtsforbrydere og mordere fra Mellemamerika.” Igen burde det være nærliggende at følge op på denne udtalelse med fakta, der giver mulighed for at bedømme problemets omfang. For eksempel ved at belyse, hvor mange voldtægtsforbrydere og mordere der er blevet pågrebet ved grænsen, og hvor stor en andel af illegale immigranter der begår voldtægt og drab i USA. Disse fakta leder man desværre også forgæves efter.

Trumps historik forpligter

Jeg medgiver gerne, at det ikke er nemt at dække Donald Trump. Ligeledes anerkender jeg, at pressen er konfronteret med en svær opgave og gør sit bedste.

Men det burde samtidig stå soleklart for enhver, at pressen ikke bare ukritisk kan gengive politiske udmeldinger fra en mand, der ifølge avisen Washington Post har udtalt mindst 7645 forkerte eller misvisende statements, siden han blev taget i ed som USA's 45. præsident for snart to år siden. Det er mere end 10 forkerte eller misledende udtalelser per dag.

Et forsinket nytårsønske herfra er derfor, at medierne i lyset af præsidentens problemer med at holde sig til sandheden giver læserne mere fakta og kontekst og agerer mere varsomt og kildekritisk i det nye år, så de ikke alt for ofte ender i den kedelige situation, at det er præsident Trumps alternative virkelighedsopfattelse, der får lov til at sætte rammerne for diskussionen.