Udland

'Brasiliens Trump' skaber frygt for Amazonas' fremtid

Brasiliens nye præsident har sat en anden kurs på mange politikområder - inklusiv hvad landet skal gøre ved verdens største regnskov, Amazonas.

Kan en minister både passe på regnskovens indianere og give landmænd bedre muligheder for at fælde træer og udnytte jorden?

Det spørgsmål har placeret sig øverst på den politiske dagsorden i Brasilien siden landets nye præsident, højrefløjspolitikeren Jair Bolsonaro, satte sig til rette i landets højeste politiske embede nytårsdag. 

Allerede i valgkampen slog han på tromme for at give de brasilianske bønder bedre mulighed for at udnytte landets enorme naturressourcer, og hans seneste træk har ikke beroliget verdens miljøorganisationer.

Bolsonaro har nemlig valgt at slå miljø- og landbrugsministeriet sammen, skriver BBC. Det frygter indianergrupper er et slag mod deres rettigheder og lig med en stigning i træfældning. 

I dag udgør de beskyttede territorier 13 procent af landets areal, og her bor landets 900.000 indianere ifølge en optælling fra 2010

- Mindre end en million mennesker lever i de her områder, isoleret fra det ægte Brasilien, udnyttet og manipuleret med af NGO'erne. Sammen vil vi integrere de her borgere, skriver Jair Bolsonaro på Twitter.

En trussel mod menneskeheden

Bolsonaros nyudnævnte landbrugsminister hedder Tereza Cristina, men bliver af kritikere kaldt for "giftens muse" på grund af hendes støtte til mere afslappede regler for, hvilke pesticider landbruget må sprøjte med.

Desuden har hun som tidligere leder af den magtfulde brasilianske landbrugslobby været kritisk over for den nuværende miljølovgivning og det "bøderegime", der har sørget for økonomiske sanktioner til folk, som har fældet træer de forkerte steder.

- Sammenlægningen af miljø- og landbrugsministeriet vil føre til en stigning i afskovning og vold mod oprindelige folk, siger Dinaman Tuxá, leder af Apib, en NGO, der beskytter indianeres rettigheder til The Guardian.

Den tidligere miljøminister, Marina Silva, der har indiansk baggrund og kommer fra Amazonas, begræder også udviklingen. 

- Vi er på vej ind i en tragisk tid, hvor miljøbeskyttelsen vil reduceres til ingenting, skriver hun på Twitter.

Amazonas breder sig over 6,7 millioner kvadratkilometer og mindst 10 pct. af verdens kendte plante- og dyrearter lever her. 

Udenrigsminister tror ikke på global opvarmning

Det er ikke kun det nye miljø- og landbrugsministerium, der bekymrer miljøforkæmpere i landet. Den nye udenrigsminister, Ernesto Araújo, har kaldt global opvarmning for et marxistisk plot, og understreget, at han vil frigøre Brasilien fra globaliseringen. 

- Dette dogme (om global opvarmning, red.) er blevet brugt til at retfærdiggøre større kontrol over lande og deres befolkninger og bremse økonomisk vækst, siger han. 

Præsident Bolsonaro har også tidligere udtrykt ønske om at følge i USA's præsident Donald Trumps fodspor og forlade den internationale klimaaftale, men det er ikke blevet endeligt besluttet. 

Det anslås at Amazonas-junglen optager mellem 10-15 procent af drivhusgasserne, som bidrager til den globale opvarmning.