Udland

Tropisk storm raser på ferieøer – men danske turister slår koldt vand i blodet

Danske turister forholder sig i ro under den første tropiske storm i januar i Thailand i årtier.

Stormen Pabuk rammer lige nu nogle af Thailands mest populære turistdestinationer med voldsom regn og kraftig vind. En person er omkommet – en fisker, der druknede, da bølgerne kæntrede hans båd.

Tusindvis har forladt de mest udsatte øer, men adskillige danske turister befinder sig stadig på Koh Phangan, Koh Samui og Koh Tao.

Vi har en lygte klar, hvis vi bliver nødt til at forlade bungalowen i løbet af natten

Karl Vinther, dansk turist

Det gælder blandt andet for danske Karl Vinther, der er på ferie på Koh Samui med sin hustru.

- Det regner meget kraftigt, blæsten er taget lidt af igen, men vi forventer, at det tager voldsomt til i begyndelsen af natten.  

Den pensionerede vicepolitikommissær siger til TV 2, at de er ved godt mod, men at de har forberedt sig, hvis det bliver slemt.

- Vi har pakket det, man kalder en grab-bag. Det vil sige, at vi har pakket vores pas og penge, og hvad vi ellers skal bruge i en vandtæt taske. Og vi har en lygte klar, hvis vi bliver nødt til at forlade bungalowen i løbet af natten.

De ved desuden, hvor de skal løbe hen, hvis situationen bliver akut.

- Ikke langt herfra er der en solid muret bygning på tre etager, hvor vi kan sidde, så vi har gjort, hvad vi kan, fortæller han.

TV 2 er siden torsdag formiddag blevet kontaktet af 47 danskere, der primært befinder sig på de tre thailandske ferieøer Koh Phangan, Koh Samui og Koh Tao.

Masseflugt fra øerne

Onsdag begyndte en masseflugt fra øerne. Fyldte færger sejlede i fast rutefart ind til fastlandet, og svømning blev forbudt.

Danske Martin Zehngraff Poulsen er på ferie med sin kone og to børn på øen Koh Phangan. Her har hotellet bedt dem om at pakke deres tasker, så de er klar til at blive evakueret, hvis det bliver nødvendigt.

Hvorfor valgte I at blive på øen?

- Alle færger var booket og taget af backpackerne. Der er ufatteligt mange backpackere hernede, som bor i små skure og hytter helt nede på stranden. Vi bor 20 meter oppe over vandoverfladen på en klippeside i en fin hytte, som vi vurderer er rimelig sikker, så dem på stranden må have førsteret til at komme med.

Danske Martin Zehngraff Poulsen er på ferie med sin familie på øen Koh Phagnan. Han har valgt at blive på øen under stormen Pabuk i stedet for at søge væk. Video: Jacob Carlsen

Vandet er værre end vinden

Det er meget sjældent, at Thailand bliver ramt af tropiske storme uden for monsuntiden, og på Koh Samui er myndighederne særligt opmærksomme på nedbørsmængderne.

- Vores hovedprioritet bliver sikkert oversvømmelserne, især ved Chaweng-stranden, som er vores hovedattraktion, siger den thailandske tjenestemand Ranate Jaiglao.

Og netop oversvømmelser er en stor risiko ved denne slags storme. Det fortæller Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret.

- Problemet med de her uvejr er ofte mængden af vand, der kommer i form af regn. Der kan være flere hundrede millimeter – som vi normalt får på et halvt år – der falder i løbet af et døgn. Det kan udløse mudderskred og give store problemer. Og samtidig kommer der også en masse vand fra havet, fordi vinden presser det ind mod kysten.

Omkring hundrede kilometer syd for Koh Samui – i byen Nakhon Si Thammarat på det thailandske fastland – er hundredevis af indbyggere blevet indkvarteret i sheltere.

Nakhon Si Thammarat ligger tæt på feriedestinationerne Krabi og Phuket, der også ventes at blive påvirket af stormen.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere i det sydlige Thailand til at følge råd og anvisninger fra deres rejseselskab, deres hotel og de lokale myndigheder.