Udland

Strid om grænsemur fortsætter - Trump truer med veto

Et flertal i Repræsentanternes Hus har vedtaget et nyt midlertidigt budget. Men nedlukningen af USA's statsapparat ser ikke ud til at slutte.

I to uger har USA's statsapparatet været delvist lukket.

Op mod en million amerikanere er enten sendt på tvungen orlov eller arbejder uden løn, da finansloven for 2019 stadig ikke er faldet på plads. Det er især præsident Donald Trumps krav om en grænsemur, der deler de to politiske fløje.

I et forsøg på et komme striden til livs har Repræsentanternes Hus netop vedtaget et nyt midlertidigt budget for den amerikanske grænsesikkerhed. Dog uden at afsætte penge til Trumps mur mod Mexico.

Derfor anses forslaget da også for at være dødsdømt på forhånd: 

- Uden en mur er der ingen aftale, lød det umiddelbart efter afstemningen fra vicepræsident Mike Pence. 

For mange kongresmedlemmer er den upopulære grænsemur simpelthen ikke nogen politisk prioritet

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

- Vi vil gerne lave en aftale, men det skal være en aftale, der skal resultere i reel fremgang. Der er ingen aftale uden en mur, slog han fast under et interview med den amerikanske tv-station Fox. 

Grænsemur ikke en politisk prioritet

Det midlertidige budget blev vedtaget i Repræsentanternes Hus natten til fredag med 239 stemmer for og 192 imod.

I forslaget er der blandt andet afsat 1,3 milliarder dollars til et grænsehegn - som ikke skal forveksles med en grænsemur - samt 300 millioner dollar til andre sikkerhedsforanstaltninger såsom kameraer. 

Det pludselige flertal skyldes, at Demokraterne ved årsskiftet har indtaget de fleste sæder i Repræsentanternes Hus. Budgetforslaget er dermed et forsøg på at markere sig på den politiske scene, mener TV2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. 

- Nu hvor Demokraterne kommer til at sidde på flertallet i Kongressens ene kammer, Repræsentanternes Hus, må præsidenten nok vinke farvel til de ønskede fem milliarder dollars til grænsemuren, siger Mirco Reimer-Elster. 

- Også i Kongressens andet kammer, Senatet, og internt i Det Republikanske Parti er der modstand mod Trumps prestigeprojekt. For mange kongresmedlemmer er den upopulære grænsemur simpelthen ikke nogen politisk prioritet, fortsætter han. 

Trump fastholder krav

Men skulle forslaget blive stemt hjem i Senatet, har Donald Trump et ekstra kort i ærmet.

Præsidenten har mulighed for at nedlægge veto, hvilket han tidligere har erklæret, at han vil gøre, hvis det bliver nødvendigt. 

Grundlæggende bliver vi nødt til at beskytte vores land. Det bliver godt. Befolkningen ønsker det

Donald Trump, USA's præsident

Torsdag begyndte præsidenten det nye år med et 95 minutter langt tv-transmitteret møde med sine ministre. Også her var grænsemuren et varmt emne:

- Du kan kalde det en barriere, du kan kalde det, hvad du vil. Grundlæggende bliver vi nødt til at beskytte vores land. Det bliver godt. Befolkningen ønsker det, sagde Donald Trump og påstod, at han "aldrig før har oplevet så stor støtte fra befolkningen" som til grænsemuren. 

Demokraterne: Der kommer ingen mur

Efter torsdagens afstemning i Huset står det dog klart, at Trump vil få kamp til stregen.

Med Demokraternes genvundne flertal har Repræsentanternes Hus fået en ny flertalsleder.

Det er den erfarne politiker Nancy Pelosi, som har siddet i Kongressen siden 1987. 

Torsdag slog hun netop fast, at Demokraterne ikke har planer om at bukke under for Trumps krav om en mur, der skal forhindre immigranter i at komme ulovligt ind i landet.

- Vi prøver at genåbne regeringen, sagde hun efter afstemningen. 

- Vi kommer ikke til at bygge den mur. Er der nogen, der er i tvivl om det? Vi kommer ikke til at bygge den mur. 

Den delvise nedlukning af statsapparatet betyder, at flere end 400.000 offentligt ansatte er blevet beordret til at møde på deres arbejde uden løn, mens andre 380.000 er blevet sendt på orlov.