Udland

Turister flygter - tropisk storm har kurs mod thailandske ferieøer

Pabuk, som er den kraftigste tropiske storm i turistområdet uden for monsuntiden i 30 år, ventes at ramme ferieøer.

Titusindvis af turister i Thailand har forladt øerne Koh Phangan og Koh Tao af frygt for den tropiske storm Pabuk. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Voldsomme regnskyl, kraftige vindstød og syv meter høje bølger ventes at slå ind over øerne, som er meget populære blandt turister, især i julen og ved nytår.

Onsdag begyndte en masseflugt fra øerne. Fyldte færger sejlede i fast rutefart ind til fastlandet. Svømning blev forbudt, og færgerne ventes at indstille sejladsen.

Befinder du dig i et af de berørte områder, så vil vi meget gerne høre fra dig. Kontakt TV 2 på mail-adressen lasu@tv2.dk.

Ifølge prognoser vil uvejret næppe udvikle sig til en orkan.

- Men vi venter bølger på fem til syv meter, siger Phuwieng Prakammaintara, som er generaldirektør ved Thailands meteorologiske myndighed.

Kort_Sormen_Pabuk_Thailand

Pabuk er den kraftigste storm i området uden for monsuntiden i 30 år.

Den ventes at ramme Koh Phangan og Koh Tao samt Koh Samui fredag aften, inden den slår ind over fastlandet. 

Rejseselskaber sender advarsels-sms

TV 2 har været i kontakt med rejseselskaberne TUI og Spies Rejser. Sidstnævnte oplyser, at selskabet har tre danskere på Koh Samui. TUI har ikke danskere på øen før 20. januar.

Begge selskaber har sendt advarsels-sms’er til deres gæster.

- Alle vores gæster har fået en sms fra os, og jeg har talt med ambassaden hernede så sent som i formiddags, siger Lisbeth Nedergaard, der er pressekontakt hos Spies Rejser.

Rejseselskabet TUI har 9000 nordiske gæster i hele Thailand, og de har alle modtaget en advarsels-sms, fortæller pressechef Mikkel Hansen til TV 2. 

På Koh Samui har myndighederne taget skridt til at opføre særlige beskyttelsescentre for turister.

Der er ikke udsendt officielle evakueringsordrer, men turisterne strømmer væk.

- Jeg tror, at øerne næsten er tomme. Mellem 30.000 og 50.000 er taget væk siden festerne op til nytåret, siger Krikkrai Songthanee, der er distriktschef på Koh Phangan.

Den fungerende borgmester på Koh Tao, som er et af Sydøstasiens fineste steder at dykke, siger, at både, som sejler til fastlandet, er overfyldt med turister, men at der stadig er mange, som har valgt at blive.

- Torsdag formiddag dansk tid befinder Pabuk sig cirka 500 kilometer fra den thailandske østkyst, men den tropiske storm bevæger sig mod vest med stigende hastighed og forventes at ramme Thailand i løbet af fredag, dansk tid. Vindene omkring Pabuk vil være omkring stormstyrke, mens vindstødene kan nå orkanstyrke - eller det samme som 120 kilometer i timen. Det bliver dog de store mængder regn, som vil kunne give de største problemer, når Pabuk går i land, siger Sebastian Pelt, der er meteorolog på TV 2 VEJRET.

Pabuk ventes også at føre til voldsomme regnvejr i det sydlige Thailand, blandt andet populære rejsemål som Krabi og i de sydligste provinser på grænsen til Thailand - Pattani, Narathiwat og Yala.