Udland

Grungebandet Nirvana sagsøger modehuset Marc Jacobs

Bandet er rasende over designerens "bedrageriske" måde at stjæle deres varemærke på.

Det amerikanske grungeband Nirvana sagsøger Marc Jacobs.

Bandet mener, at det verdenskendte modehus med sin Redux Grunge-kollektion bryder copyrighten for bandets kendte logo med en smiley.

Det skriver Forbes

- Nirvana har siden 1992 brugt det ophavsretbeskyttede logo og design til at identificere sin musik, står der blandt andet i søgsmålet.

Det var efter sigende den afdøde forsanger Kurt Cobain, der designede smileyen i 1991.

- En betydelig del af forbrugerne antager, at alle varer eller tjenester, der bærer det logo, er godkendt af eller forbundet med Nirvana, er bandets argument for brud på ophavsretten, står der videre.

Bandet gik i opløsning i 1994, efter Kurt Cobain begik selvmord. De andre medlemmer var bassist Krist Novoselic og trommeslager Dave Grohl, der senere blev forsanger for rockbandet Foo Fighters. 

Bruger Nirvanas hits i reklamerne

Marc Jacobs-kollektionen ramte gaden i november 2018.

Og det er ikke kun tøjet, der er inspireret af Nirvana.

Det samme er reklamekampagnen, der blandt andet bruger tekster fra bandets sange og materiale fra videoen til bandets store hit fra 1991 'Smells Like Teen Spirit'.

Derudover er der også billeder af Marc Jacobs selv i flere t-shirts fra den nye kollektion: En t-shirt med den omtalte smiley og en anden t-shirt med ordene 'Come As You Are', som er titlen på et andet hit fra 1991.

Lugter af en møgsag for Marc Jacobs

Sagen om kopiering af Nirvanas logo kommer kun et halvt år efter, at det forlød, at Marc Jacobs havde økonomiske vanskeligheder, da salget af hans designs var for nedadgående.

Omvendt vokser bands indtjening på merchandise, som er blevet en stadig vigtigere indtægtskilde for kunstnere, efterhånden som streaming har taget over for salg af plader og cd'er og kaster langt færre penge af sig til kunstnerne.

Partnerskaber mellem bands og modehuse har vist sig lukrative, som det for eksempel ses med den canadiske rapper Drakes samarbejde med Canada Goose, der laver overtøj beregnet til kolde forhold.

"Bedragerisk og ondsindet"

Merchandise kan også ende med at få status af mode. Det skete ifølge The Guardian for de designs, der blev produceret til Kanye Wests tour efter hans album fra 2013, 'Yeezus'.

Problemet er, at Marc Jacobs ikke har etableret et samarbejde med Nirvana.

Derfor mener bandet, at Marc Jacobs opførsel er "undertrykkende, bedragerisk og ondsindet" og har forårsaget "uoprettelige skader" og håber på erstatning og et påbud til designeren.

Marc Jacobs har endnu ikke kommenteret sagen.