Udland

Trump opfordrer til budgetaftale - men der er stadig uenighed om mur

Præsident Donald Trump opfordrer den nye formand for Repræsentanternes Hus til at indgå budgetaftale.

Det første, præsidenten har gjort ved årsskiftet, er at forsøge at presse den nye formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til at indgå en budgetaftale. Nancy Pelosi indsættes, efter Demokraterne ved midtvejsvalget i oktober sikrede sig flertal i Kongressen.

Det sker, efter Kongressen i USA ikke har kunnet blive enige om et budget for 2019, selvom deadline var 22. december. Uenighederne skyldes den mur mod Mexico, som Trump vil have på budgettet.

Statsapparatet i USA har derfor været delvist lukket ned siden deadline. Det vil sige, at 800.000 offentligt ansatte har været sendt hjem fra arbejde i en uge, fordi der ikke har kunnet blive udbetalt lønninger eller blive ydet betjening til borgere.

En dårlig start for ny formand, mener Trump

Men med en ny formand i Repræsentanternes Hus, der indtræder torsdag, forsøger Trump igen at indgå en aftale - dog uden selv at give sig.

På sin Twitter-profil henvender præsidenten sig direkte til Nancy Pelosi. Han opfordrer hende til at lave en aftale, skriver nyhedsbureauet Reuters. Han mener, det er en dårlig start for Pelosi, hvis hun ikke vil indgå en aftale på grund af debatten om grænsen, muren og nedlukningen.

Årsagen til, at det ikke er lykkedes at nå til enighed om budgetrammen for 2019, er, at Trump ønsker at opføre en mur langs grænsen mellem USA og Mexico. En mur, der skal forhindre immigranter i at komme ulovligt ind i USA.

Men Demokraterne har indtil nu altså nægtet at bruge milliarder af dollar på en mur. Og det ser ikke ud til, at det kommer til at ske trods tweetet fra Trump.

På budgettet vil Trump have afsat omkring fem milliarder dollar svarende til cirka 32 milliarder kroner.

Fakta om Trumps mur

Grænsen mellem USA og Mexico er 3169 km lang. Det svarer nogenlunde til afstanden fra København til Kairo.

Det anslås, at muren til Mexico vil koste mindst 23 mia. dollar. over en årrække - det svarer til godt 150 mia. kroner.

Trump kræver, at der i finansloven for 2019 bevilges 5 mia. dollar eller godt 32 mia. kroner til byggeriet. Men det har demokraterne i Senatet og også flere republikanske senatorer afvist.

Uenighed i kamrene

Torsdag planlægger det nye flertal i Repræsentanternes Hus at godkende en plan for at få hele det offentlige apparat til at fungere normalt igen ved at sikre finansiering.

Men forslaget indeholder ikke de fem milliarder dollar, som Trump kræver, og gives derfor ikke mange chancer for at blive godkendt af det republikanske flertal i Senatet, skriver Reuters.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, som efter midtvejsvalget i USA stadig har det andet kammer, Senatet, har tidligere slået fast, at partiet kun vil støtte en budgetaftale, som Trump har sagt god for.

Det er dog flertallet, der afgør, om en budgetaftale stemmes igennem.