Nu skal turister betale 'entre' for at besøge Venedig
Gebyr for dagsturister er blot et af flere tiltag, Venedig har indført for at dæmme op for de mange turister, der hvert år besøger byen.
Turister, der ikke overnatter på hotel i byen, kan se frem til at skulle betale et gebyr på op til ti euro for at besøge den italienske by Venedig. Det ønsker den italienske regering i hvert fald.
Og det vækker glæde hos Venedigs borgmester, Luigi Brugnaro.
- Nu er gebyret for landgang i Venedig lov. Vi vil undersøge en rimelig og afbalanceret forordning, der beskytter dem, som lever, bor og studerer på vores område, skriver han på Twitter.
I 15 år har administrationen i Venedig forsøgt at få indført turistgebyret.
Argumentet er, at den voldsomme turisme medfører store udgifter for byen i form af vedligeholdelse af bygninger og monumenter samt til at holde byen ren.
Man regner med, at gebyret kan indbringe omkring 50 millioner euro årligt, som kan hjælpe med at udgifterne.
Dagsturister frustrerer
Omkring 24 millioner turister besøger hvert år 'den flydende by', der har et indbyggertal på godt 60.000 i bykernen.
Den voldsomme turisme har fået mange borgere til at flytte, og indbyggertallet har været faldende de senere år.
- Indbyggerne i Venedig har været desperate i mange år, og det er også blevet værre og værre med den her masseturisme, især de her endagsturister, som kommer om morgenen og tager videre om aftenen, siger TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.
En anden frustration er, at mange turister ikke overnatter i byen. Faktisk er det kun under halvdelen af de 24 millioner turister, der lægger penge i hotellernes kasse.
Derfor bliver den nye lov modtaget med glæde i turistbranchen.
- Endelig betaler dagsturisterne, som i dag kun er en udgift, siger Claudio Scarpa, direktør for den venetianske hotelforening, til den italienske avis Corriere della Sera.
Flere tiltag mod turister
Gebyret er ikke Venedigs første tiltag mod horderne af turister.
Sidste år blev der indført bødestraf for at sætte sig eller spise på gaden - med undtagelse af is.
Og også andre steder i Italien forsøger myndighederne at sætte ind over for de mange turister - og ikke mindst måden, de opfører sig på.
Turister, der sætter sig på kirketrapperne foran blandt andet Santa Croce og Santo Spirito i Firenze, bliver spulet væk med vand og sæbe af kommunalarbejdere med kraftige vandslanger.
Måske der i fremtiden bliver behov for endnu flere tiltag. I hvert fald stiger turismen i Italien med fem-seks procent årligt.