De største øjeblikke

Mor nåede at tage afsked med sine børn på havet: I dag har oplevelsen sat dybe spor

To danske familier blev fanget i de græske skovbrande tilbage i sommer. I dag ringer de sammen hver eneste dag for at støtte hinanden.

For fem måneder siden kiggede Therese Nielsen på sine tre børn, Marcus, Freja og Villads, og sagde farvel til dem. De lå panikslagne i det bælgmørke vand ud for havnebyen Rafina i Grækenland og klamrede sig til hinanden.

Inde på land kunne de ikke se andet end ild og røg, der på ubegribelig kort tid havde udryddet deres hotel. Nu kæmpede de for deres liv. Therese fortalte sine børn, at hun elskede dem, men at "de snart ville gå ned".

- Vi ses på den anden side af regnbuen, sagde hun.

Hun var sikker på, at de skulle dø. 

Mange mistede livet

99 mennesker døde, da der den 23. juli udbrød to store skovbrande på hver sin side af Athen i Grækenland. På tyve minutter bredte branden sig til tre populære badebyer, heriblandt den hvor Therese og hendes familie opholdt sig.

Men Therese Nielsen og hendes tre børn var heldige. De klarede den.

Det samme gjorde Therese Nielsens naboer, Kenneth og Linda Hansen samt deres to børn Amalie og Mathilde - en familie, hun ofte har rejst med.

Kan stadigvæk ikke arbejde

Selvom det er er et halvt år siden, familierne flygtede fra flammerne ud på vandet, kæmper de stadigvæk med at få en normal hverdag til at hænge sammen.

I forbindelse med ’TV 2018 De største øjeblikke’ gæstede begge familier Operaen i København for at fortælle, hvilke konsekvenser den voldsomme skovbrand fik for dem.

- Vi har haft hver vores kamp at kæmpe derhjemme, fordi vi hver især har haft nogle ting ude i vandet, som vi har måttet kæmpe med, da vi kom hjem, siger Therese Nielsen og fortsætter:

- Vi ringer til hinanden hver dag og spørger: ”Hvordan har din nat været?”. Vi er meget støttende og lyttende til hinanden. Vi er der meget for hinanden.

Både børn og voksne i begge familier er stadigvæk mærket af de traumatiske oplevelser i Grækenland, og hverken Therese Nielsen eller Linda Hansen er endnu vendt tilbage til deres arbejde, selvom det er seks måneder siden, at de blev fanget i flammerne. 

Personalet forsikrede dem om, at branden ikke kunne nå dem

Vi skal tilbage til mandag den 23. juli på hotellet i Rafina, hvor de to familier var på ferie sammen.

Sent på dagen opdagede de røgen fra skovbrandene, men personalet forsikrede dem alle om, at branden ikke var på vej mod dem. De tog fejl.

Den ekstreme varme betød, at jord og planter var knastørre, og vinden var kraftig den dag. 

Flammerne bredte sig med kolossal fart og havde direkte kurs mod havnebyen.

Sammen med 38 andre danske feriegæster blev Kenneth, Linda, Therese og deres i alt fem børn evakueret midt om natten tirsdag den 24. juli. 

De flygtede fra deres hotel og direkte ud i vandet for at undgå flammehavet. På stranden nær hotellet hoppede omkring 13 personer i en båd, som de havde frigjort. 

- Til at starte med prøvede vi bare at få den lidt ud i vandet, men der kom en eksplosion inde fra fastlandet som følge af branden, og den gjorde, at båden røg længere ud, fortalte Kenneth Hansen i et interview med TV 2 kort efter branden.

Den kraftige vind og de høje bølger førte båden så langt ud, at de til sidst ikke kunne se kysten. Efter kort tid kæntrede båden.

- Alle faldt i vandet. Der var panik. Vi vidste ikke, hvor vi skulle hen, og vi kunne ikke se noget som helst. Så vi lå egentlig bare og svømmede rundt i de høje bølger, fortalte Kenneth Hansen. 

Ingen mor mere

Efter en time i det mørke vand blev Kenneth Hansens kone adskilt fra resten af familien. På det tidspunkt indså han, at der var en reel risiko for, at de alle skulle dø.

- Da min kone forsvandt, tænkte jeg bare, at jeg ikke havde hende mere. Jeg forberedte mig mentalt på at skulle fortælle mine børn, at hvis vi overlevede, så havde de ingen mor mere. Det var utroligt hårdt. Jeg kan slet ikke beskrive følelsen, sagde han. 

De i alt fem børn havde også svært ved at holde sig oven vande. Især de to mindste, Freja på syv år og Villads på fem år. 

Pige reddet af pose popcorn

Med sig havde Kenneth Hansen dog en taske, som viste sig at blive meget værdifuld. Inde i tasken lå en pose popcorn, som havde pustet sig op med luft. Derfor fungerede tasken som redningsvest for Freja, mens Villads klamrede sig til de voksne. 

- Hvis den ikke havde været der, havde hun ikke været her i dag, sagde Kenneth Hansen og fortalte, at det ikke gik nær så godt for en mand, som også var ombord på båden, da den kæntrede: 

- En mand fra vores båd druknede simpelthen for øjnene af os. Der var ikke noget, vi kunne gøre, sagde han. 

Der gik seks timer, før Kenneth, Therese Nielsen og de i alt fem børn blev reddet op af vandet af en lokal båd. På båden befandt Kenneths kone, Linda Hansen, sig. Hun var i god behold.

- Da hun står der... Jeg kan slet ikke beskrive det med ord. Jeg var henne og mærke på hende, for jeg tænkte: "Det kan simpelthen ikke passe", sagde Kenneth Hansen. 

I dag ser de livet på en ny måde

Oplevelsen på vandet den nat har sat dybe spor i de to familier. 

- Vi taler stadigvæk en del om det. Det er stadigvæk noget, der rører os. Vi kan stadigvæk have dårlige dage og nætter. Nogle af os kan have flashbacks, fortæller Kenneth Hansen.

Men den katastrofale brand har også betydet, at familierne nu ser nogle af livets små og store begivenheder i et helt nyt lys. 

- Hver gang en af os kan fejre fødselsdag, er det som at fejre livet. Det fået en meget, meget større betydning for os alle sammen. Vi gør meget mere ud af at sætte ord på vores følelser og siger til vores børn, at vi elsker dem og sørger for at få sagt godnat, fortæller Linda Hansen. 

De to familier har rejst sammen i mange år, og Therese Nielsen håber, at de måske kan rejse sammen igen, selvom den voldsomme episode sidder i dem endnu. 

- Jeg synes, vi skal op på hesten igen og starte et nyt kapitel, siger hun. 

Se 'De største øjeblikke' på TV 2 PLAY HER