Udland

Merkel i nytårstale: Vi er nødt til at løse verdens problemer sammen

Den tyske kansler erkender, at hendes regering har skuffet mange tyskere i 2018 og opfordrer til solidaritet.

Tyskland vil fortsætte med at kæmpe for globale løsninger på udfordringer som eksempelvis klimaforandringer, migration og kampen mod terrorisme i 2019.

Det siger forbundskansler Angela Merkel i sin nytårstale, der bliver sendt på tysk tv mandag aften.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer, der har fået udleveret et udskrift af talen på forhånd.

Ved udgangen af et turbulent år fokuserer den tyske kansler på behovet for multilateralt samarbejde.

- Vi kan kun overkomme udfordringerne i vores tid, hvis vi holder sammen og samarbejder med andre på tværs af grænserne, siger Angela Merkel ifølge Reuters.

Tyskland mærker stadig eftervirkningerne af Merkels beslutning om at åbne grænserne for flygtninge og migranter i 2015. Flere end en million flygtninge og migranter ankom i den forbindelse til Tyskland.

Den store modstand mod den beslutning har givet vind i sejlene hos nationalistpartiet Alternative für Deutchland (AfD). Partiet stormede således ind i Forbundsdagen ved sidste års valg.

Har overdraget formandspost

Den tyske kansler meddelte i oktober, at hun ikke stiller op til en femte regeringsperiode. 7. december overdrog hun formandsposten i CDU til Annegret Kramp-Karrenbauer.

Dermed skulle scenen være sat for en "ny begyndelse", og nu håber Merkel, at Tyskland kan lægge den politiske splittelse bag sig og fokusere på solidariske løsninger i det nye år.

Både når det gælder klimaet, flygtninge og kampen mod terrorisme.

- Vi vil løse disse spørgsmål til gavn for os selv, og det gør vi bedst, hvis vi tager andres interesser i betragtning, siger Angela Merkel.

- Det er en lærestreg, vi har fået fra to verdenskrige i det sidste århundrede. Men denne overbevisning deles ikke længere af alle, og det internationale samarbejde er kommet under pres, tilføjer kansleren ifølge AP.

Merkel nævner ikke USA's præsident, Donald Trump, i sin nytårstale. I september sagde han i forbindelse med FN's Generalforsamling, at han "afviser globalismens ideologi", og at han samtidig "tilslutter sig patriotismens doktrin".