Udland

Politi brugte tåregas på endnu en lørdag med demonstrationer i Frankrig

Biler sat i brand i Paris af "De Gule Veste," der brugte endnu en lørdag på at gå på gaden for at vise deres utilfredshed med den franske regering. Social Media / Ritzau Scanpix

Fransk politi tog lørdag tåregas i brug, da protestbevægelsen 'De Gule Veste' igen demonstrerede i flere franske byer.

Hundredvis af mennesker iklædt de symbolske neonfarvede veste tog lørdag opstilling foran flere tv-stationer, herunder tv-stationen BFM.

Her råbte de slagsord mod medierne og landets præsident, Emmanuel Macron, som de ønsker skal gå af. Det er syvende lørdag i træk med demonstrationer i Frankrig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Især i byerne Paris, Bordeaux og Nantes var der sammenstød mellem demonstranter og politiet, der brugte tåregas og chokgranater, da demonstranterne begyndte at gå på togskinnerne og kaste genstande mod politiet. I Paris blev butiksvinduer langs den kendte Champs Elysees Avenue ødelagt, ligesom der blev sat ild til biler. I Toulouse satte demonstranterne eksempelvis ild til skraldespande.

Ifølge den franske tv-station LCI deltog i alt 12.000 i demonstrationerne lørdag – langt færre end de 40.000, der gik på gaden sidste lørdag.

I Paris har myndighederne oplyst, at 57 demonstranter er blevet tilbageholdt.

Begyndte som protest mod nye afgifter

November og december har været præget af en lang række demonstrationer – ofte voldelige – i de større byer i Frankrig. Det gælder både Paris, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Saint-Etienne og Savoy, hvor ’De Gule Veste’ har samlet sig for at holde liv i de demonstrationer, der begyndte som en protest mod nye, forhøjede afgifter på elektricitet, diesel og benzin til biler i 2019.

Den franske regering meldte 5. december, at man opgav at få indført de nye afgifter, og siden har demonstrationerne antaget form som en mere diffus og generel protest mod den franske regerings nedskæringer.

Demonstranterne er blevet opfordret til at møde op på de franske gader igen nytårsaftensdag, blandt andet på Champs Elysee, hvor franskmænd samles nytårsaften for at byde det nye år velkommen og se et stort fyrværkerishow.

Tusindvis har deltaget i demonstrationerne, hvor over 1400 demonstranter er kvæstet siden de første demonstrationer. Over 700 politifolk og brandmænd er kommet til skade.

Syv personer har mistet livet i demonstrationerne, der brød ud den 17. november efter en kampagne spredt på de sociale medier. I den første demonstration deltog 282.000 mennesker.