Udland

Syriens hær indtager vigtig by - kurdere følere sig forrådt af USA

Hæren har også hejst det syriske flag i byen.

Den syriske hær er fredag formiddag rykket ind i den strategisk vigtige nordsyriske by Manbij. Det oplyser hæren i en udtalelse. 

Ifølge nyhedsbureauet AFP er det første gang i seks år, at Syriens hær indtager Manbij.

- På baggrund af den forpligtelse som Syriens militær og væbnede styrker har for deres nationale opgave om at sikre statens suverænitet på hver eneste tomme af Den Syriske Arabiske Republik, og som reaktion på opfordringerne fra Manbijs indbyggere, erklærer Syriens generalkommando og væbnede styrker, at Den Syriske Arabiske Republiks styrker går ind i Manbij og hejser det syriske flag der, siger general i Syriens regeringshær Ali Mayhoub.

Hærens ankomst kommer, kort tid efter at den kurdiske YPG-styrke fredag bad om hjælp hos præsident Bashar al-Assads syriske regering.

YPG anmodede således regeringens styrker om at tage kontrol over byen for at beskytte byen mod angreb fra Tyrkiet.

Og kort tid efter rykkede regeringsstyrkerne altså ind i byen. I en udtalelse fremgår det, at hæren "garanterer fuld sikkerhed til alle syriske borgere og andre tilstedeværende" i Manbij.

Hæren har også hejst det syriske flag i byen.

"De har leget med os"

USA's præsident, Donald Trump, annoncerede i sidste uge overraskende, at han ville trække amerikanske styrker ud af Syrien.

Amerikanerne har dolket os i ryggen.

Mohammed Jabr, medlem af militærrådet i Deir al-Zour.

USA har tidligere været en vigtig støtte for Syriens Demokratiske Styrker (SDF) og YPG. Både i bekæmpelsen af den militante gruppe Islamisk Stat og som beskyttelse mod Tyrkiet.

USA's farvel til Syrien har derfor efterladt kurderne i det nordlige Syrien i en yderst vanskelig og udsat situation.

- Amerikanerne har dolket os i ryggen, siger Mohammed Jabr, der er medlem af militærrådet i Deir al-Zour i det østlige Syrien til New York Times.

- De har leget med os.

Tyrkerne rasler med sablerne

Udviklingen i Manbij vidner om nye tider i det nordøstlige Syrien. 

Her har Tyrkiet, der anser YPG for at være en terroristgruppe, varslet en snarlig stor militæroffensiv. Tyrkerne har også sendt forstærkninger til frontlinjen ved Manbij. 

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har gjort det klart, at han er fast besluttet på at tvinge kurdiske krigere væk fra det nordøstlige Syrien - ikke langt fra grænsen til Tyrkiet.

I kølvandet på fredagens udvikling siger Erdogan, at Tyrkiet ikke har noget at gøre i Manbij, hvis kurderne ikke er der.

 - Disse områder tilhører Syrien. Vi er imod at splitte Syren. Vores mål er at fjerne alle terrororganisationer derfra. Når først de har forladt områder, så har vi ikke mere at foretage os der, siger Recep Tayyip Erdogan.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har gjort det klart, at han er fast besluttet på at tvinge kurdiske krigere væk fra det nordøstlige Syrien - ikke langt fra grænsen til Tyrkiet. Video: Kasper B. Andreasen

Det tyrkiske forsvarsministerium siger dog samtidig, at YPG "ikke har ret til" at få hjælp af den syriske hær i området.

Vigtig for alle parter

Byen er strategisk vigtig for flere parter i området.

Byen er vigtig for alle parter af konflikten.

Benjamin Kürstein, mellemøstkorrespondent.

Det fortæller TV 2s mellemøstkorrespondent Benjamin Kürstein:

- Byen er vigtig for alle parter af konflikten. Styret i Damaskus har en interesse i at få kontrol med så meget af landet som muligt, hvilket er lykkedes dem gradvis de seneste år med hjælp fra både russerne og Iran.

- Og for kurderne i byen har det stor interesse, da de med hjælp fra amerikanerne har kæmpet side om side mod Islamisk Stat i byen. Og for tyrkerne har det interesse, da de ser de kurdiske tropper som en forlængelse af PKK, som de kurdiske tropper hedder i Tyrkiet, og som anses for at være en terrororganisation, siger han.

Rusland har fredag formiddag rost den seneste udvikling i Manbij.

- Det her vil selvfølgelig hjælpe med at få stabiliseret situationen. 

Den syriske hær er fredag formiddag rykket ind i den strategisk vigtige nordsyriske by Manbij. En vigtig by, fortæller TV 2-korrespondent Benjamin Kürstein. Video: Kasper B. Andreasen

- Det er uden tvivl en positiv udvikling, at regeringsstyrkerne kommer til at sidde på et større område, siger det russiske præsidentkontors talsmand, Dmitrij Peskov, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Rusland er en af den syriske præsident Bashar al-Assads allierede.

Borgerkrigen i Syrien brød ud i 2011 og har indtil videre kostet mere end 300.000 mennesker livet.