Udland

Vrede demonstranter stormer ebola-klinik og jager patienter på flugt

Den livsfarlige ebola-epidemi spiller en stor rolle i det forestående præsidentvalg i Den Demokratiske Republik Congo.

Onsdag kom beskeden, som fik bægeret til at flyde over i byen Beni i det østlige DR Congo.

Præsidentvalget bliver udskudt. Igen.

Faktisk skulle valget være afholdt tilbage i 2016. Regeringen er dog gentagne gange kommet med nye årsager til løbende at skubbe valget, men på søndag skal det være.

Hvis vi skal dø for det, så må det være sådan

Demonstrant, Beni, DR Congo

Bare ikke i de tre byer Beni, Butembo og Yumbi. De to førstnævnte på grund af, at de ligger i Ebola-ramte distrikter, og den sidste på grund af risiko for voldelige sammenstød. De må først stemme til marts. Længe efter den nye præsident er blevet indsat i januar.

Forklaringen om ebola-risikoen i Beni fik vreden til at koge over.

Flere hundrede demonstranter gik på gaden. Men foruden dækafbrændinger og slagord mod regeringen valgte en gruppe af demonstranterne at vende vreden mod ebola-klinikken i byen.

- Demonstranterne har angrebet ebola-centret i centrum af byen. Det er alvorligt, for epidemien kan spredes, siger indbyggeren Matthieu Kamble til Al Jazeera.

- De er nødt til at skaffe os en anden præsident, der vil regere dette land, og hvis det ikke sker, vil vi skabe et kaos, der begynder i dag og fortsætter til en løsninger fundet. Hvis vi skal dø for det, så må det være sådan, siger en ophidset demonstrant i Beni til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet AP blev 21 patienter sendt på flugt, da klinikken blev stormet.

Det congolesiske sundhedsministerium siger, at de fleste af patienterne var blevet tetstet negative, men hvis bare en enkelt smittet bliver sendt tilbage ud i samfundet, vil det være et tilbageskridt i bekæmpelsen af den dødelige virus.

Det nuværende ebola-udbrud har indtil videre kostet 320 mennesker livet, og det er det næstværste ebola-udbrud til dato.

Fakta om Ebola

I følge Verdenssundhedsorganisationen WHO er ebola en smitsom virusbåret sygdom, der giver høj feber, muskelsmerter, opkastning, diarré – og i nogle tilfælde indre og ydre blødninger. Selv ved begravelser af ofre for sygdommen kan folk blive smittet ved berøring af afdøde.

Kamp om magten

Siden 2001 har præsidenten i DR Congo heddet Joseph Kabila, og det er i høj grad hans greb om magten, der kommer til udtryk i disse dage.

Efter at have udskudt præsidentvalget, der skal finde hans efterfølger, i mere end to år, har han netop slået fast, at der ikke længere er grund til at udskyde det længere.

Lige pånær i de ebola-ramte områder, hvor cirka en million vælgere kan stemme.

I et interview med AP i dag kalder præsident Kabila det en ”katastrofe”, hvis indbyggerne i de ramte distrikter stemmer, for bare ”en enkelt person” ville kunne inficere flere hundrede andre.

Præsidentens egne sundhedsmyndigheder har ellers så sent som torsdag aften oplyst, at der er taget forholdsregler, der vil gøre det muligt for folk at stemme i de inficerede områder.

Også verdenssundhedsorganisationen WHO har bakket op om budskabet om, at en valghandling godt kan gennemføres, og der er blevet importeret flere tons håndsprit og planlagt screening ved valgstederne.

Lyn-analyse

Joseph Kabila er desværre en af de magtsyge herskere, som Afrika har alt for mange af. Selv om han ikke deltager i valget, vil han ikke udelukke noget på længere sigt. Men det er ikke ham, der er brug for i et land, der er svimlende rigt på mineraler men samtidig et af Afrikas allerfattigste lande. Oven i købet et land med op mod 100 militser, der gør livet til et helvede for folk i den østlige del af landet, og hvor 1,7 millioner blev fordrevet alene i år. Hver dag må tusinder forlade deres hjem af sikkerhedsgrunde.

Men præsident Kabila afviser og siger, at risikoen er for stor, fordi afstemningen foregår via valgmaskiner med touchscreen, og med 500-600 vælgere vil mange mennesker blive udsat for smitte, når de rører ved den samme skærm.

Inkonsekvent udskydelse

Præsidentvalget i Beni og Butembo bliver udskudt med ebola-risikoen som forklaring, men der er findes andre ebola-ramte byer, hvor valget godt kan gennemføres.

Forklaringen kan muligvis findes i, at den politiske opposition står stærkt i Beni og Butembo.

Derfor beskylder oppositionspolitikere regeringen for, med urent trav, at forsøge at sikre sejren til Joseph Kabilas foretrukne kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary.

EU-ambassadør smidt ud af landet

Både den siddende præsident og den måske kommende vil ikke lade udefrakommende faktorer blande sig i præsidentvalget, og valgobservatører er ikke velkomne.

- Jeg har også tidligere sagt, at DR Congo er ikke et tigger-land, siger Joseph Kabila til AP.

I går gav landets udenrigsminister EU-ambassadøren i landet, Bart Ouvry, 48 timer til at forlade landet.

Årsagen er igangværende økonomiske sanktioner fra EU mod netop kandidaten Shadary for at have blandet sig i valgprocessen og for, som indenrigsminister, at have givet ordre om at slå hårdt ned på demonstranter, der var utilfredse med det udsatte præsidentvalg.

Præsident Joseph Kabila bakker, ifølge AP, sin protegé op med følgende råd:

- Den største anbefaling, jeg kan give ham, er, at han lytter til congolesernes stemme og ikke følger stemmerne fra USA, Europa eller andre steder,

Hvis valget gennemføres på søndag, som præsidenten lover, kan vælgerne stemme på i alt 22 kandidater.

Emmanuel Ramazani Shadary største modstandere ventes at blive lederen af DR Congos største oppositionsparti Felix Tshisekedi og Martin Fayulu, der er tidligere direktør i olieselskabet Exxon Mobil.

Valgresultatet vil efter planen blive offentliggjort den 15. Januar, og den nye præsident bliver indsat den 18. januar.