Forfatteren Amos Oz er død

16x9
Amos Oz har flere gange været kørt i stilling som modtager af Nobels Fredspris, men han nåede aldrig at modtage den. Her er han fotograferet i sit hjem i Jerusalem i 2015. Foto: Dan Balilty / Ritzau Scanpix

Amos Oz er blev et hyldet, men også kaldt en forræder på grund af sit syn på Israel-Palæstina-konflikten.

Amos Oz, en af Israels mest kendte og anerkendte forfattere, er død af kræft. Han blev 79 år gammel.

Han blev gennem sin karriere tildelt flere prestigefulde litterære priser.

Det var datteren og historikeren Fania Oz-Salzberger, der fredag lagde nyheden om faderens død ud på Twitter.

- Min elskede far, et vidunderligt familiemennesker og en forfatter med fred i sindet, er død efter kort tids sygdom, omgivet af dem, der elsker ham. Vi beder om, at man respekterer vores privatliv, skrev Fania Oz-Salzberger.

Amos Oz var både kendt som forfatter og polemiker. Ikke mindst hans stillingtagen i Israel-Palæstina-konflikten, hvor han forsvarede en tostatsløsning, gjorde ham i nogle landsmænds øjne  til en forræder.

Amos Oz var af ukrainsk oprindelse. Hans forældre indvandrede til Israel i midten af 1930'erne i bekymring over den antisemitiske atmosfære i det daværende Sovjetunionen. Amos Oz, der blev født Klausner, kom til verden i 1939 på kanten af Anden Verdenskrig, men det var en hændelse efter krigens afslutning, der mærkede ham for livet.

Moderen begik selvmord

Hans mor begik selvmord, da han var 12 år gammel, og det skulle komme til at sætte sit præg også på centrale dele af hans forfatterskab, der er udgivet i 45 lande.

I 2002 udgav Amos Oz den meget roste selvbiografi 'En Fortælling om Kærlighed og Mørke', der i 2015 blev filmatiseret med Natalie Portman som hovedrolleindehaver.

Filmen handler om at overleve på trods og med de sprækker af lys, man må finde mod de hårdeste odds. Det var også en rekapitulering af hans mors liv som ung kvinde i Jerusalem i 1950'erne. Indtil familietragedien slog ned og vendte tilværelsen på hovedet. Amos Oz vidste, hvad han skrev om.

Han var nok klassisk skolet, men han fik ikke nogen skinnebelagt akademisk løbebane. I stedet måtte Amos Oz arbejde hårdt fysisk i den kibutz, han boede i. Mens han plejede et gryende forfatterskab ved siden af og lod overskuddet gå i fælleskassen.

Det var i kibutzen, han ændrede sit fødenavn Amos Klausner til det hebræiske Oz, der betyder 'styrke'.

Var en elendig arbejder

Han blev i kibutzen på trods af, at han ifølge sig selv var "en elendig arbejder" og aftjente også sin værnepligt i den israelske hær i en periode, hvor krigen i Mellemøsten blev intensiveret på grund af konflikten mellem Israel og Palæstina.

Selvom Amos Oz blev kaldt forræder, betragtede han det mere som et hædersbevis end en brændemærkning.

- Jeg er blevet kaldt forræder mange gange i mit liv. Og jeg synes, jeg er i fortræffeligt selskab. Historien er fuld af mennesker, både kvinder og mænd, der var forud for deres tid og som blev beskyldt for forræderi af deres samtidige, erklærede den filosofiuddannede Amos Oz i et intwerview med Newsnight for tre år siden.

I de sidste år af sit liv var Amos Oz en skarp kritiker af sin premierminister Benjamin Netanyahu og den "voksende ekstremisme", han så brede sig i den kronisk konflikthærgede region.

Den fremtrædende israelske rabbiner Rabbi Sacks kalder på Twitter Amos Oz for en "profet, en af verdens bedste forfattere og en af de største fredsaktivister i vor tid".