Udland

Irak indfører kristen helligdag

Helligdagen er allerede en realitet for de kristne i Irak.

Fremover bliver det ikke kun det kristne samfund, der markerer juledag med en helligdag. Nu kommer det nemlig også til at gælde i det mellemøstlige land Irak.

I et tweet annoncerer den irakiske regering det nye tiltag "i anledning af jesu fødsel". Det skriver CNN.

- Glædelig jul til vores kristne borgere, alle irakere og til alle dem, der fejrer jul verden over, står der blandt andet.

Mange års flugt

Regeringen har dermed stemt for at gøre 25. december til en national helligdag for alle i landet - og ikke kun for det kristne samfund, som det har været i årtier. 

Der er dog ikke helt så mange til at få glæde af den, som der har været tidligere. Før den USA-ledede invasion i Irak i 2003 var der omkring 1,4 millioner kristne i landet. Siden da er det tal svundet drastisk. 

En stor del er flygtet fra landet på grund af vold og angreb fra forskellige bevæbnede grupper gennem årene.

Kirker ødelagt og bibler brændt

De kristne flygtede blandt andet fra Mosul, der er en af de større byer i Irak. Fra 2014 til 2017 var den under terrororganisationen Islamisk Stats styre, og her blev mange kirker ødelagt og bibler brændt.

Men efter tre år under organisationens kontrol blev Mosul befriet i slutningen af 2017. Og den katolske patriark i byen opfordrede straks andre kristne, der var flygtet, til at vende tilbage.

Det fik troende til at valfarte til byen for at deltage i denne særlige 'første' gudstjeneste efter befrielsen. Alligevel anslås det, at der i dag kun er 300.000 af de tidligere 1,4 millioner kristne tilbage i landet.