Gadesælger udpeget som hjernen bag drab på norsk og dansk kvinde
Den formodede leder af gruppen blev i sidste uge anholdt sammen med to andre hovedmistænkte i sagen.
Marokkansk politi udpeger den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud som hjernen bag dobbeltdrabet på 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Ifølge politiet var han leder af den terrorcelle, som menes at stå bag drabet.
Han blev torsdag i sidste uge anholdt sammen med to andre i en bus i byen Marrakech. Politiet mener, at de tre mænd forsøgte at forlade byen. Under de tre mænds sæder i bussen fandt betjentene flere lange knive.
Sammen med yderligere en mand er de tre hovedmistænkte i sagen. Den fjerde blev pågrebet, kort efter at de to kvinder i mandags blev fundet dræbt i deres telt på et plateau ved bjerget Toubkal nær bjerglandsbyen Imlil.
Udgav sig for at være guider
De fire hovedmistænkte optræder ifølge marokkansk politi alle i en video, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Videoen blev ifølge politiet optaget i et telt i byen Imlil, hvor mændene opholdt sig i dagene op til drabet.
Politiet mener, at de fire udgav sig for at være turistguider, mens de forberedte drabet.
På et pressemøde søndag fortalte marokkansk politi, at gerningsmændene menes at være gået direkte efter at dræbe turister. I den forbindelse kom det også frem, at en af de fire hovedmistænkte tidligere har afsonet en dom for forsøg på at radikalisere og at rekruttere ekstremister. Det vides ikke, om der er tale om den 25-årige gadesælger, som politiet nu udpeger som formodet leder af gruppen.
Ensomme ulve
Selvom de fire hovedmistænkte i en video sværger troskab til IS, mener marokkansk politi ikke, at der har været kommunikation mellem den marokkanske celle og centrale IS-enheder.
- De var ensomme ulve, som bestemte sig for at udføre et terrorangreb, sagde polititalsmand Boubker Sabik på søndagens pressemøde.
Og den detalje kan vise sig at få afgørende betydning for sikkerhedssituationen i Marokko. Det vurderer Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET.
- Sikkerhedsmæssigt er det en bedre nyhed, end hvis det havde været planlagt centralt fra Islamisk Stats side, at man nu ville gå efter turister, siger han:
- Det betyder meget for sikkerhedssituationen i Marokko og for turismen i landet, at denne her ret store celle nu er slået til pindebrænde.
Han vurderer, at politiet lige nu arbejder på at komme til bunds i, om den marokkanske celle kan have forbindelser til andre celler i Marokko eller Europa.
Frygt for hævnangreb
Mandag anholdt politiet yderligere fem personer, som menes at have forbindelse til gruppen. Dermed er i alt 18 personer anholdt i forbindelse med sagen.
Med anholdelserne mener marokkansk politi at have forhindret ydereligere angreb i at finde sted.
- Da vi undersøgte deres hjem, fandt vi materialer, som kunne anvendes til at lave bomber. Med anholdelsen (...), forhindrer vi andre potentielle angreb, som kunne have været udført som hævn for, at vi har anholdt de fire hovedmistænkte, sagde polititalsmand Boubker Sabik på søndagens pressemøde.