Udland

Dødstal efter tsunami stiger til over 420 - især børnene er hårdt ramt

Flere børn er ramt af feber efter tsunamien. Bliver de væk fra deres forældre, risikerer de overgreb, vurderer Unicef.

Militær, redningsfolk og frivillige leder døgnet rundet efter overlevende i ruinerne. 

De bruger både graveudstyr og de bare næver til at nå ned i dyngerne af beton og store stykker træ fra huse og hoteller på de lange kyststrækninger.

Mere end 429 personer er omkommet i tsunamibølgerne, der lørdag ramte Indonesien mellem de store øer Sumatra og Java. Yderligere 1400 er kvæstet, mens mindst 128 stadig savnes.

Tallet forventes dog at stige yderligere. Det oplyser landets beredskabstjeneste til nyhedsbureauet AP.

Børn ekstra sårbare

Blandt de mange kvæstede er hundredvis af børn, skriver The Guardian. Og de mindste er ekstra sårbare.

Flere hjælpeorganisationer advarer mod, at både medicin og rent drikkevand svinder hurtigt ind i evakueringscentrene, som er placeret på skoler og i offentlige bygninger.

En tsunami ramte lørdag Indonesien og dræbte mindst 429 personer. Yderligere 1400 er såret. Video: Maria Runøe Møller

- Mange børn er allerede blevet syge med feber og hovedpine, og de har ikke fået nok vand at drikke, siger Rizal Alimin, som er læge i den lokale organisation Aksi Cepat Tanggap, til avisen. 

- Vi har langt mindre medicin, end vi plejer at have. Det er ikke sundt for de evakuerede at befinde sig her. Der er ikke nok rent drikkevand. De har brug for mad, og folk sover på gulvet, fortsætter Rizal Alimin. 

Kan blive udsat for overgreb

Det er dog ikke kun den dårlige hygiejne, som børnene er særligt udsatte for.

Bliver børnene væk fra deres forældre, er de i større risiko for at blive udsat for overgreb.

Det fortæller Steen M. Andersen, som er generalsekretær i Unicef Danmark: 

- Så er børn jo ubeskyttede, og så er der altså også risiko for, at nogen vil udnytte den situation til diverse former for overgreb. Det ved vi erfaringsmæssigt, siger han, men påpeger samtidig, at organisationen endnu ikke har dokumentation på overgreb efter den konkrete tsunami. 

Bliver børnene væk fra deres forældre, er de i større risiko for at blive udsat for overgreb.
Dårlig hygiejne og mangel på rent drikkevand øger risikoen for smitsomme sygdomme.

De lokale myndigheder har derfor bedt Unicef om at være til stede i området og have særligt fokus på risikoen for overgreb. 

- Derudover har de bedt os om at forhindre spredningen af smitsomme sygdomme så vidt muligt. Jeg kan forstå på mine kolleger derude, at det pjaskregner, og det øger risikoen for sygdomme, siger Steen M. Andersen. 

Både mandag og tirsdag er der faldet store mængder regn i områderne, og myndighederne frygter, at regnen kan skabe tidevandsbølger.

Befolkningen blev ikke advaret om tsunamibølger

Ifølge det lokale beredskab skyldtes tsunamien, at en stort stykke af vulkanen Krakatau skred ned i havet. 

Krakatua, som er en 800 meter høj vulkanø i midten af Sunda-strædet, har i månedsvis spyet aske og lava. Det kulminerede lørdag, da det enorme klippestykke faldt i vandet på den sydvestlige side af øen.

Da et stort stykke af vulkanen Krakatau skred i havet, skabte det undersøiske jordskred, som til sidst førte til tsunamien.

- Det skabte undersøiske jordskred, som til sidst førte til tsunamien, forklarer Dwikorita Karnawati, som er chef for at landets mereteologiske institut.  

I 90 procent af alle tilfælde bliver tsunamier udløst af jordskælv i Indonesien, siger han videre. Men da det ikke var tilfældet ved denne tsunami, opfangede meteorologerne ikke rystelserne og havde ingen chance for at advare lokalbefolkningen, inden flodbølgen ramte land, understreger Dwikorita Karnawati.