Udland

Vulkanen Etna er gået i udbrud: - Hele lejligheden stod og rystede

Mandag morgen blev der registreret omkring 120 jordskælv i området, fortæller dansker på Sicilien.

Den store vulkan på Sicilien, Etna, er gået i udbrud.

Den over 3000 meter høje vulkan har siden mandag formiddag udspyet aske og røg.

Danske Thomas Opstrup bor på Sicilien, og han kan se Etna fra sin lejlighed:

- Etna er stadig i gang med at spy aske ud. Det hele startede i morges, hvor der blev registreret omkring 120 jordskælv i området. Jeg var ude for at købe julemad, men da jeg kom hjem fortalte min kæreste, at hele lejligheden havde stået og rystet.

- Jeg står og kigger på Etna lige nu, og jeg har opholdt mig cirka fem år på Sicilien. Det her er absolut det voldsomste udbrud, jeg har set, fortæller Thomas Opstrup til TV 2.

Er I ikke bekymrede?

- Nej, det er vi ikke. Det er selvfølgelig voldsomme kræfter, men Etna er ikke en farlig vulkan i den forstand, at den ikke er eksplosiv, fortæller danskeren.

En af verdens mest aktive vulkaner

Det første udbrud skete kl. 10.59, og rystelserne nåede 3,5 på richterskalaen. Yderligere seks større udbrud fulgte kort efter.

Vulkanudbruddet har ført til, at den nærliggende lufthavn i byen Catania er blevet lukket.

Etna er ifølge TV 2 Vejret en af verdens mest aktive vulkaner, og der går typisk kun ganske få år mellem de betydelige udbrud i Etna. 

Sidste gang Etna var i et af de voldsomme udbrud var i 1992, hvor vulkanens lavastrømme truede byen Zafferana og dens 700 indbyggere. Her måtte det italienske militær bruge sprængstof til at ændre lavastrømmens vej.

Etnas typiske udbrud er dog 'små' i den forstand, at de typisk sker ved at lavaen eksploderer op som fontæner fra topkrateret. Det er også dét, der sker i øjeblikket. Andre gange løber lavaen blot ned af vulkanens sider.

De helt store udbrud sker, når gastrykket ikke er højt nok til at sende lavaen op af topkrateret, men i stedet slår hul i siden af vulkanen. I sådanne tilfælde kan lavaen komme meget tættere på de beboede områder omkring vulkanen.

Værste udbrud kom i 1669

Det værste udbrud i kendt historie begyndte den 11. marts 1669, hvor lava fra vulkanen strømmede ned mod de nærliggende byer i to store og rødglødende 'lavafloder'. Adskillige byer blev ødelagt og mange mennesker mistede livet.

Det er dog usikkert præcis hvor mange mennesker Etna tog livet af i 1669, da denne katastrofe ofte blandes sammen med et voldsomt jordskælv i den nærliggende større by, Catania, i 1693. Dengang mistede nær to tredjedele af byens indbyggere livet som følge af rystelserne. I alt 60.000 menes omkommet under jordskævlet.

Etna er en af de vulkaner på kloden, som har verdens længste historie af registrerede udbrud. De første berettedes fra vulkanen helt tilbage omkring 1500 f.Kr.

I 2013 kom vulkanen på UNESCOs liste over verdensarv.