Udland

Tyrkiets præsident i telefonsamtale med Trump: - Vi kan rense Syrien for Islamisk Stat

Ifølge TV 2s Mellemøst-korrespondent Steffen Jensen er Islamisk Stat langt fra udryddet som terrororganisation.

Tyrkiet opruster netop nu militært på begge sider af den syriske grænse. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge Tyrkiet har præsident Erdogan og USA's præsident Trump aftalt i en telefonsamtale, at tyrkerne skal være mere til stede i området for at undgå, at militser udnytter det tomrum, der opstår, når amerikanerne forlader Syrien.

Ifølge præsident Erdogan forsikrede han Trump om, at Tyrkiet ved egen hjælp kan udrydde de sidste Islamisk Stat-celler.

- I den samtale jeg havde med Mr. Trump, spurgte han, om vi kunne rense området for IS. Jeg svarede, "vi har gjort det før, og vi kan gøre det igen med logistisk støtte fra USA". Og så begyndte de at trække sig ud, siger Erdogan ifølge CNN.

Her til morgen kommenterede USA's præsident, Donald Trump, sagen på Twitter.

- Tyrkiets præsident Erdogan har meget klart informeret mig om, at han vil udrydde, hvad end der er tilbage af Islamisk Stat i Syrien. Han er en mand, der kan gøre det - og Tyrkiet er jo lige ved siden af. Vores tropper kommer hjem!, skriver præsidenten.

Trump: IS er nedkæmpet

Torsdag meddelte USA's præsident, Donald Trump i en video på Twitter, at han anser terrororganisationen Islamisk Stat som nedkæmpet, og at han derfor vil tilbagekalde alle amerikanske tropper. Mandag kunne en talsmand fra det amerikanske forsvarsministerium meddele, at Trump officielt har underskrevet tilbagetrækningen. 

Trumps beslutning har vist sig at være kontroversiel. Både den nu tidligere forsvarsminister, Jim Mattis, og USAs særlige udsending i kampen mod Islamisk Stat, Brett McGurk, har efterfølgende sagt deres job op.

Flere medier rapporterede i den forbindelse, at alle 2000 amerikanske tropper vil blive hentet hjem.

En komplet tilbagetrækning kan ifølge nyhedsbureauet AP få store geopolitiske konsekvenser i regionen.

Blandt andet vil skæbnen for de amerikansk støttede kurdere, der i årevis har kæmpet mod Islamisk Stat, være usikker. Ikke mindst fordi det vurderes, at tusindvis af IS-krigere stadig befinder sig i Syrien.

Alle trækkes ud

Trump har tidligere luftet planerne om at trække tropperne ud af Syrien. Men både rådgivere og internationale allierede har gentagne gange advaret ham imod det.

Ifølge TV 2s Mellemøst-korrespondent Steffen Jensen er Islamisk Stat langt fra udryddet som terrororganisation:

- Islamisk Stat er nedkæmpet på den måde, at de ikke længere kontrollerer et område, som de kan kalde et kalifat eller en stat. De har kun nogle ganske få lommer tilbage, og det er kun et spørgsmål om tid, før de også er forsvundet.

- Men Islamisk Stat som et problem for os i Vesten, og folk i Mellemøsten, er langt fra slået. De vil komme til at ride os som en mare i mange, mange år fremover. Måske årtier. Fordi de vil komme til at operere som en mere traditionel terrororganisation som al Qaeda og andre, lyder det fra Steffen Jensen.