Dobbeltdrab i Marokko

Norsk statsminister får drabsvideo tilsendt

Også i Danmark har flere af de dræbte kvinders venner og bekendte oplevet at få tilsendt videoen af ukendte personer fra Marokko.

Den norske statsminister Erna Solberg fortæller nu, at hun flere gange har været nødsaget til at slette opslag fra sin Facebook-side, fordi folk bliver ved med at dele en drabsvideo fra Marokko på hendes side.

Videoen viser drabet på en skandinavisk-udseende kvinde, der kan være danske Louisa Vesterager eller norske Maren Ueland, som blev fundet dræbt i Marokko sidste mandag. 

- Vi har modtaget videoen flere gange på min Facebook-side. Vi har fjernet den hver gang, og jeg har ikke set den, siger Erna Solberg i et interview med TV 2 i Norge.

Onsdag begyndte videoen at sprede sig på internettet og i særdeleshed på sociale medier. Hverken den danske eller norske efterretningstjeneste ville i første omgang verificere indholdet af drabsvideoen og en video, hvor fire anholdte i sagen sværger troskab til Islamisk stat, men fredag gik Politiets Efterretningstjeneste, PET, ud og slog fast, at man var enig i den marokkanske regerings antagelse om, at drabene var en terrorhandling.

- På baggrund af det nuværende materiale og de undersøgelser, som er gennemført, arbejder Rigspolitiet og PET ud fra en antagelse om, at de to omtalte videoer er ægte. De tekniske analyser er på nuværende tidspunkt ikke afsluttet, men der er ikke noget, som tyder på, at videoerne ikke skulle være ægte, lød det i pressemeddelelsen.

Politiet har ikke endeligt bekræftet, hvorvidt kvinden i videoen er en af de to dræbte.

Solberg: - Stop med at sprede video

Ifølge den norske statsminister gavner det ingen andre end terroristerne, at folk bliver ved med at dele videoen på de sociale medier.

- Folk skal stoppe med at sprede videoen. Det her er ikke noget, som skal deles. Det er at hjælpe terroristerne, og man gør samtidig deres arbejde. Det er dem, der vil have det her budskab spredt mest muligt, siger Erna Solberg, og uddyber:

- Generelt må folk bare tænke sig om, når det gælder disse ting. Vores handlinger kan ramme, såre eller skade andre.

Herhjemme har flere venner og bekendte til den dræbte Louisa Vesterager oplevet at få tilsendt ubehagelige beskeder på Facebook fra ukendte personer i Marokko. Flere personer har blandt andet modtaget videoen med drabet på en kvinde, som kan vise sig at være den danske turist.

- Vi har fået massevis af venneanmodninger og beskeder, og jeg ved, at mange har fået tilsendt videoen. Vi kan også se, at de hacker vores profiler, så de kan sende videre til venners venner og sprede det på den måde, fortalte en af den dræbte danske piges veninder i den forbindelse.

TV 2 kender hendes navn, men hun bad om at optræde anonymt, da hun frygter for sin sikkerhed.

Løkke: Ferierejse endte i mareridt

Navnene på de personer, der har delt videoen på den norske statsministers side, vil blive videregivet til politiet, oplyser Erna Solberg.

TV 2 har henvendt sig til Statsministeriet med henblik på at vide, om Lars Løkke Rasmussen (V) på samme måde har oplevet at få tilsendt videoen, og hvad han mener om, at videoen af drabet fortsat cirkulerer på de sociale medier.

Indtil videre er Statsministeriet ikke vendt tilbage. Torsdag kommenterede Lars Løkke Rasmussen dog på hændelsen:

- Det, der skulle være en ferierejse, blev til et mareridt. To uskyldige blev dræbt på bestialsk vis. Vi reagerer alle med forfærdelse, afsky og dyb sorg, lød det på det tidspunkt fra den danske statsminister.

I alt 13 personer er anholdt i sagen. Marokkansk politi mistænker fire personer for at være hovedgerningsmænd bag drabene, og alle 13 personer skal ifølge politiet være del af den samme radikaliserede omgangskreds.