Flere tsunamier frygtes i Indonesien: - Det er meget svært at forudse

Dødstallet efter tsunami i Indonesien er mandag steget til 373.

Mens dødstallet efter en tsunami i Indonesien mandag steg til 373, advarer myndighederne i landet nu om fare for nye tsunamier, skriver blandt andet CNN. 128 mennesker meldes mennesker savnet, og mere end 1400 er såret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den vulkan, der udløste den ødelæggende tsunami i weekenden, er fortsat i udbrud.

- Antallet af døde og omfanget af ødelæggelserne vil fortsætte med at stige. Vi beder folk om fortsat at være forsigtige. Myndighederne analyserer stadig grundårsagen. Krakatau-vulkanen er fortsat i udbrud, og det kan potentielt udløse endnu en tsunami, siger Sutopo Purwo Nugroho, en talsmand for Indonesiens nationale katastrofeberedskab, ifølge CNN.

Det er nu også endeligt fastslået, at det var vulkanudbruddet, der forårsagede tsunamien.

Krakatua er en cirka 800 meter høj vulkanø i midten af Sunda-strædet. Efter flere eksplosive udbrud opstod der i 1927 en ny vulkan, Anak Krakatau. Det skriver vulkaneksperten.dk.

Det er vulkansk aktivitet fra denne vulkan, der ifølge myndighederne har udløst de undersøiske jordskred.

Udbrud kan skabe ny tsunami

Når vulkanen går i udbrud, kan gamle lag af aske og lava styrte i vandet. Det kan være skyld i tsunamien, og på grund af det nye udbrud kan man risikere, at det sker igen. Det fortæller geolog Thomas Find Kokfelt fra GEUS til TV 2:

- Grunden til tsunamien er, at der har været et undersøisk udbrud, så den undersøiske del af vulkanen er blevet forskudt og skredet ud til siden. Det er meget svært at forudse, at sådan noget vil ske - i forhold til tsunamier udløst af for eksempel store jordskælv.

- Nu har der været et undersøisk jordskred, og der kan godt komme en opfølgning til det. Det kan vi ikke udelukke, fordi der er opstået en instabilitet i vulkanen på grund af de her udbrud. Så man må selvfølgelig tage de forbehold man kan, siger Thomas Find Kokfelt.

Dødstallet efter tsunami i Indonesien er tirsdag steget til 420.

Ikke meldinger om sårede danskere

Tsunamien ramte flere områder i Sunda-strædet, herunder strande i Pandeglang, Serang og Lampung.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser tidligt mandag morgen til TV 2, at der stadig ikke er meldinger om sårede danskere.

- Udenrigsministeriet følger situationen i Indonesien. Udenrigsministeriet har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til, at der er danskere blandt de tilskadekomne. Udenrigsministeriet opfordrer til at danskere på stedet følger de lokale myndigheders råd og anvisninger, lød meldingen søndag.

Beboere i Bandar Lumpung må tilbringe juleaftens morgen i en administrationsbygning, som de er blevet evakueret til.
Beboere i Bandar Lumpung må tilbringe juleaftens morgen i en administrationsbygning, som de er blevet evakueret til. Foto: Antara Foto / Ritzau Scanpix

Flere døde og sårede

Daniel von Rége, afdelingsleder for Læger uden Grænser i Indonesien, siger, at flere døde og sårede ventes at ankomme til hospitalerne fra hele området i løbet af de kommende dage.

Mindst 558 huse er ødelagt, mens ni hoteller, 60 restauranter og 350 både blev slemt beskadiget. Der er foreløbig ikke meldinger om dræbte eller sårede udlændinge.

Den indonesiske præsident Joko Widodo besøger i øjeblikket det ramte område.

- Vi beder om bønner fra hele landet, så vi alle kan få frelse, tålmodighed og styrke, siger han ifølge The Guardians oversættelse i et opslag på Twitter.

Blandt de ramte er et populært indonesisk pop-band Seventeen, og den menneskemængde, der overværede en tv-transmitteret koncert med gruppen på Tanjung Lesun-stranden, da den massive tsunami-bølge pludselig pløjede gennem scenen.

Bandets bassist og manager blev dræbt, og tre medlemmer af gruppen og forsangerens kone savnes stadig, har forsangeren Riefian Fajarsyah sagt i en video på Instagram.

Tsunami i september

I september blev mindst 1944 mennesker dræbt, da et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami ramte byen Palu på øen Sulawesi øst for Borneo.

Naturkatastrofen smadrede Sulawesis infrastruktur, udslettede flere landsbyer og ødelagde mere end 3000 hjem. Omkring 70.000 mennesker, herunder titusindvis af børn, blev fordrevet fra deres hjem.

Der er cirka 2000 kilometer mellem Sunda-strædet og Sulawesi.