Udland

Dommer: Nordkorea skal betale 3,2 milliarder i erstatning til studerendes forældre

Den 22-årige studerende endte i koma, mens han sad i fangenskab i Nordkorea.

En dommer ved den føderale distrikstdomstol i Washington, DC, har dømt Nordkorea til at betale 501 millioner dollars (3,2 milliarder kroner) i erstatning til de efterladte til Otto Warmbier. Det skriver WCPO Cincinatti.

Den 22-årige Otto Warmbier, en studerende fra Cincinnati, blev i 2016 idømt arbejdslejr for at stjæle en propagandaplakat i landet.

Han blev løsladt i 2017 efter 17 måneders fangenskab og døde kun seks dage efter, han vendte tilbage til USA. Han havde omfattende skader på hjernen og manglede hørelsen og synet efter at have ligget i koma i et år.

Forældrene sagsøgte tidligere på året Nordkorea for deres søns død. Det er muligt, fordi Trump-administration placerede Nordkorea på listen over ’sponsorer af terrorisme’ i november 2017. En særlig amerikansk lov, der skal forhindre statsstøttet terrorisme og give borgere mulighed for søgsmål.

Nordkorea sendte ikke nogen til at repræsentere dem ved retssagen.

Tortur eller pølseforgiftning?

Ifølge Otto Warmbiers forældre torturede og myrdede Nordkorea deres søn. De mener, at han blev tvunget til en tilståelse.

Nordkorea har hele tiden afvist, at de skulle have tortureret Warmbier. Ifølge dem endte han i koma, fordi han blev ramt af botulisme, også kendt som pølseforgiftning, efter at have taget en sovepille i marts 2016.

Den 22-årige rejste i december 2015 til Nordkorea, men blev anholdt af de nordkoreanske myndigheder.

I februar 2016 tilstod han at have stjålet en plakat af Nordkoreas landsfader, Kim Il-sung, fra et hotel i hovedstaden Pyongyang, som han boede på sammen med sine rejsefæller.

Regimet mente, at hans handlinger foregik med den amerikanske regerings velsignelse og "med det formål at ødelægge landets enhed". Han blev oprindeligt idømt 15 års strafarbejde.

Dommer: Nordkorea er ansvarlig for tortur

Selvom en obduktion af liget af Otto Warmbier burde kunne give et muligt svar på, hvad der er årsag til hans hjerneskade og efterfølgende død, har hans familie ikke ønsket en, skriver CNN.

Nordkorea er ved den amerikanske domstol juleaftensdag blevet dømt til at betale over 21 millioner dollar i erstatning og 150 millioner dollar for tort og svie til Warmbiers bo samt 15 millioner dollar i erstatning og 150 millioner dollar i tort og svie til hver af af hans forældre. I alt 501 millioner dollar svarende til over 3,2 milliarder kroner.

- Nordkorea er ansvarlige for torturen, gidseltagningen og et udenomsretsligt drab på Otto Warmbier og  hans forældres, Fred og Cindy Warmbiers, lidelser, lyder det fra dommer Beryl A. Howell ifølge WCPO Cincinatti.

Ifølge Robert Tolchin, der er advokat i Brooklyn, New York, og som har ført flere lignende sager, er det ikke den store chance for, at forældrene får pengene udbetalt. Det skriver Cincinnati.com. Ifølge Tolchin har man ved lignende sager indefrosset udenlandske regeringers aktiver i USA. Men det er ikke muligt med Nordkorea, der er meget økonomisk isoleret, siger han.