Dobbeltdrab i Marokko

Marokkansk politi: Mistænkte for drab på dansk og norsk kvinde gik efter at slå turister ihjel

Politiet mener, at gruppen var såkaldte ensomme ulve.

De fire mænd, som er anholdt og sigtet for dobbeltdrabet på to skandinaviske kvinder, gik målrettet efter at dræbe turister.

Det har marokkansk politi netop fortalt på en pressemøde ifølge det norske medie VG.

Politiet mener dog, at det er tilfældigt, at det lige netop var den 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og den 28-årige norske Maren Ueland, der blev dræbt.

Yderligere angreb forhindret

Politiet har kortlagt de mistænktes færden før og efter drabet. I dagene op til dobbeltdrabet boede de fire mænd i et telt i den lille by Imlil, som ligger tæt på, hvor de to kvinder blev fundet dræbt. Det er politiets teori, at de fire mænd opholdt sig netop der for at dræbe turister.

De fire formodede hovedgerningsmænd bag drabet optræder alle i en video, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat. Ifølge politiet er den optaget i de mistænktes telt i byen Imlil.

Fredag blev der anholdt yderligere ni personer i forbindelse med drabet. Marokkansk politi mener dermed at have forhindret yderligere angreb i at finde sted.

- Da vi undersøgte deres hjem, fandt vi materialer, som kunne anvendes til at lave bomber. Med anholdelsen af de yderligere ni mistænkte, forhindrer vi andre potentielle angreb, som kunne have været udført som hævn for, at vi har anholdt de fire hovedmistænkte, sagde polititalsmand Boubker Sabik på pressemødet ifølge VG.

Rammer levebrød

Ugen igennem har der været mindehøjtideligheder og demonstrationer i flere marokkanske byer for at mindes de to ofre for angrebet.

TV 2s Jeppe Krogager, der netop er hjemvendt fra Marokko, har oplevet en oprigtig medfølelse med ofrenes familier.

- Det her er bestemt en historie, som sidder dybt i marokkanerne, og som vil tage lange tid for dem at ryste af sig. De er ramt af, hvor brutale mord det er, måden det blev udført på, og at det risikerer at ramme deres levebrød, siger han.

Og der kan de nye oplysninger om, at de formodede gerningsmænd gik målrettet efter turister også få konsekvenser. Turismen er nemlig sammen med landbruget den største økonomi i landet.

- Jeg vil dog sige, at mit indtryk blandt de danskere og nordmænd, jeg har mødt dernede, er, at de fortsat kender Marokko, som et fredeligt rejsemål, og det virker det ikke som om, at de her drab kommer til at ændre på det, siger han.

Ensomme ulve

De ni personer er ifølge politiet en del af den samme radikaliserede omgangskreds, som de fire formodede hovedgerningsmænd. Marrokansk politi mener ikke, at de fire mænd handlede efter instrukser fra Islamisk Stat.

De var ensomme ulve, som bestemte sig for at udføre et terrorangreb, sagde polititalsmand Boubker Sabik.

En af dem har tidligere været fængslet for forsøg på at radikalisere og at rekruttere ekstremister, fortalte politiet på pressemødet.