Udland

Nye tal: Nu er den gennemsnitlige amerikaner tæt på fedmegrænsen

Den gennemsnitlige amerikaner er blevet større og er nu tæt på fedmegrænsen. Jeff Haynes / Scanpix Denmark

En ny rapport fra myndighederne i USA slår alarm. Test din egen vægt i forhold til den gennemsnitlige amerikaner ved at følge linket i artiklen.

USA er ramt af en fedmeepidemi, og problemet er kun blevet værre. Det viser en ny rapport fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Rapporten har undersøgt den gennemsnitlige voksne amerikaners højde, vægt, taljemål og body mass index (BMI) – og det er nedslående læsning, skriver CNN.

Et tidligere studie om nationens sundhed viste, at den gennemsnitlige voksne amerikaner i årene fra 1960 til 2004 havde taget omkring 11 kilo på, mens den gennemsnitlige højde i samme periode steg med 2,5 centimer.

Vægten stiger, højden stagnerer

Den nye rapport viser, at den uheldige udvikling for så vidt angår vægten fortsætter, mens tallet for højden er stagneret.

Den gennemsnitlige vægt for en voksen amerikansk mand er ifølge de nye tal, der er fra 2016, på godt og vel 89 kilo. I 2004 var tallet 87 kilo. Kvinderne har i samme periode 'taget' tre kilo på, så den gennemsnitlige amerikanske kvinde i 2016 vejede 77 kilo.

Afroamerikanske mænd, asiatiske mænd og kvinder med mexicansk baggrund er de eneste befolkningsgrupper i rapporten, der ikke har taget betydeligt på.

Du kan HER beregne, hvor meget du med din højde og køn ville veje, hvis du var en gennemsnitlig amerikaner. Her kan du også beregne dit eget BMI.

Tæt på fedmegrænsen

Amerikanernes BMI er også steget markant. De nye tal viser, at det gennemsnitlige BMI i den gamle rapport var 28,2 og 27,8 for henholdsvis kvinder og mænd, mens de tilsvarende nye tal ligger på 29,6 og 29,1.

- Amerikanernes gennemsnitlige BMI er nu meget tæt på 30, der er grænsen til fedme, skriver en af forfatterne bag rapporten, Cynthia Ogden, i en mail til CNN.

Undersøgelsen bygger på data fra 47.233 amerikanere over 20 år.

Det går også den forkerte vej i Danmark 

Selvom det vægtmæssigt ikke står lige så grelt til hos danskerne, udgør overvægt også her en fremtidig trussel for befolkningen, forklarer Jens-Christian Holm, der forskningsansvarlig overlæge i børnesygdomme og forskningslektor ved Københavns Universitet. 

- Vi er godt på vej mod amerikanske tilstande. Selvom vi har haft mange forebyggende kampagner de seneste år, går det den forkerte vej, siger han til TV 2 Jens-Christian Holm.

Han henviser blandt andet til Sundhedsprofilen 2017, der i marts blev udgivet af Sundhedsstyrelsen. Heri konkluderes det, at 51 procent af den voksne danske befolkning har et BMI, der ligger over 25, som er grænsen mellem normalvægt og overvægt. 

Heraf har hver sjette dansker et BMI over 30, og de indgår derfor i kategorien 'svært overvægtig'. Noget, vi skal tage meget seriøst, ifølge Jens-Christian Holm.

- Vi er nødt til at forstå, at overvægt er en sygdom, der ikke kan behandles med motivation. Hvis man tror, overvægt skyldes manglende motivation til at tabe sig, tager man fejl.

- Vi er alle - politikere, læger, journalister, skoler, forældre og så videre - nødt til at tage ansvar for, at det ikke bliver værre.

Du kan HER beregne, hvor meget du med din højde og køn ville veje, hvis du var en gennemsnitlig amerikaner. Her kan du også beregne dit eget BMI.