Udland

Den statslige nedlukning i USA fortsætter hen over julen

800.000 offentligt ansatte og ni ministerier er ramt af nedlukningen.

Efter en kort samling lørdag er Senatet i Washington sendt på juleferie, uden at der er fundet en løsning på striden om præsident Donald Trumps grænsemur mod Mexico.

- Senatet udsætter (forhandlinger, red.) indtil den 27. december, lyder det fra præsidenten på Twitter.

Dermed fortsætter den nedlukning af dele af den statslige sektor, der har varet siden midnat, altså på ubestemt tid. Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, oplyser dog til journalister, at der fortsat forhandles om en løsning.

Trump kræver grænsemur

Sammenbruddet i de politiske forhandlinger kommer, efter at præsident Donald Trump har nægtet at give sig på et krav om, at næste års budget skal indeholde finansiering af en grænsemur mod Mexico.

Trump har krævet 5,7 milliarder dollar til byggeriet af muren, men Repræsentanternes Hus og Senatet har ikke kunnet blive enige om at finde pengene.

Mens Repræsentanternes Hus torsdag vedtog det budgetforslag, der indeholdt finansiering af muren, har Trump mødt større modvilje i Senatet. 

Her er det ikke lykkedes præsidenten at få finansloven stemt igennem. Det skyldes, at 60 ud af de 100 senatorer skal stemme for et forslag, før det kan blive vedtaget, og selvom Republikanerne har flertallet i kammeret med 51 sæder, skulle Trump have overtalt nogle af Demokraterne til at stemme for. 

Og det lykkedes altså ikke før fredagens afstemning. 

Mødtes til frokos lørdag

Præsidenten havde lørdag indkaldt repræsentanter for Kongressen til en frokost for at drøfte spørgsmålet, og på Twitter skrev han, at mødet kunne komme til at vare tid. 

- Krisen med illegal aktivitet ved vores sydlige grænser er reel og vil ikke ende, før vi bygger en stor stålbarriere eller væg. Lad arbejdet begynde, lød det fra præsidenten. 

Arbejdet er dog midlertidigt blevet indstillet, mens Kongressens medlemmer går på juleferie. 

Alt imens fortsætter den delvise nedlukning af det statslige apparat, der ifølge BBC rammer 800.000 offentligt ansatte. De blev ved midnat mellem fredag og lørdag tvunget til at blive hjemme eller arbejde uden løn. Alle livsvigtige funktioner som hospitaler er dog ikke blevet ramt, men ni ud af 15 ministerier er omfattet af nedlukningen. 

De mange migranter, der ankommer i karavaner til Mexico for at krydse grænsen til USA, har i længere tid været et omdiskuteret emne i amerikansk politik.

Beskyldninger fra begge sider

Mens store dele af den offentlige sektor i USA altså er blevet lukket ned, diskuterer de to politiske fløje, hvem der bærer ansvaret.

Senatets demokratiske mindretalsleder, Chuck Schumer, kritiserer præsidenten og beskylder ham for at have forårsaget nedlukningen.

- Præsident Trump, hvis du vil genåbne regeringen, så drop ganske enkelt muren, siger Schumer ifølge nyhedsbureauet AFP.

Men den udlægning er Trump ikke enig i. Han mener, at det er Demokraternes manglende samarbejdsvilje, der er skyld i nedlukningen. 

- Vi kommer til at have en shutdown. Der er intet vi kan gøre, for vi har brug for, at demokraterne giver os deres stemmer, lød det fra Trump tidligere lørdag.

Han har ligeledes på Twitter skrevet, at "Demokraterne ejer nedlukningen".

Kan ende skidt for Trump

Nedlukningen kan komme til at skade Republikanerne og Trump hos særligt de uafhængige vælgere, forklarer lektor i amerikanske studier Niels Bjerre-Poulsen til TV 2. 

- Det er en bekymring hos det republikanske parti, at de bliver kastet ud i den ene selvskabte krise efter den anden, nøjagtigt som denne (nedlukningen, red) er det -  uanset hvor langvarig den bliver.

Et andet pres ligger for Trump er tiden, da Demokraterne inden længe overtager overtallet i Repræsentanternes Hus, forklarer USA-eksperten. 

- På den anden side af nytår får Demokraterne overtallet i Repræsentanternes hus, og så får han slet ikke nogen penge til sin mur.