Dobbeltdrab i Marokko

Dansk ambassadør til marokkanere: - Jeg er meget rørt

I løbet af lørdagen er der arrangeret flere støttedemonstrationer og mindehøjtideligheder for de to dræbte skandinaviske kvinder.

Den danske ambassadør i Marokko har siden drabet på 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og den 28-årige norske Maren Ueland modtaget utallige støtteerklæringer fra marokkanere, der deler danskernes sorg.

Det gør indtryk.

- Af hele mit hjerte vil jeg gerne takke jer alle for jeres medfølelse og støtte efter mordet på Louisa, skriver ambassadør Nikolaj Harris på Twitter:

- Jeg er meget rørt, slutter han.

Sagen fylder alt

Dagen igennem har der været flere mindehøjtideligheder for de to dræbte skandinaviske kvinder, der mandag morgen blev fundet dræbt i deres telt med skader på halsregionen forårsaget af en skarp genstand.

Det er ikke kun i Danmark, at sagens grufulde detaljer sender chockbølger gennem samfundet, forklarer Nikolaj Harris til TV 2.

- Det er i det hele taget en sag, der fylder alt hernede i øjeblikket, siger han.

Tidligere på dagen lørdag modtog ambassadøren en større gruppe marokkanere, der spontant havde samlet sig foran den danske ambassade i Rabat for at vise sympati og medfølelse med ofrene.

Samtidig var flere hundrede mennesker samlet til en mindehøjtidelighed i landsbyen Imlil, ikke langt fra stedet, hvor de to kvinder blev fundet.

Sidst på eftermiddagen var der støttedemonstrationer foran både den danske og den norske ambassade i landet.

Hotelmanageren Omar Aatabi Omar var blandt de fremmødte foran den danske ambassade. Han dukkede op for at vise sin medfølelse.

- Hvis Danmark og Norge er kede af det, så er vi i Marokko 100 gange mere kede af det, siger han til TV 2.

Han understreger, at gerningsmændene står alene med deres ekstremisme. Den er ikke marokkansk.

- Det, der er er sket i Marokko, kunne også være sket i Tunesien, Frankrig eller jeres land. Terrorisme har ingen nationalitet, siger han.

Samarbejde på flere niveauer

Udover arbejdet med at tage imod sympatierklæringer har den danske ambassade siden mandag arbejdet tæt sammen med de marokkanske kollegaer på alle niveauer, forklarer ambassadøren.

Marokkanere har lørdagen igennem været på gaderne for at mindes de to skandinaviske kvinder, som mandag blev fundet dræbt nær byen Imil. Video: Malene Sørensen

- Jeg har talt flere gange med den marokkanske udenrigsminister, som udover at have udtrykt sorg og bestyrtelse over sagen har forsikret mig om, at myndighederne vil gøre alt for at komme til bunds i denne her sag, siger han.

Beslaglæggelser af knive og sværd

De marokkanske myndigheder efterforsker sagen som terror, og der er anholdt fire personer, som menes at stå bag angrebet. Myndighederne mener, at de fire er identiske med fire unge mænd, der i en video sværger troskab til Islamisk Stat.

Derudover blev yderligere ni personer anholdt fredag. De menes at være en del af det samme ekstremistiske netværk som de fire mænd.

Politiet har i forbindelse med anholdelserne beslaglagt knive, sværd og materialer, der kan bruges til at fremstille bomber.