Simi Jan: De vil knuse vores hjerter

16x9
Simi Jan er korrespondent for TV 2. Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2

Selvom IS er pÄ tilbagetog i Syrien og Irak, er krigen mod terror langtfra ovre. Og medierne er blevet et af terroristernes stÊrkeste vÄben.

- Hvorfor ikke tage til Italien pÄ ferie i stedet for, spÞrger min veninde og kigger pÄ mig.

- Jeg har aldrig haft den slags eventyrlyst, og efter det, der er sket i Marokko, skal jeg aldrig til nogle af de lande.

Jeg kigger lidt forundret pĂ„ hende. Men forstĂ„r godt reaktionen. Det brutale drab pĂ„ de to veninder fra Danmark og Norge er rystende. Ikke mindst fordi, der florerer en video, der muligvis viser selve drabshandlingen. 

Men min venindes reaktion er jo netop formÄlet med drabene. At sprede frygt. Angst. Afstand. At give nÊring til 'dem og os'. At fÄ vestlige turister til at holde sig vÊk. Og at skade majoriteten af de ellers venlige og gÊstfrie marokkanere. Der i Þvrigt er i chok over drabet. Lige sÄ chokeret som min veninde og mig. Det bekrÊfter den danske ambassadÞr, Nikolaj Harris, i Marrakesh.

- Der er en stemning af chok her i Marokko, siger han.

Undskylder drab

PÄ de sociale medier flyder det med kondolencer, medfÞlelse og hÄrde fordÞmmelser af gerningsmÊndene. IsÊr fra marokkanere. De undskylder overfor os danskere.

I morgen er der varslet en sympatidemonstration i Marrakesh.Fordi de menige marokkanere ogsÄ er kede af, at blive sidestillet med terrorister. At blive skÄret over en kam med ekstremister.

Fordi de ogsÄ ved, at drabene kan fÄ konsekvenser. NÄr turisterne holder sig vÊk af frygt, gÄr det ud over chauffÞren, guiden, tjeneren og alle dem, der elsker at byde gÊster velkommen til deres land. Hvis gÊstfrihed har fÄet flere af mine venner til at tage tilbage pÄ ferie til Marokko.

I en video svÊrger gerningsmÊndene tilsyneladende troskab til terrororganisationen Islamisk Stat. Videoen er ved at blive verificeret af PET og Rigspolitiet. Men uanset hvad, sÄ er dette en propagandasejr for IS. Fordi de spreder frygt. Og det er en sag, der ikke begrÊnser sig til Marokko. Fordi videoerne med drabet og troskabet ogsÄ kan motivere og inspirere IS sympatisÞrer i hele verden, isÊr Europa. Til at gÞre det samme. At knuse vores hjerter. For det er netop formÄlet. At knuse vores hjerter.

Terrorens stÊrke vÄben

I september sagde den selvudnĂŠvnte leder af terrororganisationen Islamisk Stat Abu Bakr al-Baghdadi i en propagandatale netop:

- UdfÞr angreb, der knuser deres hjerter og flÄr dem fra hinanden.

Og sÄ fortsatte han med at opmuntre til at bruge skydevÄben og knive.

SÄ fordi terrororganisationen mister territorium i Syrien og Irak, er krigen mod terror langtfra ovre. Den fortsÊtter, med nye taktikker, nye metoder. Med knive og droner. PÄ vores territorium. I vores hjem. Og gennem medier; for terrorens stÊrkeste vÄben er medierne. At fÄ opmÊrksomhed, fÄ spredt deres propagandasejre, brande dem selv.

Det er markedsfÞring pÄ hÞjt plan, og innovativ tÊnkning for at bibeholde nyhedsvÊrdien. Det er spin pÄ hÞjt plan; at udvise styrke, selvom man er svag. SÄ potentielle stÞtter bliver inspireret.

De 'ensomme ulve' skal mobiliseres, blive blodtÞrstige, fÞle sig fristet. Til at gÄ til angreb. Det er den store frygt blandt myndighederne i Europa. De sovende celler, der langtfra alle er i myndighedernes sÞgelys eller har strejfet deres radar, og som mere eller mindre spontant kan operere pÄ egen hÄnd eller i ledtog med andre. Uden at skulle organisere en lastbil, ammunition og andet, der er nemmere, at blive opdaget. Og alligevel kan angrebene ske.

Vi skal stÄ sammen

Vi husker alle, hvordan Frankrig, Belgien og Storbritannien blev udsat for store terrorangreb. Men vi mÄ ikke glemme, at vi dengang valgte at stÄ sammen og tage afstand. Vi ville ikke tillade nogle mÞrkemÊnd at Êndre vores levevis. Vores bevÊgelsesfrihed. De angreb gik ikke ud over turismen i de lande, fordi vi var enige om, ikke at lade os skrÊmme.

Men det er ogsÄ menneskelig natur, at frygten bliver stÞrre jo lÊngere vÊk og jo mere fremmed kulturen er. Det har vi set i forhold til bÄde Egypten og Tunesien, hvor terrorangreb har skrÊmt turisterne vÊk. Derfor er vores stÊrkeste modsvar til de brutale drab i Marokko, at vi alle stÄr sammen. Mod ondskaben. Og ikke lader et par syge hoveder definere et helt land, en hel befolkning. Ikke straffer alle marokkanere. Ligesom Peter Madsen ikke reprÊsenterer alle danskere.