Dobbeltdrab i Marokko

Marokkanere samlet foran ambassaden i Marokko: - Beklager

Tusindvis kommenterede danske Louisa Vesterager Jespersens sidste opslag, inden profilen blev lukket.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige norske Maren Ueland blev mandag morgen fundet dræbt efter en vandretur i Atlasbjergene.

De blev fundet i deres telt med skader på halsregionerne forårsaget af en skarp genstand.

Siden er fire personer, der har sværget troskab til terrororganisationen Islamisk Stat, blevet anholdt.

Men de er ikke billedet på en typisk marokkaner. Det lader mange marokkanere os vide på sociale medier. Og også foran den danske ambassade i hovedstaden Rabat har mange vist deres støtte til Danmark og de efterladte familier.

Det fortæller den danske ambassadør, Nikolaj Harris, til DR torsdag.

- Folk har i løbet af dagen samlet sig ude foran ambassaden for at udtrykke deres sorg med blomster og tændt lys. Det er meget rørende, og det minder os om, hvor alvorlig sagen er, og hvor alvorligt de også tager det hernede, siger han.

Nikolaj Harris fortæller, at det er strømmet ind med kondolencer til ham privat og til ambassaden hele dagen, og at han er meget berørt af situationen.

Begivenhed foran ambassaderne 22. december

​Blandt andet et indslag lavet af den marokkanske tv-station Rue 20 viser, hvordan op mod 20 personer torsdag mødte op foran den danske ambassade med lys og skilte, hvorpå der på dansk og engelsk stod henholdsvis ”Beklager!” og ”We are sorry”.

En gestus, de på samme måde lavede foran den norske ambassade i byen.

Derudover deler marokkanerne en begivenhed på Facebook, hvor der lægges op til at møde op foran den norske og den danske ambassade i hovedstaden Rabat 22. december for at udvise sympati.

For nuværende har 6900 meldt sig som deltagere, mens yderligere 68.000 har vist interesse.

Folk er meget, meget kede af det. Og de udtrykker deres kondolencer til de respektive familier

Jeppe Krogager, TV 2

Det bekræfter TV 2s korrespondent Jeppe Krogager, der befinder sig i Marokko. Det er dog endnu ikke klart, om der både finder en begivenhed sted i Rabat og i Marrakech, hvor der typisk er mange turister.

Men også Jeppe Krogager har oplevet, at mange lokale tager afstand fra drabene:

- Folk er meget, meget kede af det. Og de udtrykker deres kondolencer til de respektive familier og er hele tiden meget opmærksomme på at sige, at ”det her er ikke Marokko. Det er syge menneskers værk”. Vores kolleger fra TV 2 Norge har været oppe ved gerningsstedet, og de blev modtaget med åbne arme og af mennesker, der stod og græd, siger Jeppe Krogager, der understreger, at mange lokale er nervøse for, at det vil gå udover turismen i landet.

Fire personer, der har sværget troskab til terrororganisationen Islamisk Stat, er blevet anholdt for drabene i Marokko.Men de er ikke billedet på en typisk marokkaner. Det lader tusindvis af marokkanere os vide på sociale medier Video: Kasper B. Andreasen

Tusinder har kommenteret dræbt danskers opslag på Facebook

Siden drabet på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland er det strømmet ind med beskeder på deres Facebook-sider.

Særligt et opslag fra danske Louisa Vesterager Jespersen, hvor hun efterspørger råd og hjælp til Marokko og særligt Mount Toubkal, har fået mange kommentarer. Inden profilen blev lukket, havde opslaget fået flere end 30.000 kommentarer og endnu flere reaktioner.

Som marokkaner er jeg dybt chokeret over hændelsen og virkelig ked af, hvad der er sket i Marokko

Opslag på Facebook

 Blandt kommentarerne blev særligt én besked liket.

- Som marokkaner er jeg dybt chokeret over hændelsen og virkelig ked af, hvad der er sket i Marokko. Jeg håber, de mistænkte får, hvad de fortjener. Vi tolererer ikke den slags handlinger i vores land. Hvil i fred. Vi undskylder dybt.

Beskederne var på arabisk, fransk og engelsk, men tonen var den samme:

- Jeg er ked af det, der er sket dig. Det har intet at gøre med Islam, skriver Nidhal Hamdi.

- Terrorisme har ingen religion. Hvil i fred, skriver Mohamed Ibrahim.

Også Maren Uelands personlige Facebook-profil har modtaget meget opmærksomhed. Det var ikke muligt at kommentere, men hendes profilbillede er for nuværende delt flere end 5000 gange.

Fire er anholdt

Der er anholdt fire mænd, der mistænkes for drabene. Onsdag blev én mand anholdt, og torsdag morgen bekræftede den marokkanske ambassade i Danmark, at politiet i Marokko har anholdt yderligere tre personer, der er i alderen 25 til 32 år. Torsdag aften blev det bekræftet, at de fire anholdte har sværget troskab til terrororganisationen Islamisk Stat i en video.

Onsdag aften kom det frem, at der florerer en video på de sociale medier, som viser en kvinde blive dræbt.

Både PET og Udenrigsministeriets Borgerservice har oplyst til TV 2, at de har kendskab til videoen, og at de arbejder på at bekræfte dens ægthed.

Talsmand for regeringen i Marokko, Mustapha El Khalfi, sagde på et pressemøde torsdag, at de fordømmer handlingen, da den ”ikke passer ind i de marokkanske værdier og traditioner”.

Han bekræftede ydermere, at de fire personer er i politiets varetægt og vil blive retsforfulgt af den offentlige anklagemyndighed, når man har fastlagt omstændighederne omkring drabene.