Dobbeltdrab i Marokko

Islamisk Stat ville have dansk forsker til at offentliggøre video

Videoen, hvor drabstiltalte sværger troskab til Islamisk Stat, skulle have den størst mulige udbredelse.

Fredag har Politiets Efterretningstjeneste (PET) meldt ud, at de betragter en video med tilknytning til drabet på en dansk og en norsk kvinde i Marokko som ægte.

I videoen sværger fire mænd troskab overfor Islamisk Stat (IS), og mindst tre af mændene er siden blevet anholdt i forbindelse med den formodede terrorhandling, der kostede de to kvinder livet.

Samtidigt kan en dansk terrorforsker nu fortælle en bizar historie om, hvordan Islamisk Stats propagandaapparat arbejder for at sikre videoen den størst mulige udbredelse.

Tilbudt at være først

Den danske terrorforsker Tore Refslund Hamming arbejder som gæsteforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med forskning i jihad-grupper og deres indbyrdes konkurrence.

Torsdag blev han kontaktet af et relativt højtstående medlem af Islamisk Stat. Ifølge Tore Refslund Hamming var det en amerikansk syrienskriger, som nu arbejder for Islamisk Stat i Tyrkiet.

Han tilbød den danske forsker, at han kunne være den første til at udsende videoen på verdensplan.

Et tilbud, som Tore Refslund Hamming dog takkede nej til.

- Han siger, at han meget gerne vil have, at den her video bliver spredt, og at man er med til opbygge en hype omkring angrebet og videoen. Og det, synes jeg jo, er lidt spøjst. At den her person, som jeg ved er knyttet til Islamisk Stat og har en relativt højtstående position indenfor gruppen, at han på den måde kontakter forskere og analytikere, siger Tore Refslund Hamming.

Den danske forsker kunne efterfølgende konstatere, at en halv time efter, han selv havde takket nej, var der en fransk forsker, der lagde et link ud til videoen.

Tre af fire er anholdt

Videoen er efter de marokkanske myndigheders mening optaget en gang i sidste uge. Den blev offentliggjort torsdag på en Twitter-konto, der var oprettet mandag - samme dag som den danske kvinde Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde Maren Ueland blev myrdet.

Twitter har siden fjernet videoen igen.

På videoen sværger de fire mænd troskab til Islamisk Stat og bevægelsens leder Abu Bakr al Baghdadi. Der er ikke nogen direkte henvisning til drabene i det, som mændene siger på videoen.

Men tre af de fire mænd er de samme tre mænd, som torsdag blev anholdt, mistænkt for delagtighed i drabene. Det oplyste anklagemyndigheden i Marokko torsdag i en pressemeddelelse.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) siger fredag, at man betragter både denne video og en anden video, der viser dele af drabet på de to kvinder, som ægte.

- I sagen om drabene på den danske og den norske kvinde i Marokko, har den marokkanske regering karakteriseret drabene som en terrorhandling. Dette er en vurdering, som PET på det foreliggende grundlag er enig i. På baggrund af det nuværende materiale og de undersøgelser, som er gennemført, arbejder Rigspolitiet og PET ud fra en antagelse om, at de to omtalte videoer er ægte. De tekniske analyser er på nuværende tidspunkt ikke afsluttet, men der er ikke noget som tyder på, at videoerne ikke skulle være ægte, siger PET i en udtalelse.