Dobbeltdrab i Marokko

Dræbte kvinders lig flyves til Danmark fra Marokko

Mere end 7000 har oplyst, at de deltager i en mindehøjtidelighed lørdag. Over 71.000 har vist interesse.

Søndag blev 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland dræbt efter en vandretur i Atlasbjergene.

Siden er fire personer, der har sværget troskab til terrororganisationen Islamisk Stat, blevet anholdt.

Nu er er ligene af de to unge kvinder på vej med fly mod Danmark.

Det fortæller familien til Maren Uelands bistandsadvokat til det norske nyhedsbureau NTB.

- Ja, jeg har fået information om dette for at kunne informere familien, siger advokat Ragnar Falck Paulsen

Hvorvidt båren vil blive fløjet videre til Norge, kan han dog ikke kommentere på.

- Det ved jeg ikke. Jeg prøver at koncentrere mig om familien til Maren, siger han.

Fire er anholdt

Siden søndag er fire mænd anholdt og mistænkt for drabene. Onsdag blev én mand anholdt, og torsdag morgen bekræftede den marokkanske ambassade i Danmark, at politiet i Marokko har anholdt yderligere tre personer, der er i alderen 25 til 32 år. Torsdag aften blev det bekræftet, at de fire anholdte har sværget troskab til terrororganisationen Islamisk Stat i en video.

Onsdag aften kom det frem, at der florerer en video på de sociale medier, som viser en kvinde blive dræbt.

Både PET og Udenrigsministeriets Borgerservice har oplyst til TV 2, at de har kendskab til videoen, og at de arbejder på at bekræfte dens ægthed.

Talsmand for regeringen i Marokko, Mustapha El Khalfi, sagde på et pressemøde torsdag, at de fordømmer handlingen, da den ”ikke passer ind i de marokkanske værdier og traditioner”.

Han bekræftede ydermere, at de fire personer er i politiets varetægt og vil blive retsforfulgt af den offentlige anklagemyndighed, når man har fastlagt omstændighederne omkring drabene.

Mindehøjtidelighed lørdag

Den danske kvinde Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde Maren Ueland blev fundet dræbt i et populært turistområde i Atlasbjergene.

Kvinderne var på en rejse, da de blev dræbt i deres telt nær landsbyen Imlil, hvor de var taget på udflugt uden guide til bjerget Toubkal.

Louisa Vesterager Jespersen boede for tiden i Norge, hvor hun var ved at uddanne sig indenfor friluftsliv, natur- og kulturveiledning. Hendes helt store hobby.

Den afdøde kvinde ville gerne repræsentere Danmark i en polar-ekspedition, fortæller hun i videoen her. Video: Carina Buus

Flere tusinde marokkanere planlægger lørdag at gå på gaden for at vise deres sympati for kvinderne og deres familier i et mindeoptog.

I en Facebook-begivenhed har over 7000 borgere meddelt, at de vil deltage i optoget, der finder sted foran den danske og norske ambassade i Marokkos hovedstad, Rabat. Derudover har 71.000 vist interesse for at møde til begivenheden.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB vil der også lørdag blive afholdt en mindegudstjeneste i en international protestantisk kirke i Marrakesh.

Marokkanere udviser foragt

Dobbeltdrabet på de to kvinder bliver efterforsket som en terrorhandling af myndighederne. Den marokkanske anklagemyndighed har tidligere meddelt, at de anholdte har forbindelse til en unavngiven terrororganisation.

Siden drabene har mange marokkanere udtrykt deres foragt. Både på sociale medier og foran den danske og norske ambassade i hovedstaden Rabat, hvor de udviste deres sympati til danskerne og de efterladte.

Jeg har to børn på samme alder. Jeg er… Vi er fuldstændigt sønderknuste.

Khadija Rouissi, marokkansk ambassadør i Danmark

Op mod 20 personer var mødt op med lys og skilte, hvorpå der på dansk og engelsk stod henholdsvis ”Beklager!” og ”We are sorry”.

Samme holdning har den Marokkos ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi, da TV 2 møder hende fredag:

- Jeg har to børn på samme alder. Jeg er… Vi er fuldstændigt sønderknuste. Jeg tænker på familierne og de to pigers mødre, siger hun.

Marokkanerne er sønderknuste over dobbeltdrabet - det fortalte Marokkos ambassadør i Danmark Khadija Rouissi, da TV 2 journalist Frederikke Ingemann interviewede hende i dag. Video: Kasper B. Andreasen