Udland

Det ved vi om de mistænkte for dobbeltdrabet i Marokko

Fire mænd er anholdt og mistænkt for drabet på en dansk og en norsk kvinde i Marokko. Deres slægtninge er overraskede.

De unge mænd, der mistænkes for at have dræbt danske Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde Maren Ueland ser ud til at være en gruppe gode venner fra fattige kår.

Det fremgår af interviews med en bror og en hustru til de mistænkte, som den norske avis VG samt de marokkanske tv-kanaler Kifache TV og  Al Jarida 24 har foretaget.

Myndighederne i Marokko har sat navn på tre af de mænd, som mistænkes for at have opsøgt de to kvinder, der overnattede i et telt under en vandretur og dræbt dem med knive.

De tre mænd er: 

Abdessamad Ejjoud født i 1993, Younes Ouziad født i 1991 og Rashid Aftati født i 1986.

De er alle fra storbyen Marrakesh, og de blev anholdt, mens de forsøgte at forlade byen i en bus torsdag den 20. december.

Ifølge VG var bussen på vej til Adadir fra Place Al Mourabitine i midten af Marrakech.

Buschaufføren Mellouk Salah fortæller til avisen, at der var cirka 15 mennesker i bussen, og de tre mænd befandt sig på de bagerste rækker.

En betjent bad ifølge den 53-årige chauffør om få bussen vendt og kørt ind til siden.

Da bussen holdt stille, undlod buschaufføren at åbne bagdøren, hvorefter seks betjente gik om bord.

Under de tre mænds sæder fandt betjentene flere lange knive.

Said Ouziad er storebror til en af de mistænkte, der på en video har erklæret loyalitet over for terrorgruppen Islamisk Stat.

- De var hans gode venner, og de har kendt hinanden i måske et til to år. Jeg har set dem sammen flere gange. De har samme hobby, nemlig at jage fugle, siger Said Ouziad til VG.

Familien fattede ikke mistanke

Han fortæller til avisen, at familien ikke så nogen tegn på, at den unge mand planlagde et terrorangreb.

- Da han var yngre røg han og sådan noget, også hash. Men de sidste otte til ti år har han levet et retskaffent liv. Vi så aldrig noget unormalt, hans levevis var helt normal, siger Said Ouziad til VG.

Han fortæller desuden, at lillebroren jævnligt besøgte den lokale moske for at bede, og at det har forholdt sig sådan i et sted mellem otte og ti år.

- Han var helt normal. Han gik til moskeen, og kom hjem igen. Men jeg og familien ved ikke, hvem hans venner var, eller hvem han ellers omgav sig med, siger Said Ouziad i et interview med marokkanske Kifache TV.

Han fortæller desuden, at hans bror ikke havde nogen uddannelse, og at han formentlig blev hjernevasket.

Hustru: Jeg forlod den mistænkte

At de mistænkte kommer fra de laveste samfundslag i Marokko bakkes op at en kvinde, der siger, at hun er gift med en af de mistænkte.

TV-stationen Al Jarida 24 har talt med hende, og hun fortæller, at hun havde truet med at forlade sin mand, hvis ikke han fik sig et arbejde.

- I torsdags havde vi et skænderi. Jeg bad ham finde et arbejde. Hvis ikke ville jeg forlade ham og tage tilbage til min landsby. Han havde også problemer med sin far, fordi han ikke ville finde et arbejde. I torsdags tog jeg min datter og begav mig hen til min families hus, siger kvinden.

Tirsdag morgen fik hun besøg af politiet, der ransagede forældrenes hjem, siger hun til tv-stationen.

Hun har ikke set sin ægtemand siden, forklarer hun.

Ifølge den marokkanske statsanklager er alle fire del af en radikaliseret gruppe. Yderligere ni er anholdt, fordi de i politiets opfattelse er en del af samme netværk.