Udland

Al flyvning til London-lufthavn indstillet - nu sættes militæret ind

Hver gang Gatwick forsøger at genåbne lufthavnen, dukker dronerne op igen, siger den britiske transportminister.

Det britiske militær er blevet tilkaldt for at tackle problemerne med droner i Londons Gatwick-lufthavn.

Tusindvis af passagerer er strandet i lufthavnen syd for London, mens politistyrker forgæves har forsøgt at finde frem til de personer, der styrer dronerne.

I mindst 24 timer har alle flyvninger til og fra lufthavnen været indstillet, fordi der gentagne gange er blevet set droner ved lufthavnsområdet. Fredag morgen vides det endnu ikke, om flyene vil være aflyst. På sin hjemmeside opfordrer lufthavnen til, at man tjekker sit flys status, inden man tager i lufthavnen. Flere selskaber oplyser dog, at flytrafikken genoptages her til morgen.

Har haft snigskytter ude

Torsdag aften kunne TV 2s korrespondent i Storbritannien Divya Das fortælle, at opgaven har haft stor bevågenhed:

- Politiet har haft snigskytter tæt ved start- og landingsbaner for at forsøge at skyde dem ned, men det har vist sig at være en større opgave. Man har valgt at lade være, fordi man ikke turde løbe risikoen for, at en kugle skulle ende et forkert sted, fortæller Divya Das.

Gatwick Lufthavn forblev lukket torsdag, men det britiske transportministerium ophævede restriktioner for aften- og natflyvning i andre lufthavne, rapporterer Sky News.

Den britiske premierminister, Theresa May, bliver løbende opdateret om krisen.

Myndighederne siger, at der ikke er tale om terror, men om "en forsætlig handling".

- Vurderingen var tidligere i dag, at vi ikke ville bruge skydevåben, siger talsmand for det britiske politi Jason Tingley.

- Vi genovervejer hele tiden vurderingen, og som I (pressen, red.) ved og kan se, har vi nu indsat bevæbnede styrker.

Omkring 110.000 passagerer på 760 fly skulle være fløjet torsdag. Forstyrrelserne kan vare flere dage, siger kilder i lufthavnen til BBC.

Alle fly var suspenderet

En organisation, som repræsenterer de britiske flyveledere, siger, at lovgiverne gentagne gange har ignoreret advarsler om, at der skulle sættes langt hårdere ind med indgreb og lovgivning mod droner i nærheden af fly og lufthavne.

- Alle fly er fortsat suspenderet til og fra Gatwick i dag grundet fortsat droneaktivitet omkring landingsbanen. Der er betydelige forstyrrelser som følge af, hvad der synes at være et bevidst forsøg på at forstyrre flyvninger, skrev lufthavnen tidligere torsdag på Twitter.

- Vi er ekstremt kede af, at det berører passagererne, ikke mindst på denne tid af året. Vi råder fortsat til, at man undlader at tage i lufthavnen og tjekker sit flys status med luftfartsselskabet, hed det.

Kan eksplodere

Når en lille drone på et par kilo kan stoppe al flytrafik i en stor lufthavn, så skyldes det frygten for kollisioner, forklarer Mathias Flindt, der er konsulent ved Teknologisk Institut og formand for brancheforeningen DroneDanmark.

- Dronerne udgør en sikkerhedsrisiko for flyvningen på grund af risikoen for kollision med flyene. I mange år har man haft problemer med fugle, der kolliderer med fly – og det er faktisk lidt det samme med dronerne. Dronerne er lavet af kraftigere materialer, der kan gøre større skade, og der er ofte et batteri, der udgør en eksplosionsfare, fortæller han.

Sådan ser det ud, når en drone rammer en flyvinge

Han fortæller samtidig, at der faktisk er teknologiske muligheder for at uskadeliggøre en drone, der flyver et forbudt sted – også uden at skulle skyde den ned.

- Der findes teknologi til at 'jamme' droner – altså forstyrre deres radiosignaler, så man overtager kontrollen med dem. Der er også en teknisk mulighed for at lade andre droner angribe den og fange den i et net. Men man har tilsyneladende ikke noget af den slags i Gatwick, siger Mathias Flint.

Kan styres fra store distancer

Derimod kan det ikke nytte noget at lede efter den person, der styrer dronen og skaber alle problemerne.

- Man har ikke mulighed for at se, hvor dronen bliver styret fra – den kan blive styret flere kilometer væk fra, fortæller han.

Dronerne er sidst blevet set sent torsdag aften. Allerede onsdag aften oplyste lufthavnen, at to droner var blevet spottet i området, og at flyvninger derfor ville blive indstillet.

- Hver gang Gatwick forsøger at genåbne lufthavnen, dukker dronerne op igen, siger den britiske transportminister, Chris Grayling.

Gatwick er nummer otte på listen over Europas mest travle lufthavne. Den betjener 228 destinationer i 74 lande, og 45 millioner passagerer er hvert år gennem lufthavnen.