Dobbeltdrab i Marokko

Sådan bekæmper Marokko de islamiske terrorister

Terrorister fra det nordafrikanske land har hidtil primært holdt sig til angreb i udlandet. I Marokko bliver terrorbekæmpelse prioriteret højt.

Dobbeltmordet på den 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige norske Maren Ueland i Marokko i søndags efterforskes som terrorisme.

De to kvinder blev fundet dræbt i et populært turistområde i Atlasbjergene syd for byen Marrakech.

De har været mere aktive uden for landet end egentlig inde i landet, og på den måde er det lidt specielt, hvad vi ser her

Rasmus Boserup, seniorforsker, DIIS

De marokkanske myndigheder har anholdt flere mistænkte for mordene og oplyser, at der er forbindelser til militante terrorgrupper.

Ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Rasmus Boserup, er det ikke overraskende, hvis marokkanere er involveret i terrorisme. Til gengæld adskiller omstændighederne ved dette angreb sig fra tidligere angreb.

- Marokkansk radikal islamisme er lidt speciel på den måde, at den faktisk ikke har været så frygtelig aktiv i Marokko, men hovedsageligt udenfor Marokko. Det er jo marokkanere, der har været aktive i angrebene i Belgien og Spanien, og så har de været meget aktive i Syrien og Irak som fremmedkrigere, siger Rasmus Boserup.

Få angreb i Marokko

Det seneste bombeangreb i Marokko fandt sted i 2011, hvor 17 mennesker ifølge The Guardian mistede livet på en restaurant i Marrakech.

De marokkanske myndigheder har siden slået hårdt ned på terrorbekæmpelse med oprettelsen af en særlig politienhed, BCIJ, der har optrevlet ikke mindre end 57 terrorceller – heraf otte i 2018, skriver The Guardian.

Så sent som 8. december blev en terrorcelle i byen Beni Mellal ved foden af Atlasbjergene optrevlet, og seks personer blev anholdt, sigtet for at planlægge et angreb, skriver den London-baserede nyhedsside middle-east-online.com.

Mange militante islamister er søgt ud af landet og har kæmpet for terrorbevægelsen Islamisk Stat, men i takt med at terrorgruppen har tabt terræn på slagmarken, er flere vendt tilbage til Marokko, siger Rasmus Boserup.

- De har været mere aktive uden for landet end egentlig inde i landet, og på den måde er det lidt specielt, hvad vi ser her.

- Ifølge myndighederne er cirka 2000 marokkanere taget afsted og har kæmpet i Syrien og Irak, og måske 10-15 procent er kommet tilbage. De er selvfølgelig under myndighedernes observation, og de marokkanske myndigheder følger dem eftersigende meget tæt, siger seniorforskeren videre.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortalte på et pressemøde i dag, at myndighederne efterforsker spor til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

- To unge kvinder er brutalt blevet dræbt under en ferie i Marokko. Vi kender ikke de nærmere omstændigheder, men meget tyder på, at de grusomme drab kan være terrorhandlinger, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge Rasmus Boserup kunne det meget vel være netop Islamisk Stat, der er involveret i dobbeltmordet.

- Hvis det er terror, er Islamisk Stat et godt bud på, hvem der kunne stå bag det. De har været ret store i Marokko i et godt stykke tid på den måde, at de måske tæller nogle tusind mand, måske nogle hundrede, siger han.

Marokkos kamp mod terror

Terrortruslen i kongeriget Marokko er ikke et nyt problem. Lederen af den særlige antiterror-politienhed, BCIJ, opgjorde i oktober overfor det marokkanske nyhedsbureau MAP det samlede antal af terrorceller, der er blevet afsløret siden år 2002, til 183 celler.

Ifølge lederen af BCIJ, Abdelhak Khiame, er i alt er 3129 mennesker blevet anholdt, og 361 mulige terrorangreb er blevet afværget i perioden.  

- Under det oplyste lederskab af hans majestæt Kong Mohammed 6. har Marokko iværksat en effektiv mangefacetteret tilgang til bekæmpelse af terrorisme og er blevet en model for andre lande, sagde han.

De marokkanske efterretningsmyndigheder samarbejder med USA og de europæiske lande I terrorbekæmpelse, og under efterforskningen af terrorangrebene i Frankrig og Belgien i 2016 var det blandt andet et samarbejde med Marokko, der ledte til anholdelsen af en af de eftersøgte.

Marokko betragtes som et relativt sikkert land at rejse i, men rejsende opfordres til at udvise ekstra forsigtighed. Borgerservice advarer danske turister mod at færdes på egen hånd i bjergområder i Marokko.

Det danske udenrigsministerium har sat risikoen for terrorangreb i Marokko til middel.