London-lufthavn indstiller al flyvning efter droneaktivitet

Londons Gatwick-lufthavn er lukket af sikkerhedsmæssige årsager, efter at to droner blev spottet i lufthavnen.

To droner har forĂĄrsaget omfattende aflysninger ved Londons store internationale Gatwick-lufthavn i Storbritannien.

Al trafik er sĂĄledes indstillet, sĂĄ der hverken er flyvninger til eller fra Gatwick. Det oplyser lufthavnen pĂĄ Twitter.

- Alle fly er fortsat suspenderede til og fra Gatwick i dag grundet fortsat droneaktivitet omkring landingsbanen. Der er betydelige forstyrrelser som følge af, hvad der synes at være et bevidst forsøg på at forstyrre flyvninger, skriver lufthavnen kort før klokken 13 på Twitter.

- Vi er ekstremt kede af, at det berører passagererne, ikke mindst på denne tid af året. Vi råder fortsat til, at man undlader at tage i lufthavnen og tjekker sit flys status med luftfartsselskabet, lyder det.

Lukket resten af aftenen

Torsdag aften er politiet i Sussex stadig igang med forsøget på at finde frem til dem, der styrer dronerne.

Imens oplyser lufthavnen, at den indtil videre har aflyst 657 ud af 760 flyvninger. Det skriver Sky News. Og det kan nĂĄ at blive til endnu flere aflysninger. En talsmand for lufthavnen siger til samme medie, at passagerer ikke bør tage i lufthavnen, heller ikke fredag.

- Vi har haft politiet, vi har haft militæret til at forsøge at fĂĄ dronen bragt ned i de sidste 24 timer, og indtil nu er det ikke lykkedes. SĂĄ Gatwick Lufthavn er fortsat lukket resten af aftenen, og vores plan er løbende at vurdere, hvorvidt vi kan ĂĄbne i morgen (fredag, red.), siger teknisk direktør Chris Woodroofe ifølge The Guardian.

Lavprisselskabet Ryanair har allerede taget konsekvensen og flyttet alle dets afgange og ankomster fredag fra Gatwick til Stansted, en anden London-lufthavn. 

Lufthavnspolitiet: En bevidst handling

Ifølge politiet i lufthavnen er der tale om en bevidst handling.

- Vores teori er, at man har forsøgt at forstyrre lufthavnen. Der er imidlertid intet, der tyder pĂĄ, at begivenheden er terrorrelateret, siger officer Justin Burtenshaw.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, er svært utilfreds med situationen.

- Denne opførsel er uansvarlig og komplet uacceptabel. Vi føler med alle passagerer, der står over for så store forstyrrelser, siger en talsmand for Theresa May ifølge Reuters over middag torsdag.

110.000 risikerer at blive pĂĄvirket

Allerede onsdag aften oplyste lufthavnen, at to droner var blevet spottet i omrĂĄdet, og at flyvninger derfor ville blive indstillet.

Lufthavnens øverste driftsleder, Chris Woodroofe, siger ifølge nyhedsbureauet AP, at omkring 10.000 passagerer er berørt af nedlukningen onsdag. I dag torsdag kan nedlukningen potentielt berøre yderligere 110.000 passagerer.

Samtidig er et stort antal fly blevet omdirigeret til andre lufthavne i Storbritannien, Paris og Amsterdam.

Han fortæller, at mindst én drone stadig befandt sig over lufthavnen torsdag formiddag.

Europas ottende mest travle lufthavn

En politihelikopter svæver rundt nær lufthavnen, og politiet forsøger at finde droneoperatøren.

- Politiets råd er, at det vil være for farligt at skyde dronen ned, på grund af hvad der måske kan ske med de løse kugler, siger Woodroofe ifølge AP.

Ifølge britisk lovgivning må droner ikke flyves i nærheden af fly eller lufthavne eller i en højde over 122 meter fra jorden.

Gatwick er nummer otte pĂĄ listen over Europas mest travle lufthavne.

Den betjener 228 destinationer i 74 lande, og 45 millioner passagerer er hvert ĂĄr gennem lufthavnen.

Sådan så det ud, da University of Dayton Research Institute fløj en drone ind i en flyvinge. | Video: University of Dayton Research Institute