Dobbeltdrab i Marokko

Dræbt kvindes danske venner får tilsendt grusom video: - De hacker vores profiler

PET forsøger nu at stoppe Facebook-forfølgelse af den dræbte danskers venner.

Venner og bekendte til 24-årige Louisa Vesterager Jespersen, der mandag blev fundet dræbt i Marokko, får nu tilsendt ubehagelige beskeder på Facebook fra ukendte personer i Marokko.

Blandt andet har flere modtaget en video, som viser drabet af en kvinde, der kan være Louisa Vesterager Jespersen eller hendes norske 28-årige veninde Maren Ueland. Videoens ægthed undersøges af myndighederne og er ikke verificeret.

- Vi har fået massevis af venneanmodninger og beskeder, og jeg ved, at mange har fået tilsendt videoen. Vi kan også se, at de hacker vores profiler, så de kan sende videre til venners venner og sprede det på den måde, fortæller en af den dræbte danske piges veninder.

TV 2 kender hendes navn, men hun har bedt om at optræde anonymt, fordi hun frygter for sin sikkerhed.

Både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Rigspolitiets særlige afdeling for cyber- kriminalitet har haft travlt det sidste døgn med at stoppe spredningen af videoen.

- Vi har gjort rigtigt meget det sidste døgns tid for at begrænse spredningen af disse videoer, og det er også lykkedes langt hen ad vejen. Men man kan aldrig garantere, at den ikke ligger et eller andet sted og bliver sendt i omløb igen, siger politiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets afdeling NC3, der er den afdeling, der bekæmper cyber-kriminalitet.

Bloker afsenderne

Her er man bekendt med, at venner til den dræbte er blevet kontaktet og har fået den ubehagelige video tilsendt. Claus Birkelyng råder disse venner og bekendte til at slette henvendelserne med det samme uden at se dem. Og - hvis det er nødvendigt - sætte deres Facebook-profiler på stand-by nogle dage eller uger.

- Får man videoen fra folk, man ikke kender, så synes jeg, man skal slette den og blokere disse mennesker. Får man den fra folk, man kender, så skal man slette den og tage kontakt til de mennesker og sige, at man synes, det er usmageligt og gøre opmærksom på, at det er strafbart, siger Claus Birkelyng.

Ifølge politiet har man et godt samarbejde med sociale medier som Facebook i en sag af denne karakter. Kommunikationschef for Facebook i Norden, Peter Münster, siger til TV 2, at Facebook generelt ikke tillader den type indhold:

- Vi tillader ikke indhold, der forherliger massemord eller terror, og vi bruger en kombination af medarbejdere og kunstig intelligens til at fjerne den type indhold hurtigst muligt, efter folk uploader det til Facebook, siger han.

- Det er ganske klassisk

PET’s særlige afdeling for fjernelse af ekstremistisk indhold har været i kontakt med både udbydere af sociale medier, kolleger i EU og i Norge samt Interpol for at få sat en stopper for udbredelsen af videoen.

- Det er ganske klassisk og ganske standard, at de (terroristerne, red.) ønsker at opnå spredning. At gøre opmærksom på deres sag og at skræmme. Det er terrorens natur. De ønsker at komme ud med deres forfærdelige budskaber for at kunne radikalisere andre, siger Henrik Bjelke Hansen, der er chef for PET’s forebyggende afdeling.

At materialet bliver sendt til folk, der har kendt den dræbte, gør det kun endnu mere grusomt:

- Det er målrettet folk, som er i en forfærdelig og sårbar situation. Det handler om at såre, siger han.

Går terroristernes ærinde

Hans bedste råd er, at man lader være med at se den slags videoer – og da slet ikke sender dem videre.

- Jo færre der ser det, jo mindre går vi deres ærinde. Hvis man har den slags liggende, og hvis man deler det, så går man terroristernes ærinde, siger Henrik Bjelke Hansen fra PET.