Udland

USA trækker soldater ud af Syrien: - Vi har besejret Islamisk Stat, siger Trump

USA gik ind i krigen i Syrien i 2014 og har i dag lidt over 2000 soldater i landet. (Arkivfoto) Us Army / Ritzau Scanpix

Syrien-indsats går ind i en ny fase, siger Det Hvide Hus. Ifølge flere mediers kilder er en total tilbagetrækning undervejs.

USA er begyndt at trække soldater hjem fra Syrien, og sammen med den koalition, der har kæmpet mod terrorgruppen Islamisk Stat, går de nu videre til "næste fase af indsatsen".

Det meddeler Det Hvide Hus' talskvinde, Sarah Sanders, onsdag:

- Sejrene over Islamisk Stat i Syrien betyder ikke afslutning på den globale koalition eller dens indsats, siger Sanders ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En lignende melding kommer fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

- Koalitionen har befriet territorium, som Islamisk Stat kontrollerede, men kampagnen mod Islamisk Stat er ikke slut, siger Pentagons talskvinde Dana White i en meddelelse.

Hun afviser af hensyn til soldaternes sikkerhed og af "operationelle sikkerhedsårsager" at give flere oplysninger.

Trump: - Vi har besejret Islamisk Stat

Flere kilder siger til amerikanske medier som AP, Washington Post, Wall Street Journal og CNN, at Trump-administrationen vil trække alle amerikanske soldater ud af Syrien. Men Det Hvide Hus har ikke bekræftet oplysningerne om en total tilbagetrækning.

Præsident Donald Trump har før ytret ønske om at trække de over 2000 amerikanske soldater, der i dag befinder sig i Syrien, hjem.

Han antyder på Twitter, at det kan ske snart.

- Vi har besejret Islamisk Stat i Syrien - min eneste grund til at være der under Trump-præsidentskabet, skriver han.

Sarah Sanders erklærer ligeledes sejr over terrorgruppen Islamisk Stat i sin meddelelse onsdag aften.

- For fem år siden var Islamisk Stat en meget magtfuld og farlig kraft i Mellemøsten, og nu har USA bekæmpet det territoriale kalifat, udtaler hun.

Allerede for et år siden erklærede Irak terrorgruppen Islamisk Stat for besejret, og i april i år fulgte den russiske præsident, Vladimir Putin, trop

Minister er uenig med Trump om tilbagetrækning

Trump har flere gange sat spørgsmålstegn ved, om USA får tilstrækkeligt ud af de dyre og farlige militærmissioner i udlandet.

Forsvarsminister Jim Mattis og andre højtstående embedsmænd er uenige med Trump. De mener, at USA ikke bør forlade Syrien, før en fredsaftale er underskrevet.

Desuden mener Mattis og andre, at USA fortsat skal have en militær tilstedeværelse i Syrien for at sikre, at Islamisk Stat ikke kommer igen.

Den militante gruppe er så godt som nedkæmpet, men har stadig kontrol over enkelte små lommer i Syrien.

I sidste uge sagde Brett McGurk, der er USA's særlige udsending i den internationale koalition, at Islamisk Stat i dag kun kontrollerer én procent af det territorium, gruppen tidligere besad i sit selvudråbte kalifat.

USA har lidt over 2000 soldater i Syrien. De fleste af dem er specialstyrker, der arbejder sammen med den kurdiske og arabiske alliance Syriens Demokratiske Styrker (SDF).