Udland

Statsadvokat sagsøger Facebook efter læk af millioner af brugeres data

Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, har tidligere undskyldt det sociale medies dårlige databeskyttelse. Josh Edelson / Ritzau Scanpix

Facebook sagsøges af amerikansk statsadvokat for at have vildledt brugere om deres datasikkerhed.

Statsadvokaten i Washington D.C. lægger sag an mod Facebook som følge af Cambridge Analytica-skandalen.

Det skriver nyhedsbureauet AP onsdag.

 Det er første gang, at amerikanske myndigheder forsøger at få straffet Facebook for analysevirksomheden Cambridge Analyticas brug af platformen. 

- Vi vil forsøge at holde Facebook ansvarlig for at blotlægge millioner af brugeres personlige informationer, siger statsadvokat i Washington D.C. Karl Racine. 

- Vi håber, at dette søgsmål vil sikre, at Facebook tager bedre vare på sine brugeres informationer.

I søgsmålet hævdes det, at Facebook har vildledt brugere om datasikkerhed, og at firmaet ikke i tilstrækkelig grad har overvåget tredjepartsapplikationer.

Millioner af brugeres data lækket

Sagen handler om, at analysevirksomheden Cambridge Analytica udnyttede huller i Facebooks sikkerhed til at høste data fra op til 87 millioner brugere uden deres samtykke. Der er blandt andet tale om vennelisten, tidslinjen og alt det, brugerne synes godt om.

Dataene har Cambridge Analytica kunnet bruge til at målrette annoncer. Analyseselskabet arbejdede for Donald Trumps kampagne under præsidentvalget i USA i 2016, men nægter at materialet fra Facebook blev brugt i den forbindelse.

Under alle omstændigheder ligger det fast, at Facebooks regler ikke tillader, at tredjepart anvender data til kommercielle formål.

Zuckerberg undskyldte i Senatet

Efter afsløringerne er Cambridge Analytica gået konkurs og lukket, og der har været afholdt høringer i Kongressen. I april stod Facebook-stifteren Mark Zuckerberg selv skoleret i Senatet, hvor han undskyldte sagen.

- Det står nu klart, at vi ikke gjorde nok for at forhindre, at disse redskaber også blev brugt til at gøre skade. Det gælder i forhold til falske nyheder, udenlandsk indblanding i valg, hadtaler og i forhold til udviklere og databeskyttelse, lød det fra Mark Zuckerberg.

Derudover har Facebook ændret indstillingerne for, hvilke data udviklere uden for Facebook har adgang til.

Tidligere denne uge kom det frem, at Facebook muligvis har gjort private billeder fra næsten syv millioner brugere synlige for andre apps, som brugerne tidligere har anvendt.

Disse data indsamler Facebook om dig

 1. Hvornår du logger ind og ud

  Facebook registrer alt om, hvor og hvornår du er online: Datoen, tiden, hvilken enhed, du bruger, IP-adressen, maskinens cookies og din browser-information. 

 2. Din bopæl og arbejdsplads

  Facebook gemmer al info om dig, som du selv giver tjenesten. Et eksempel er siden 'Om mig', hvor du kan registrere din arbejdsplads, dit uddannelsessted, din nuværende bopælsby, din hjemby, din fødselsdato, din civiltilstand og dine familiemedlemmer. 

 3. Din tidslinje og dine søgninger

  Alt, du deler på din tidslinje af statusopdateringer, billeder, videoer og artikler, bliver en del af den data, Facebook gemmer om dig. Det samme gør det, andre deler med dig eller tagger dig i. Derudover registerer Facebook også, hvad du søger på i tjenestens søgefelt.  

 4. Dit ansigts karakteristika

  Dit ansigt har fået en unik kode i Facebooks systemer. Den er lavet ved at sammenligne alle de fotos, du er tagget i, og koden gør det muligt for Facebook at hjælpe andre med at tagge dig i deres billeder. 

 5. Dine kontaktoplysninger

  Har du tilføjet en eller flere email-adresser til din profil, husker Facebook dem. Selv hvis du fjerner oplysningerne igen. Derudover registrerer det sociale medie også, hvis du oplyser dit telefonnummer. 

 6. Dine kreditkortoplysninger

  Facebook registrerer dine kreditkortoplysninger, hvis du køber noget gennem tjenesten eller de apps, du kan installere gennem din profil. 

 7. Dine beskeder og begivenheder

  Facebook registrerer alle de samtaler, du har gennem tjenestens chatfunktion. Derudover gemmes der også informationer om de begivenheder, du bliver inviteret til og angiver, at du "deltager" i. 

 8. Lister over dine (u)venner

  Facebook gemmer oplysninger om, hvem du er venner med, og hvem du har været venner med, men efterfølgende har slettet igen. ​Derudover registrerer tjenesten også, hvis du skjuler noget i dit news feed - for eksempel opslag fra bestemte venner eller sider, du synes godt om. 

 9. Dine prik og likes

  Facebook husker alt, hvad du synes godt om - og hvem der har liket nogle af dine opslag. Derudover gemmes også informationer om, hvem du har prikket til, og hvem der har prikket til dig. 

 10. Din interesse for annoncer

  Facebook gemmer informationer om, hvilke annoncer du klikker på. Derudover registreres datoen og tidspunktet for, hvornår du trykker på dem. Samtidig bruger Facebook dine likes, interesser og andre data fra din tidslinje til at udforme en liste over annonceemner, der kan målrettes dig. 

   

Denne liste er udarbejdet ud fra Facebooks egen liste over de data, som er tilgængelige for enhver med en profil på tjenesten.