Prisvindende journalist afsløret i at opdigte historier til anerkendt magasin

Der Spiegel kalder sagen for et lavpunkt i magasinets 70-årige historie.

Det anerkendte tyske magasin Der Spiegel har fyret en af sine prisvindende journalister, der anklages for at stå bag flere falske historier.

Ifølge Der Spiegel har journalist og redaktør Claas Relotius ”i et stort omfang forfalsket sine artikler og ligefrem opfundet personer, hvorved han har ført både læsere og sine kolleger bag lyset”.

- Claas Relotius foretog sit bedrag bevidst, metodisk og i ond tro. For eksempel inddrog han personer, han aldrig har mødt eller talt med, i sine artikler, hvor han fortalte deres historier eller citererede dem, skriver magasinet.

Blandt de artikler, der er kommet i søgelyset, er flere store featurehistorier, som har været nomineret eller endda vundet priser.

Har indrømmet

Siden 2011 har knap 60 af Relotius’ artikler været bragt i Der Spiegels trykte magasin eller på mediets hjemmeside.

Han har ifølge Der Spiegel selv erkendt, at mindst 14 af hans artikler i en vis grad er opdigtede.

- Kan man stole på ham? Kan tallet være betragteligt større? Det eneste, vi lige nu kan sige med sikkerhed, er, at arbejdet med at afdække det kun lige er begyndt, skriver magasinet.

Afsløret af kollega

Mistanken mod den tyske journalist opstod i november, da Claas Relotius arbejdede sammen med en anden journalist på en historie om en gruppe selvtægtsmænd, der patruljerede ved grænsen mellem Mexico og USA.

Den anden journalist, Juan Moreno, fik mistanke til sin kollega og underrettede Der Spiegel med sine beviser.

I første omgang nægtede Relotius anklagen, men i slutningen af sidste uge indrømmede han. Han havde opfundet flere afsnit i historien.

Andre artikler med opdigtede oplysninger tæller historier om blandt andet Guantanamo-fængslet og om to irakiske drenge, der skulle være blevet kidnappet af terrorgruppen Islamisk Stat.

Flere af artiklerne kan være oversat og bragt i udenlandske medier.

Et historisk lavpunkt

33-årige Claas Relotius, der har vundet flere priser for sit arbejde, har sagt til det tyske magasin, at han skammer sig over sine handlinger.

Der Spiegel har undskyldt over for sine læsere og fortalt, at medarbejderne er chokerede over afsløringen.

- Det markerer et lavpunkt i Der Spiegels 70-årige historie. De selvpålagte målsætninger har slået fejl, egne krav er blevet tilsidesat, gamle værdier har lidt skade.

- Den unge redaktør, der udgav sig for at være en stor journalist, fik ryddet sit kontor søndag og opsagt sin aftale mandag, lyder det fra Der Spiegel.

Flere sager om opdigtede historier

Flere lignende sager har været afsløret de seneste år. I november trak amerikanske Houston Chronicle otte artikler tilbage, efter at en erfaren journalist var blevet afsløret i at bruge kilder, der tilsyneladende ikke fandtes.

Herhjemme valgte Ekstra Bladet, BT og fodboldmagasinet Goal i 2015-16 at trække adskillige artikler tilbage, efter sportsjournalisten Michael Qureshi blev afsløret i at have forfalsket kilder gennem flere år i sit arbejde.

Se flere eksempler her: