Dobbeltdrab i Marokko

PET: Marokkansk efterforskning af drab på dansk kvinde peger på IS

Som led i efterforskningen undersøger både dansk og marokkansk politi en drabsvideo, der florerer på sociale medier.

Marokkansk politi efterforsker drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde Maren Ueland som mulig terrorrelateret.

Der er anholdt en person, som har forbindelse til en ekstremistisk gruppe. Tre andre efterlyses.

Det oplyser den marokkanske anklagemyndighed i en pressemeddelelse onsdag aften.

På et pressemøde torsdag morgen bekræfter statsminister Lars Løkke Rasmussen, at sagen efterforskes som terror.

- To unge kvinder er brutalt blevet dræbt under en ferie i Marokko. Vi kender ikke de nærmere omstændigheder, men meget tyder på, at de grusomme drab kan være terrorhandlinger, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Video viser drab på kvinde

De to skandinaviske kvinder var rejst til Marokko som turister, men blev mandag morgen fundet døde efter en vandretur i Atlas-bjergene. Kvinderne var dræbt med en skarp genstand mod halsen, har det marokkanske indenrigsministerium oplyst.

Den marokkanske anklagemyndighed oplyser, at de i deres efterforskning også undersøger en video, der florerer på de sociale medier. En video Lars Løkke Rasmussen på pressemødet bekræftede indgår i efterforskningen og at man arbejder på at få dens ægthed verificeret.

Allerede onsdag aften oplyste både PET og Udenrigsministeriets Borgerservice til TV 2, at de havde kendskab til videoen:

- Videoen og den foreløbige efterforskning peger ifølge de marokkanske myndigheder i retning af, at drabene muligvis kan relateres til terrororganisationen IS, skriver PET.

Dansk ambassadør dybt påvirket

TV 2 har været i kontakt med Danmarks ambassadør til Marokko, Nikolaj Harris, der udtaler, at han er dybt påvirket af sagen og føler med de pårørende.

- Sagen får stor opmærksomhed her i Marokko, og vi får mange tilkendegivelser af sorg fra marokkanere. Sagen ryster Marokko. Da jeg blev klar over sagens alvor, rejste jeg til Marrakesh, og jeg er her for at bistå familien i Danmark med at skabe klarhed over sagen. Jeg vil ikke gå i detaljer, men der pågår en efterforskning, og vi følger sagen tæt sammen med vores norske kolleger.

Tidligere har flere medier omtalt, at tre personer skulle være anholdt for drabene. Dette er ikke tilfældet. Ifølge Lars Løkke Rasmussen er én person anholdt. Derudover er tre navngivne personer efterlyst.

Tilbagevendte IS-krigere har bekymret Marokko

Forsker i islamisme fra Dansk Institut for Internationale Studier(DIIS), Rasmus Boserup, vurderer ikke at terrororganisationen Islamisk Stat i udgangspunktet har en stor tilstedeværelse i det nordvestafrikanske land. 

- Deres operative kraft er begrænset, men der var en del, der tog til Syrien og Irak for at kæmpe for IS. Man har vidst at nogle hundrede krigere ville vende tilbage, og det har været et bekymringspunkt i løbet af de sidste to år, siger han. 

Ifølge Rasmus Boserup er flere er dog blevet anholdt.

- Der har været en del historier om optrevlinger af netværk i syd. Det har typisk været små celler af to, seks eller otte personer, der er blevet arresteret af de marokkanske efterretningstjenester, siger han og fortsætter: 

- Det vurderes, at mellem 2000-4000 fremmedkrigere fra Marokko, er draget til Syrien og Irak. Det er for regionen et relativt højt tal. I nabolandet Algeriet er der kun blevet registreret et par hundrede til sammenligning.

Det seneste terrorangreb i Marokko fandt sted i Marrakesh i 2011. En bombe sprængte i luften i en taske ved Jemaa el-Fnaa-pladsen, dræbte 17 mennesker og sårede yderligere 20.